7 Aralık 2010

Butterscotch Soslu Hurmali Pasta & Yaban Mersinli Kadayifli Muhallebi

Bugun biraz bal oglandan bahsedecegim. Guzel bir hurmali kek tarifi paylasacagim ve tek porsiyonluk kadayifli muhallebi tarifi.

-Bal oglan beni bu son gunler cok gulduruyor. Dili baya bir cozuldu artik soyledigi cogu seyler anlasiliyor. Dili herzaman donmuyor ama inanilmaz tatli oluyor. Aslinda bir liste tutmak istiyorum. Bugun baslayayim dedim.

Baba lambayi takti = baba amba takkıdı
Anne kizdi = anne kızzıdı
Cis yapmak = pipi döktü
Eniste = esiste
Baris = başiş
Cikolata (chocola) = şoşoka
Allah = Allak
Su = şu

* Karnimi acik gormek istemiyor, hemen kapatip kardes usuyor diyor:)

* Bir de birgun actifry da patates kizartmistim, kapagini acinca cok ciddi bir sekilde anne kapat patates usuyor dedi (soguyormus guya). Cok guldum.

Benim favorim kesinlikle pipi doktu! Simdilik bu kadar :) Devami gelecek insallah. Gecelim artik pastamiza.


-Daha once Masterchef izledigimden bahsetmistim. Bu tarifi de o yarismada gordum ve mutlaka denemeliyim demistim. Ozellikle butterscotch sosunu merak etmistim. Iyiki denemisim. Cok farkli, hic aliskin olmadigim bir tat cikti ortaya. En onemlisi bu kadar basit, herzaman elimizin altinda bulunan malzemelerle bu kadar lezzetli birsey ortaya cikmasi acayip. Orjinal tarifte tek porsiyonluk hazirlaniyor bu kek. Ben 20cm bir kek kalibinda pisirdim. Bence boyle daha hos oldu. Pastayi mutlaka sos ile servis yapin.

Unutmadan, bu tarifte kullanilan seker cok onemli. Kek icin cok koyu esmer seker kullandim. Bu seker normal seker gibi tane tane degil. Daha cok nem icerdigi icin islanmis kum gibidir. Bu da kekin nemli olmasini sagliyor. Butterscotch sosu icin de bildigimiz normal esmer seker kullandim. Eger koyu renkli seker yok ise, kesinlikle normal esmer seker kullanmanizi tavsiye ediyorum. Hem tad icin, hem kekin rengi icin.






Butterscotch Soslu Hurmali Pasta







































Hurmali Kek:
-180 gram cekirdeksiz hurma (kucuk dogranmis)
-310 ml su
-½ cay kasigi karbonat
-165 gram esmer seker
-60 gram tereyagi, oda sicakliginda
-2 yumurta
-150 gram elenmis un + 2 cay kasigi karbartma tozu

Hindistan cevizi praline
-110 gram pudra sekeri
-2 yemek kasigi su
-Hindistan cevizi

Butterscotch Sos:
- 50 gram tereyagi
-220 gram esmer seker
-250 ml krema
-1 paket vanilya, yada 1 tatli kasigi vanilya extract


Yapilisi:

1. Firini 180 ˚ C ayarlayin. 20cm lik kek kalibini yaglayin ve kenara birakin.

2. Bir tencerede hurmayi ve suyu koyun ve yuksek ateşte kaynatın. Suyunu cektikten sonra atesten alın (hurmayi arada bir karistirin). Karbonati hurmaya ekleyin ve karistirin. (Karbonati eklediginiz zaman hurmaya rengi cok kotu, kokusu cok kotu birsey cikacak ortaya. Bu normal. Ben ilk denedigimde korktum cope attim, ikinci kez yaptim ve anladim oyle olmasi gerektigini. Yani bir sorun yok)

3. Oda sicakligindaki tereyagi ve sekeri cirpin. Tereyag/seker karisimi iyi cirpildiginda kek daha guzel olur. Bu islem cok onemli. Ondan sonra yumurtayi tek tek ekleyin. Ilk yumurta tereyag karisimin icinde tamamen kaybolmali. Ondan sonra ikinci yumurta eklenmeli.

4. Hurma karisimini tereyag karisimina ekleyin. Elenmis unu + kabartma tozu ekleyin ve spatula yardimiya karistirin. Yaglamis oldugumuz kek kalibiba kek hamurunu dokun.

5. Kek kalibini ikinci bir kabin icine koyun (mesela cok yuksek olmayan bir borcama). 1/3 kaynar su koyun ve firina yerlestirin. Eger kek kalibi su alir diyorsaniz, aliminyum folyo ile kek kalibin etrafini yariya kadar kaplayin ve oylece suyun icine koyun. 40 dk sonra kurdan testi yapin.

