3 Aralık 2011

Dulche de Leche Cheesecake & Sinterklaas

Tarif biraz gecikti biliyorum. Kafamda bin bir sey olunca boyle oluyor iste. Sanirim bu yasima kadar bu kadar yogunluk ben hic yasamadim. Cocuklar, esim, is, ev, kendim, hangi birine yetiseyim. Kendimden sonra bir de blogum var, sira gelmiyor anlayacaginiz. Dikkatinizi cekerim, kendim yazmisim ya, 5. siraya geliyorum. Bazen kendimi bile unutuyorum.

Suan sabah 08:45. Ne hikmetse bal oglan hala uyuyor. 1 saat once uyanmasi gerekirdi. Sanirim tum haftanin acisini cikariyor beyefendi. Bende tabiki onu rahatsiz etmiyorum. Uyusun bakalim. Uyusunda buyusun.

Minik prensimde daldi oyuna. Birazdan kalkip yemegini yedirecegim. Gune basladik anlayacaginiz. Ve birden bakmisimki aksam olmus bile!

Gecen yil size Sinterklaas'tan bahsetmistim. Daha dun gibi geliyor bana. Zaman ucuyooor! Blogumda bu ifadeyi cok kullaniyorum biliyorum :) 100 kere duydunuz. Zaman ucuyor, bu bir gercek. Simdi bu yazinin devamini okumadan once bu yaziyi okursaniz daha iyi olur, en azindan asagidaki yazdigim yaziyi daha iyi anlarsiniz.

Pazartesi bal oglanin Sinterklaas kutlamasi var okulda. Bakalim bu sene nasil gececek. Bir kac gun once annemle, cocuklarla birlikte hediyeler aldik. Aksam bal oglan uyuduktan sonra guzel paketledim herseyi. Yatmadan once ayakabisini kaloriferine onune koydu, icine de bir havuc birakti. Ertesi sabah uyandiginda ben elimde kamera hazir onu bekledim. Bakalim ne tepki verecek diye, yani hediyeleri gorunce. Ilk once fark etmedi bile kocaman kutulari. Cok sasirdim, cunku normalde onun gozunden hic birsey kacmaz! Kas goz isaret yaptiktan sonra fark etti. Birden heyecan sardi cocugu. Hemencik oturdu acti hediyelerini. Cok sevindi tabiki. Oglum kim almis onlari sana dedim. Anneanne aldi ya annee dedi:) Hediyeleri kapti ama Sinterklaas'i unuttu. Belki de boyle daha iyi.

Kucuk balimda iyi. Artik evin her yerini geziyor rahat rahat. Koltuga tutunup ayaga da kalkiyor. Gecen hafta cok hastaydi. Gunlerce kustu. Simdi daha iyi sukur. Ama cok zor gercekten. Bal oglanda hastaydi. Kac kere yastik yorgan yikadim. Her yer kusmuk icinde. Yordular beni anlayacaginiz. Hatta bu isi yaparken dedim kendi kendime Allah bilir annem kac kez boyle yastik yorgan yikadi biz cocukken. Anne hakki odenebilir mi hic? Mumkun degil. Neyse, sukur ikisi de iyi simdi, en onemlisi de bu zaten.

Gecelim artik gecikmis tarife! Ben bu cheesecake e 10 puan veriyorum:) Baska da birsey demiyorum!


Dulche de Leche Cheesecake



Malzeme:
-2 yumurta
-500 gram labne
-200ml krema
-yarim cay bardagi un
-100 gr seker
-2 yemek kasigi tepeleme suzme yogurt

Taban icin:
-1 paket petit beurre
-50 gr eritilmis tereyag
-2 yemek kasigi hindistan cevizi

Yapilisi:
Taban-Tereyagi eritip un haline getirilmis kurabiyelerin ustune dokun ve
cok kisa yogurun.
-24 cm kalibi yaglayip, hazirladiginiz kurabiyleri doseyin. Iyi bastirmayi unutmayin.

-Un ve yumurtalar haric tum malzemeleri karistirip kremimsi olana dek cirpin.
Yumurtalar teker teker ekleyip cirpin.
-Son olarak un ekleyip cirpin. Karisim kalibin icersine dokun.
-Önceden 175 c de isinmis firinda yaklasik 45-50 dk pisirin. Firindan cikarip sogmaya birakin.






































