Erikli Turta

Son iki aydir blogum icin hic birsey yapmadim. Ama bol bol tembellik yaptim. Biliyorum. Herseyin farkindayim. Insanin cani hicbirsey istemeyince olmuyor. Gerci benim Turkiyeden geldikten sonra canim birsey yapmak istemiyor. Turkiyedeyken zaten ilgilenme firsatim yoktu. Biliyorsunuz teyze olma heyecani filan derken insanin aklina hic birsey gelmiyor. Minik kuzum dogali 2 hafta oldu. O sanki hep vardi hayatimizda. O kadar uzun geliyorki o iki hafta, aklim almiyor.


Bol bol tembellik yaptim dedim ya, aslinda keyfli tembellikler yaptim. Biliyorsunuz bal oglanin dogum gunu yaklasti. Inat ettim, 2. ci dogum gunu pastasini ben kendim yapacagim. Kafamda hersey cizildi. En onemlisi de bu zaten. Kafamda birsey canlandiramadigim zaman sonuc cok kotu oluyor. Mutlaka kafamda tam olarak olusmasi gerekiyor. Boyle garip bir huyum var. Bu hayatta hersey icin gecerli benim icin.

Dun uzun bir arastirmadan sonra sehir disi bir kasabada minik pasta malzemeleri satan bir yer buldum. Internet uzerinden siparis verme imkani vardi, ama bizzat kendim gidip gormek istedim. Iyi oldu gittigim. O kadar guzel seyler vardi ki agzim acik hepsini bir bir inceledim. Bir de fikir alis verisi yapma imkanim oldu. Guzel oldu. Hersey kafamda canlandi. Canlandi da canlandi:)

Simdi bunlari yazarken bir yandan bugun yapmis oldugum erikli turtayi yiyorum. Annem gecen cumartesi pazardan beni aradi. Selma istedigin birsey varmi diye sorunca dedim bol bol meyve al. Pazarin meyveleri guzel olur. Taze taze. Sagolsun, bi meyve almis gelmis bir orduya yeter. O kadar cok! Bu meyvelerin arasinda yaklasik 15 adet erik vardi. Zaten birsuru meyve var. Ziyan olmasindan korktum acikcasi. Sukur oyle bir durum olmadi ama o erikleri cok iyi degerlendirmeye kararimi vermistim!


Uzun zaman merak ettigim erikli turta denemek istedim. Internette cok aradim guzel bir tarife ama icime sinen birsey bulamadim. O yuzden kendim birseyler denemek istedim. Meyveli turta icin herzaman kullandigim hamurdan yaptim.

Erikler cok sert olmamali. Ve en onemlisi kabuklari soyulmamali. Turtanin tadina cok guzel seyler katiyor. Ve kabuktan gelen o renk muhtesem! Sanki turtaya boya katilmis gibi bir renk cikti ortaya. Ben bayildim valla. Rabbim ne kadar guzel seyler yaratmis ona ne kadar sukur etsek azdir.

Musadenizle artik tarife geciyorum... cok konustum! * Bu turtanin yanina mutlaka earl grey cayi servis yapilmali!!


Malzeme:

Hamur icin:
2 yumurta

125 gr tuzsuz tereyag
3/4 su bardagi seker (110gr)
3 yemek kasigi vanilya sekeri
1 paket kabartma tozu
1/2 cay bardagi sivi yag (60ml)
aldigi kadar un (yaklasik 400 gr un)

Ic malzeme:
14 adet kirmizi erik (cok sert olmamali, hafif olgunlasmis)
1 avuc likapa-yaban mersini (opsiyonel)
3 yemek kasigi seker







































Yapilisi:

-Hamur icin butun malzemeleri derin bir kaba koyup ele yapismayan yumusak bir hamur elde edin. Benim tavsiyem unun hepsini tek seferde koymamaniz. Ilk once unun yarisini ekleyin, ondan sonra yavas yavas ekleyin unu. Normalde goz karari eklerim unu, sizin icin tarttim yaklasik 400 gram geldi. Ama dedigim gibi ilk once unun yarisini ondan sonra yavas yavas ekleyin unu. Ele yapismayan yumusak bir hamur olacak.

-Erikleri yikayip ikiye bolun. Cekirdekleri cikardiktan sonra tencereye koyun ve sekeri ekleyin. Kisik ateste hafif suyunu birakana kadar pisirin. Yaklasik 5 dakika ateste tutmaniz yeterli olacak.

