Erikli Turta
Son iki aydir blogum icin hic birsey yapmadim. Ama bol bol tembellik yaptim. Biliyorum. Herseyin farkindayim. Insanin cani hicbirsey istemeyince olmuyor. Gerci benim Turkiyeden geldikten sonra canim birsey yapmak istemiyor. Turkiyedeyken zaten ilgilenme firsatim yoktu. Biliyorsunuz teyze olma heyecani filan derken insanin aklina hic birsey gelmiyor. Minik kuzum dogali 2 hafta oldu. O sanki hep vardi hayatimizda. O kadar uzun geliyorki o iki hafta, aklim almiyor.
Bol bol tembellik yaptim dedim ya, aslinda keyfli tembellikler yaptim. Biliyorsunuz bal oglanin dogum gunu yaklasti. Inat ettim, 2. ci dogum gunu pastasini ben kendim yapacagim. Kafamda hersey cizildi. En onemlisi de bu zaten. Kafamda birsey canlandiramadigim zaman sonuc cok kotu oluyor. Mutlaka kafamda tam olarak olusmasi gerekiyor. Boyle garip bir huyum var. Bu hayatta hersey icin gecerli benim icin.
Dun uzun bir arastirmadan sonra sehir disi bir kasabada minik pasta malzemeleri satan bir yer buldum. Internet uzerinden siparis verme imkani vardi, ama bizzat kendim gidip gormek istedim. Iyi oldu gittigim. O kadar guzel seyler vardi ki agzim acik hepsini bir bir inceledim. Bir de fikir alis verisi yapma imkanim oldu. Guzel oldu. Hersey kafamda canlandi. Canlandi da canlandi:)
Simdi bunlari yazarken bir yandan bugun yapmis oldugum erikli turtayi yiyorum. Annem gecen cumartesi pazardan beni aradi. Selma istedigin birsey varmi diye sorunca dedim bol bol meyve al. Pazarin meyveleri guzel olur. Taze taze. Sagolsun, bi meyve almis gelmis bir orduya yeter. O kadar cok! Bu meyvelerin arasinda yaklasik 15 adet erik vardi. Zaten birsuru meyve var. Ziyan olmasindan korktum acikcasi. Sukur oyle bir durum olmadi ama o erikleri cok iyi degerlendirmeye kararimi vermistim!
Uzun zaman merak ettigim erikli turta denemek istedim. Internette cok aradim guzel bir tarife ama icime sinen birsey bulamadim. O yuzden kendim birseyler denemek istedim. Meyveli turta icin herzaman kullandigim hamurdan yaptim.
Erikler cok sert olmamali. Ve en onemlisi kabuklari soyulmamali. Turtanin tadina cok guzel seyler katiyor. Ve kabuktan gelen o renk muhtesem! Sanki turtaya boya katilmis gibi bir renk cikti ortaya. Ben bayildim valla. Rabbim ne kadar guzel seyler yaratmis ona ne kadar sukur etsek azdir.
Musadenizle artik tarife geciyorum... cok konustum! * Bu turtanin yanina mutlaka earl grey cayi servis yapilmali!!
Malzeme:
Hamur icin:
2 yumurta
125 gr tuzsuz tereyag
3/4 su bardagi seker (110gr)
3 yemek kasigi vanilya sekeri
1 paket kabartma tozu
1/2 cay bardagi sivi yag (60ml)
aldigi kadar un (yaklasik 400 gr un)
Ic malzeme:
14 adet kirmizi erik (cok sert olmamali, hafif olgunlasmis)
1 avuc likapa-yaban mersini (opsiyonel)
3 yemek kasigi seker
Yapilisi:
-Turtayi ilikken servis yapin.
Bol bol tembellik yaptim dedim ya, aslinda keyfli tembellikler yaptim. Biliyorsunuz bal oglanin dogum gunu yaklasti. Inat ettim, 2. ci dogum gunu pastasini ben kendim yapacagim. Kafamda hersey cizildi. En onemlisi de bu zaten. Kafamda birsey canlandiramadigim zaman sonuc cok kotu oluyor. Mutlaka kafamda tam olarak olusmasi gerekiyor. Boyle garip bir huyum var. Bu hayatta hersey icin gecerli benim icin.