Dulche de Leche yapimi
-400 gr tatlandirilmıis koyulastirilmis sut

Yapilisi
Dulce de leche yapmanin bir cok yontemi vardir. Ben au bain-marie usulu yaptim.

*Au bain-marie usulu: Tencereye kaynar su koyduktan sonra ustune isiya dayanikli bir derin kab koyun. Dikkat edin, koydugunuz kab kesinikle su ile temas etmemeli. Su kaynamaya baslayinca ocagin altini kisin (buharin isisi yeterli).

Sutu bir kabin icine bosaltim ustunu kapattim. Yaklasik 3 saatte hazir kivama geldi. Arada bir karistirmak gerekiyor. En son ocaktan aldiktan sonra cok az miktarda iri deniz tuzu ekleyin ve karistirin. Eger tatlandirilmis sut bulamazsaniz buradaki tarife uyup evde kendinizde dulce de leche yapabilirsiniz.

*Dulce de Leche yapmak icin farkli yontemler var. Burada baska bir yontem daha tarif ediliyor.

Hazir olan dulce de leche ilimis/sogmus cheesecake'in ustunde dokun. Servis yapmadan once en az 1 gece buzdolabinda bekletin.

21 yorum:

  1. Ellerinize sağlık merakla bekliyordum tarifinizi :) benim sevdiğim tatlar var içinde ilk fırsatta deniyeceğim.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. tek kelimeyle harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor kesinlikle on numara:))

    YanıtlaSil
  4. Keklerde kullanmayı ben de seviyorum. Çok nefis ve iştah açıcı görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Küçükken bende Hollandadayken annemle babam ayakkabımın içine koyardı hediyeleri.sinterklaas getirmiş diyede çok inanırdım.Babam hatta gece tesadüfen atıyla burada gördüğünü hediyeyi koyup balkondan zwartepietlerle hızlıca kaçtığını anlatırdı bende inanırdım:))Şimdi sen yazınca aklıma geldi hepsi:))

    YanıtlaSil
  6. Nihayet tarif geldi :)) Mutlaka deniyecegim canim ellerin dert görmezsin harika gorunuyor

    YanıtlaSil
  7. Biz bitane çocukla uğraşırken bile yoruluyoruz. Sen ikisiyle başa çıkıyorsun bir de böyle lezzetli görünen tatlılar yapıyorsun.

    YanıtlaSil
  8. Evli çocuklu olunca kendimizle ilgil konularda sıranın en arkalarındayız malesef. Tarif yine harika. Senin dediğin konserve sütü Au bain-marie usulu ile pişirip sonra tencereye alıp 1-2 saat pişirmelimiyim. Burada biraz aklım karıştı. Teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  9. dulche de leche yi çok seviyorum zaten hele de cheesecake ile. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Muhteşem muhteşem olmuş
    Ellerine sağşlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Bu kadar işinizin arasında yapabilmeniz büyük bir başarı çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Yeni yılın sağlık huzur mutluluk getirmesini dilerim.. tüm dilekleriniz gerçek olsun.. mutlu yıllar..

    YanıtlaSil
  13. Herşeyin gönlünce olduğu sağlıklı, mutlu, çikolata kokulu bir yıl diliyorum. İyi seneler:)

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    YanıtlaSil
  15. Merhaba bende Rotterdamda yasiyorum sitenizi muge hunere yaptiginiz yorum ile kesfettim guzel buldum .Benim sorum cheescake icin hangi marka labne ve suzme yogurt kullaniyorsunuz ,,Isim olarak ne diye geciyor bu urunler Hollandada yani,

    Sevgiler ,tesekkurler
    Olcay,

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Olcay,
    Ben labne olarak bir kac cesit krem peynir denedim. Sonuc olarak hepsi birbirine yakindi. Philadelphia kullanabilirsin, yada sutdiyari'nin krem peyniri. Suzme yogurt olarak ta Yayla'nin yogurdunu kullaniyorum.
    Groetjes

    YanıtlaSil
  17. çok güzel gözüküyor.ellerinize sağlık.sizi izlemeye aldım bana da beklerim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar bu koyu süt milchmâchen olabilirmiki acaba???? Eğer cevap yazarsanız sevinirim. Sevinc

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Sevinc, sweetened condensed milk kullanmaniz gerekiyor.

    sevgiler.

    YanıtlaSil

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.