6. Pudra sekerini ve 2 yemek kasigi suyu bir tencereye koyun ve ocagin altini acin. Orta ateste bu sekerin karamelize olmasini bekleyin. Arada bir karistirin, cunku seker sertlesmeye baslayacaktir. Bende sekerin sertlestigini gorunce bu karamel olmayacak diye dusundum ama sabretmek gerekiyor ve bir kasik yardimi ile sekeri ezmeye calisin ve karistirin (ama surekli degil). Karamel olduktan sonra bir firin tepsisine yerlestiridiginiz yagli kagidin ustune dokun ve uzerine hindistan cevizi serpistirin. Praline'yi sogmaya birakin. Buzdolabina kolabilirsiniz eger zaman kazanmak istiyorsaniz.

7. Buterscotch sosu icin butun malzemeleri bir tencereye koyun ve kaynama noktasina gelmesini bekleyin. Kaynamaya basladiginda atesi kisin ve 5-6 dakika sos koyulasincaya kadar pisirin. Arada bir karistirin.

8. Kek pistikten sonra sogmaya birakin. Ilik/sicak butterscotch sosun bir kismini kekin ustune dokun. Hazirladigimiz praline’yi dikkatlice parcalar haline getirin ve pastayi susleyin.



Yaban Mersinli (likapa) Kadayifli Muhallebi
 
Bir cok denedigim tarifleri farkli sekilde denemeye bayilirim. Birsey denedikten sonra aklima birsuru fikir gelir ne hikmetse. Bir onceki yazimda kadayifli muhallebi tarifini paylasmistim. Nar taneleri ile cok guzel olmustu. O gunden sonra acaba tek porsiyonluk yapsam nasil olur acaba diye dusundum. Sunum olarak cok guzel oldu. Buzlukta kucuk bir poset yaban mersini vardi, taze alip saklamistin bir gun lazim olur diye. Bu meyve de nar gibi cok guzel yakisti.
 
Tek porsiyonluk yaptiginiz zaman cok daha az kadayif ve muhallebi lazim oluyor. Eger yapacak olursaniz buna dikkat etmenizi oneriyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

16 yorum:

  1. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Selmacım ben o bal oğlanı severim 41 kere maşallah.Özellikle hurmalı pastaya bayıldım gerçi ikiside enfes ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. selam canım
    Öncelikle Hicri yılın hayırla gelsin
    Selma cığım oğluşunun diline çok güldüm Allah hayırlı ömürlü etsin maşaallah şimdi çok sevimlidir öpüyorum onu:)
    en çok da patates üşür demesine güldüm mıncırırdım orda olsam:))
    ellerine sağlık hurmalı pastan nefis görünüyor tarif değişik özellikle sos ve likapalı tatlın da hoş olmuş afiyetle kal

    YanıtlaSil
  4. pipi döktü benim de favorim oldu :D bende teyzeme hep bibi dermişim ne alakaysa:D
    canımm lezzet dergisini ilk alışverişe gidişimde alıyorum harika içeriği bu ayy hem sende varsın.. kutlarım tekrar ve o yaban mersinli kadayıf.. aman yarabbii.. dene deniz dene:D

    YanıtlaSil
  5. Ben de hurmalı bi pasta yapmak istiyorum.. Ne kadar güzel gözüküyor o öyle...

    YanıtlaSil
  6. yaban mersini(ligarba) bu tatlıya yakışır bende buna yaban mersinli tarif yayınladım...

    YanıtlaSil
  7. Gözüm gönlüm açıldı ne güzel şeyler bunlar:) Ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  8. Ben o bal oğlanı ne yapayım:)
    Isırayım mı tatlı tatlı..
    Oy kıyamam ki annesi!
    Hayırlı,uzun,cici mi cici ömrü olsun inşaAllah.

    Pastaya gelince!
    Tekrar vuruldum.Hurmayla aramız çok iyi bu ara,bayılıyorum böyle tatlara.Ellerine,gönlüne sağlık.
    (Bir dilim isterim ama en kocamanından:)

    Yaban Mersinli Kadayıflı Muhallebi de ayrı bir 'bomba' !

    Lezzet & muhabbet çiçeğim,kocaman öpüyor,Rahman'a emanet ediyorum sizi..

    YanıtlaSil
  9. Tarifde, fotoğrafta çok güzel görünüyor:) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. "Wow, thanks a bunch m8"

    --------------------------------------------
    my website is
    http://kidsyoga.us

    Also welcome you!

    YanıtlaSil
  11. en tatlı en sevimli zamanları :) maşşalah annesi:) pastada kadayıfda mükemmel eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  12. muhallebili tatlıya bittim harika olmuş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Aynur
    Zannederimki bloğuna ilk kez giriyorum. Daha önce girmiş olsaydım mutlaka hatırlardım. Yayınladığın tariflerin anlatım dili, resimler ve tariflerin kendisi çok hoşuma gitti. Paylaşım şevkinin devamı dileklerimle...

    YanıtlaSil
  14. Tariflerin hepsi birbirinden güzel ve iştah açıcı ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  15. bizim de öyle kendimize has sözlüğümüz var inan. ben de baloğlandan pipi döktü yü sevdim:))
    hurmalı keki acaba hurma püresi ile de yapabilir miyim?
    bu arada birazdan süper keki birazdan yayınlıyorum haberin ola

    YanıtlaSil
  16. yeniden gezindim sayfalarınızda...hepsi leziz ama bir bayan olarak yorumu tatlıya yapıyorum....ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.