Dun uzun bir arastirmadan sonra sehir disi bir kasabada minik pasta malzemeleri satan bir yer buldum. Internet uzerinden siparis verme imkani vardi, ama bizzat kendim gidip gormek istedim. Iyi oldu gittigim. O kadar guzel seyler vardi ki agzim acik hepsini bir bir inceledim. Bir de fikir alis verisi yapma imkanim oldu. Guzel oldu. Hersey kafamda canlandi. Canlandi da canlandi:)
Simdi bunlari yazarken bir yandan bugun yapmis oldugum erikli turtayi yiyorum. Annem gecen cumartesi pazardan beni aradi. Selma istedigin birsey varmi diye sorunca dedim bol bol meyve al. Pazarin meyveleri guzel olur. Taze taze. Sagolsun, bi meyve almis gelmis bir orduya yeter. O kadar cok! Bu meyvelerin arasinda yaklasik 15 adet erik vardi. Zaten birsuru meyve var. Ziyan olmasindan korktum acikcasi. Sukur oyle bir durum olmadi ama o erikleri cok iyi degerlendirmeye kararimi vermistim!
Uzun zaman merak ettigim erikli turta denemek istedim. Internette cok aradim guzel bir tarife ama icime sinen birsey bulamadim. O yuzden kendim birseyler denemek istedim. Meyveli turta icin herzaman kullandigim hamurdan yaptim.
Erikler cok sert olmamali. Ve en onemlisi kabuklari soyulmamali. Turtanin tadina cok guzel seyler katiyor. Ve kabuktan gelen o renk muhtesem! Sanki turtaya boya katilmis gibi bir renk cikti ortaya. Ben bayildim valla. Rabbim ne kadar guzel seyler yaratmis ona ne kadar sukur etsek azdir.
Musadenizle artik tarife geciyorum... cok konustum! * Bu turtanin yanina mutlaka earl grey cayi servis yapilmali!!
Malzeme:
Hamur icin:
2 yumurta
125 gr tuzsuz tereyag
3/4 su bardagi seker (110gr)
3 yemek kasigi vanilya sekeri
1 paket kabartma tozu
1/2 cay bardagi sivi yag (60ml)
aldigi kadar un (yaklasik 400 gr un)
Ic malzeme:
14 adet kirmizi erik (cok sert olmamali, hafif olgunlasmis)
1 avuc likapa-yaban mersini (opsiyonel)
3 yemek kasigi seker
Yapilisi:
-Hamur icin butun malzemeleri derin bir kaba koyup ele yapismayan yumusak bir hamur elde edin. Benim tavsiyem unun hepsini tek seferde koymamaniz. Ilk once unun yarisini ekleyin, ondan sonra yavas yavas ekleyin unu. Normalde goz karari eklerim unu, sizin icin tarttim yaklasik 400 gram geldi. Ama dedigim gibi ilk once unun yarisini ondan sonra yavas yavas ekleyin unu. Ele yapismayan yumusak bir hamur olacak.
-Erikleri yikayip ikiye bolun. Cekirdekleri cikardiktan sonra tencereye koyun ve sekeri ekleyin. Kisik ateste hafif suyunu birakana kadar pisirin. Yaklasik 5 dakika ateste tutmaniz yeterli olacak.
-Turta hamurunun 1/3 kenara koyun. Diger kalan hamuru kaliba yerlestirin. Bu hamuru acmaniza gerek yok, direk kalibin icine koyup elinizle bastirip kalibin heryerini kaplayin. Kenarlari da kaplayin.
-Erikleri kalibin icine dokun.Kalan 1/3 hamuru rendeleyin ve turtanin ustunu ortun.
-Onceden 180 C isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirin.
Selmacım ellerine sağlık muhteşem bir turta olmuş.Afiyetler olsun öpü
YanıtlaSilyorum...
tam çıkmak üzereyken gördüm selmacım süper olmuş. eline sağlıkcanım. sevgiler
YanıtlaSilcanımm sendeki o garip huy bende de var ben sadece canlandırmakla kalmıyor bide kağıt üstünde çiziyorum...
YanıtlaSildosyalarım var benimm...
bu arada yorumun alkıma geldikçe heyecanlanıytorum çok teşekkür ederimm..
erikli turta mı mükemmeelll....:))
acayip lezzetli görünüyor,ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgi dolu öpücükler
öcelikle teyze olmandan dolayı tebrik ederim,bebişe sağlıklı uzun ömürler dilerim.Turta çok güzel duruyor eline sağlık
YanıtlaSilgörüntüler nefis ,ellerinize sağlık .
YanıtlaSilVoavv:)
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor,çook..
Selmacım enfes görünüyor, bence de kabukları muhteşem bu meyvenin. ellerine sağlık canım
YanıtlaSilArkadaslar degerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum.
YanıtlaSilDenizcigim, soyledigimin hepsi bir gercek:) ve guzel sozler hak ediyorsun. Durmak yok, yola devam:)
Selma innırmısın kırmızı eriğin buruk tadını hissettim ağzım sulandı)) Bu muhteşem turtanıın 1 dilimini aldım öğleden sonra çayın yanında yemek için,Sevgiler
YanıtlaSilne kadar lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerine sağlık mükemmel görünüyor.
YanıtlaSilmmm ellerine sağlık harika görünüyor kıtır kıtır
YanıtlaSilMerhaba Selma,
YanıtlaSilgerçekten müthis bir görünüm eminim tadi'da çok güzeldir. Bende Hollanda da yasiyorum ve açikcasi gittigin pastamalzemeleri satan magzanin yerini merak ettim...
Öncelikle tebrik ediyorum Allah yiğeninize sağlıklı bir ömür versin bende halayım yiğen sevgisi bambaşka, tarifinizde çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...
YanıtlaSilDeğişik enfes bir turta olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilErikli turta kalbimden vurdu beni, hani fırını boykot etmemiş olsam beni kimse tutamaz hemen yaparım. Ama fırın açılsın ilk işim bu turtayı yapmak olack.
YanıtlaSilelerine sağlık canımm
harika bişiy bu :)
YanıtlaSilBen de eriğin mayhoşunu seviyor, bulmuşken kullanıyorum. Crunble yaptım en son, aman ne güzeldi:))
YanıtlaSilellerine sağlık düş bahçesi:))çilek reçelide bir başka güzel oluyor...
YanıtlaSilcanım eğer usulüne uygun kıvamda yaptıysan 2 sene bile dayanır hiç küflenmez şekerlenmez...eğer kıvamını tam tutturamadım diye endişeliysen buzdolabında sakla o zaman dahada dayanır...Zaten reçeldeki amaç kış meyvelerini yaznında tüketebilkmek yaz meyvelerini kışın tüketebilmek...umarım reçelin çokkk zaman dayanır...
Ellerine sağlık arkadaşım bu ne nefis bir turta olmuş afiyet bal olsun
YanıtlaSilBayılırım erikli turtaya.Yapması da yemesi de zevkli olsa gerek.En yakın zamanda deniycem tarifinizi.Mmmm çok leziz görünüyor gerçekten....
YanıtlaSilCok harika görünüyor. Fotograflar muhtesem. Ellerine saglik...
YanıtlaSilellerine sağlık canım..ben de denemek üzere not alıyorum:)
YanıtlaSilHi Sel, valla su erikli cok guzel gorunuyor dedigin gibi rengide cok guzel cikmis erigin.
YanıtlaSilSacda borek yapmak istiyorum bi tarifin varsa versen. Hani patatesli, ispanakli falan oluyor ya onun hamurunun tarifini diyorum. Valla bu gece sahurada kalkamadim, Allah yardimcim olsun 24 saat ac kalcam. hadi cok oprum kendine iyi bak!
adimi yazmayi unutmusum.. adsiz is Yasemin heheh
YanıtlaSil