-Turta hamurunun 1/3 kenara koyun. Diger kalan hamuru kaliba yerlestirin. Bu hamuru acmaniza gerek yok, direk kalibin icine koyup elinizle bastirip kalibin heryerini kaplayin. Kenarlari da kaplayin.

-Erikleri kalibin icine dokun.Kalan 1/3 hamuru rendeleyin ve turtanin ustunu ortun.

-Onceden 180 C isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirin.

-Turtayi ilikken servis yapin.

Yorumlar

  1. Selmacım ellerine sağlık muhteşem bir turta olmuş.Afiyetler olsun öpü
    yorum...

    YanıtlaSil
  2. tam çıkmak üzereyken gördüm selmacım süper olmuş. eline sağlıkcanım. sevgiler

    YanıtlaSil
  3. canımm sendeki o garip huy bende de var ben sadece canlandırmakla kalmıyor bide kağıt üstünde çiziyorum...
    dosyalarım var benimm...
    bu arada yorumun alkıma geldikçe heyecanlanıytorum çok teşekkür ederimm..
    erikli turta mı mükemmeelll....:))

    YanıtlaSil
  4. acayip lezzetli görünüyor,ellerine sağlık canım
    sevgi dolu öpücükler

    YanıtlaSil
  5. öcelikle teyze olmandan dolayı tebrik ederim,bebişe sağlıklı uzun ömürler dilerim.Turta çok güzel duruyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  6. görüntüler nefis ,ellerinize sağlık .

    YanıtlaSil
  7. Voavv:)
    Çok leziz görünüyor,çook..

    YanıtlaSil
  8. Selmacım enfes görünüyor, bence de kabukları muhteşem bu meyvenin. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Arkadaslar degerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum.

    Denizcigim, soyledigimin hepsi bir gercek:) ve guzel sozler hak ediyorsun. Durmak yok, yola devam:)

    YanıtlaSil
  10. Selma innırmısın kırmızı eriğin buruk tadını hissettim ağzım sulandı)) Bu muhteşem turtanıın 1 dilimini aldım öğleden sonra çayın yanında yemek için,Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. ne kadar lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık mükemmel görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. mmm ellerine sağlık harika görünüyor kıtır kıtır

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Selma,

    gerçekten müthis bir görünüm eminim tadi'da çok güzeldir. Bende Hollanda da yasiyorum ve açikcasi gittigin pastamalzemeleri satan magzanin yerini merak ettim...

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle tebrik ediyorum Allah yiğeninize sağlıklı bir ömür versin bende halayım yiğen sevgisi bambaşka, tarifinizde çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Değişik enfes bir turta olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Erikli turta kalbimden vurdu beni, hani fırını boykot etmemiş olsam beni kimse tutamaz hemen yaparım. Ama fırın açılsın ilk işim bu turtayı yapmak olack.

    elerine sağlık canımm

    YanıtlaSil
  18. Ben de eriğin mayhoşunu seviyor, bulmuşken kullanıyorum. Crunble yaptım en son, aman ne güzeldi:))

    YanıtlaSil
  19. ellerine sağlık düş bahçesi:))çilek reçelide bir başka güzel oluyor...
    canım eğer usulüne uygun kıvamda yaptıysan 2 sene bile dayanır hiç küflenmez şekerlenmez...eğer kıvamını tam tutturamadım diye endişeliysen buzdolabında sakla o zaman dahada dayanır...Zaten reçeldeki amaç kış meyvelerini yaznında tüketebilkmek yaz meyvelerini kışın tüketebilmek...umarım reçelin çokkk zaman dayanır...

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık arkadaşım bu ne nefis bir turta olmuş afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  21. Bayılırım erikli turtaya.Yapması da yemesi de zevkli olsa gerek.En yakın zamanda deniycem tarifinizi.Mmmm çok leziz görünüyor gerçekten....

    YanıtlaSil
  22. Cok harika görünüyor. Fotograflar muhtesem. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  23. ellerine sağlık canım..ben de denemek üzere not alıyorum:)

    YanıtlaSil
  24. Hi Sel, valla su erikli cok guzel gorunuyor dedigin gibi rengide cok guzel cikmis erigin.
    Sacda borek yapmak istiyorum bi tarifin varsa versen. Hani patatesli, ispanakli falan oluyor ya onun hamurunun tarifini diyorum. Valla bu gece sahurada kalkamadim, Allah yardimcim olsun 24 saat ac kalcam. hadi cok oprum kendine iyi bak!

    YanıtlaSil
  25. adimi yazmayi unutmusum.. adsiz is Yasemin heheh

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi