Kadayifli Muhallebi

Nasil baslayacagimi bilemiyorum. Yazacak bir cok sey var. Neyse bir yerden baslayalim bakalim.

Havalar -7c, her yer kar icinde (kalin olmasa bile kar kardir). Bal oglani disari cikarmaya korkuyorum biraz, daha yeni toparlandi tekrar hastalanir diye korkuyorum. Oksuruk hala gecmedi maalesef. Bugun de cok soguk oldugu icin okula goturmedim. Yarin sabah okulda Sinterklaas kutlamasi var. Sinterklaas bayrami Hollandada insanlarin kutladigi cocuk bayramidir. 5 aralik Sinterklaas'in dogum gunu ve butun yardimcilari (Zwarte Pieten) ile beraber butun cocuklara hediye dagitirlar. Bu bayram resmi bir tatil (izin) gunu olmasa bile, cocuklu ailelerin cogu kutlarlar. Anneler babalar cocuklarina hediye (ler) alirlar.


Simdi soyle; geceleyin Sinterklaas beyaz atina biner, evlerin bacalarindan gecer ev ev dolasir. Yardimcilari cocuklarin kaloriferin (somine) onune koyduklari ayakabilarina bir hediye birakirlar. Ama butun cocuklara degil, Sinterklaas tum sene boyunca butun cocuklari uzaktan takip eder ve durumlarini not eder. Hangisi uslu durmus, hangisi annesini babasini cok uzmus bilir. Daha dogrusu cocuklar buna inanirlar, anneler ve babalar hediye alma gorevi ustlenip cocuklara hediyeler alirlar (uslu durdurlar ise tabiki. Tahmin ettiginiz gibi butun cocuklar yinede affedilir, hediyelerini alirlar) ve onlar uyurken ayakabilarin yanina/ustune hediye birakirlar. Ve de unutmadan "pepernoten", "strooigoed", cikolatali harf vs gibi sekerler, minik kurabiyeler birakirlar. Cocuklar ise ayakabilarin icine Sinterklaas'in ati icin mutlaka birseyler birakirlar, mesela bir havuc gibi. Ertesi gun tabiki bu havuc yok olur, hani Sinterklaas'in ati yemis oluyor ya!


Simdi cocuklugum geldi aklima. Eski evimize bir somine vardi. Annem Sinterklaas zamani geldiginde sominenin onune bir yatak yapardi ve geceyi beraber orada gecirirdik. Ayakabimi koyardim duzgun bir sekilde, icine de havuc koymayi ihmal etmezdim. O zaman 4-5 yaslarindaydim, cok net hatirliyorum. O gece heyecandan nasil uyurdum bilemezsiniz! Ertesi sabah bir uyanirdim ve gorurdumki bana bir hediye var, bol bol sekerler var. Ne kadar cok sevinirdim. Cocuk akli iste... o heyecan yetiyordu! Sinterklaas evimize gelip hediye birakip gitmis oluyordu.... Neden duymadim onlari diye ertesi gun sorardim kendi kendime.


Simdi dusundugum zaman buyuklerimiz nasilda kandirmislar bizleri:) Sinterklaas'in gercek olmadigini ogrenince tabiki buyuk bir hayal kirikligi oldu, ama iyiki de inanmisiz diyorum. Herhangi bir travma yasamadim, diger milyonlarca insanlar gibi! Cocuklugumdaki en guzel anilardan biri. Bal oglanda artik anliyor Sinterklaas'in varligi, Zwarte Piet'te onun takimdan oldugunu. Yarin okula Sinterklaas gelecek, cok merak ediyorum bal oglan nasil bir tepki verecek! 5 aralikta tabiki bal oglanin annesi olarak hediyesini paketleyip hazirlayacagim.

Sinterklaas'tan yeterince bahsettim sanirim. Gecelim guzel bir habere. Dusbahcesi aralik ayinda "Lezzet" dergisinde yer aliyor. Her Turkiyeye gittigimde mutlaka "Lezzet" dergisinden alir gelirim. Sevdigim baska dergilerde var elbet, ama "Lezzet" dergisi onlardan biri! Ekim sonu mail gelince inanilmaz sasirdim. Bir o kadar da hosuma gitti! Ne kadar mutlu oldum. Hollandada yasadigim icin maalesef hala goremedim. Sizden bir ricam olacak bu yuzden. Elbet icinizden biriniz dergiyi almistir. Benim icin fotografini cekip gonderebilirmisiniz? ( dusbahcesiblog@gmail.com ) Simdiden cok tesekkur ediyorum!!

*Sevgili Birgul abla bana derginin fotograflarini cekip gondermis, ona burada tekrar cok cok tesekkur ediyorum!

*Gercekten cok guzel olmus. Fotograflar harika. Dusundugumden de guzel olmus. Burada sevgili Seda'ya ve Lezzet dergisi ekibine cok tesekkur ediyorum.




Gecelim artik odullerime! Uzun zamandir odul almiyordum arkadaslarimdan. Birinci odul arkadasim Zeliha'dan (Umutsepeti) geldi, digeri ise arkadasim Seval'den (Yemek bir Ask). Iki arkadasimi cok severek takip ediyorum. Ikisine de cok tesekkur ediyorum.  Bu odullere butun arkadaslarim hediye ediyorum, cunku hepsi de hak ediyor! Blog isi emek isidir. Biliyorumki hepiniz cok ugrasiyorsunuz. Tecrube konusuyor:)


Kadayifli Muhallebi

Bugun sizlerle paylasacagim tarif cogunuzun bildigi bir tatli. Sanirim istedigim lezzeti bu tarifle yakaladim. Nar ile servis yapmanizi tavsiye ediyorum, cok guzel yakisti. Bugunluk bu kadar, yine cok yazdim farkindayim!







































Malzeme:
-400 gram Tel kadayif
-5 yemek kasigi seker
-1 su bardagi ceviz (kiyilmis)
-2 yemek kasigi tereyagi

Muhallebi:
-1 litre sut
-3 yemek kasigi un
-3 yemek kasigi nisasta
-1 su bardagi toz seker
-200 ml krema
-100 gram labne
-vanilya cubugu, (yada 1 vanilin, yada 1 tatli kasigi vanila extract)

Yapilisi:
-Kadayifi parcalar haline bolun (benim aldigim kadayif vakuum paketin icindeydi. Tek bir parca halindeydi).
-Buyuk ve derin tencereye kadayifi, sekeri, cevizi ve tereyagi ekleyin ve kavurun. Sunu itiraf etmem gerekiyorki, bu miktardaki kadayifi kavurmak baya zor geldi bana. Cok hizli haraket etmeniz gerekiyor cunku kadayif cabuk yaniyor. Devamli karistirmak zorundasiniz.
-Kadayif kavrulduktan sonra bir kenara sogmaya birakin.

Muhallebi:
-Butun malzemeleri krema ve labne haric bir tencereye koyun (vanilya cubugun icindeki ozutu cikarin ve cubuklari ile beraber sutun icine koyun). Kaynamaya baslayinca muhallebi koyu kivama gelmis olacak. 1 dakika kaynamaya devam etmeli (bu esnada tel ile muhallebiyi mutlaka cirpin).
- Muhallebiyi ocaktan alin ve sogmaya birakin. (Icinden vanilya cubugunu cikarin).
- Labneyi ekleyin ve mikserle cirpin.
- Krema yi ekleyip en az 5 dakika en yuksek ayarda cirpmaya devam edin.
- Borcama bir kat kadayif koyun, uzerine muhallebiyi dokun, ondan sonra tekrar kadayif ile kapatin.

*Nar taneleri cok guzel yakisti bu tatliya. Hem tad olarak hem renk olarak.

Yorumlar

  1. OKudukça gülümseyiverdim çocukluğum aklıma geldi :) benide böle kandırırlardı işte :) kadayıf nasılda güzel görünüo yutkunarak baktım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Kandırmayın şu çocukları ama!!! Offf Selma ne çok şey var yazacak! 1: Kar gönder ben de istiyorum. 21 C burası yıllar görmeyeli adam gibi, çocukça bir özlem işte
    2: Dergileri henüz almadım, sen varsan zaten alırım:) O zaman sana yazarım yoksa gönderirim.
    3: Kadayıf HA-Rİ-KA gözüküyor! Nar ve gevreklik uyumu harika olmuş ellerine sağlık:))) Tadını çıkarın karın benim için de izle yağarken cam önünde... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Canım eşim bu tatlıya bayılıyor bende sıklıkla yapıyorum. Sadece labne kullanmıyorum:) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. çok sevdiğim tatlılardan.harika olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. çocukluk anıları ve hayalleri gibi varmı.ellerinize sağlık nefis olmuş tatlı...

    YanıtlaSil
  6. kadayıf çok leziz görünüyor. en kısa zamanda denemeliyim. ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. bizim sinifada bugun geldi sint ve pitten:)hediyelerimizde alindi:)kadayif sahane gorunuyor denemeliyim::)sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    öncelikle ellerine sağlık. Kadayıflı muhallebi nefis görünüyor.
    Eğlencenin öyküsü çok hoşuma gitti. Çocukların hediye beklemeleri bence çok şirin. Sanmıyorum ki, bana hediye gelmez diye hiç bir çocuk yaramazlık yapmaktan vaz geçsin ama her şekilde hediye almak güzel bir duygu.
    Lezzet dergisindeki fotoğrafınızı e mailinize göndermeye çalışacağım.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. ne yazıkki biizm ülkemizde bu tip şeyler yobazca eleştiriliyor ve özenti kabul ediliyor.. bir ağaç süslemek bile "suç" sayılıyor.. oysaki yeni yıl heyecanı ne güzel birşey. evlerimize yaşantımıza renk katmak ne hoş..:))
    masal tadında okudum yazını canım benim..
    kadayıd-fında pek bir nefiss ellerin dert görmesin canım benim..
    öpüyorum..
    dikkat et kendine ve baloğlana..
    bir de bizde kar istiyoruuzzz!!!

    YanıtlaSil
  10. çeşitli kereler rastladım bu tarife ama denemedim henüz. harika görünüyor ve hafif birşeye benziyor. eline sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Cici gönüllü'm..
    Öyle tatlı anlatmışsın ki,yaşadıkların/özlem ve sevgi kokan hatıraların,film olup,canlanıverdi gözümde ve yüreğimde.Bir nefeste okudum,içime çektim hepsini.İyi ki yazmışsın canım! :) Sevdiklerimi okuyup da yüreğime dokumaya acıkmışım adeta.

    Lezzet Dergisi Aralık sayısında olman ise inanılmaz mutlu etti beni,can-ı gönülden kutluyor devamını diliyorum! Nicesini hak ediyorsun!
    Anneciğime gelmiştir şimdi dergi,ben de görmek istiyorum ben de ben de:)

    YanıtlaSil
  12. Yauff..
    Heyecan ve mutluluktan,tatlıyı es geçmişim! :)
    Ellerine,gönlüne sağlık,en sevdiğim reçetelerden biridir,sevgi ve selam ile

    YanıtlaSil
  13. nefis olmuş canım ya bugun bende de var:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Canım ben hemen alayım dergiyi bu ay daha almadım.
    kadayıflı muhallebi harika, ama en güzeli şömine önünde uyuyuşunuzmuş..gözümde canlandırdım, nasıl güzel bir anı..

    YanıtlaSil
  15. Bak şimdi yazmadan duramadım,
    Fethiye'de hala kısa kollu t-shirtle dışarı çıkıyorum akşama doğru serinliyor uzun kolluya geçiş yapıyorum..Aralık ayında olduğumu henüz anlamadım karı özledim :)

    YanıtlaSil
  16. lezzet dergisini aldım ve senin adını görünce çok mutlu oldum
    tebrikler

    YanıtlaSil
  17. NEFİS OLMUŞ.Bİ DAHAKİNE BEN DE NAR İLE DEYEYİM.ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  18. Tatli nefis görünüyor. Ellerinize saglik. O dergiden ben de alabilmek isterdim. Ama maalesef. sevgiler Berlinden.

    YanıtlaSil
  19. ✿✿Olá, amiga!
    ✿ܓܓ Isso é tudo de bom!!!
    ✿ Apetitoso!!!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil✿✿ܓܓ

    YanıtlaSil
  20. O nasıl bir çikolatalı pudingtir, mest oldum.Çikolatalı puding yayınladığım günün akşamına dergide seninkini gördüm. 2. puding tarifim bu olacak heralde. Tebrik ediyorum...

    YanıtlaSil
  21. HERKESE DUYURULUR :

    KuRaBiYe adli ETKINLIK baslattim (05 Aralik - 05 Ocak) , herkes davetlimdir..

    Katilirsan sevinirim ;).. sicacik sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  22. dergi için gönülden tebrik ediyorum, daha nice başarılar diliyorum...
    tatlı nefis görünüyor, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. sevgili selma bizler burada karaaa hasret yaşıyoruz hala kış gelmedi havalar çok sıcak..
    bu arada geçmiler olsun rabbim şifa versin..
    ne iginç bir kutlamaymış..bende değişik kültürlerin özel günleri merak ederim..Çokta hoş gelir bana.Fraklı bir heyecan..
    kadayıfta nefiss görünüyor ellerine sağlık

    sevgileer

    YanıtlaSil
  24. Harika bir haber bu. Tebrik ederim, bende hemen yarın alıcam dergiyi.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Merhaba :)
    Canım ödüllerin en güzelini almışsın sen ..
    Lezzet dergisini lezzetlendirmişsin ne güzel..
    Dün markette dergiyi arayıp,taradım acaba bu ayki konuk kim diye :)
    Ama dergiyi bulamamıştım..:)
    Şimdi görünce çok sevindim..
    Bu sayıyı da alıcam inşallah..:)
    Nice dergilere,sofralara,yüreklere lezzet katman dileğimle..
    Mutlu haftalar diliyorum..

    YanıtlaSil
  26. Canım,kadayıflı tatlın muhteşem görünüyor.ellerine sağlık.Bu arada Sinterklaas ve zwartepiet anlatımın benide çocukluğuma götürdü.Hollandada doğup büyüyen biri olarak bende o günleri hiç unutamıyorum.Babam hediyeleri koyup tam Sinterklaası giderken bacadan yakalayacaktım ama o sırada gitti diye bizi kandırırdı.''sinterklaas kapoentje,gooi wat in m'n schoentje''diye şarkıda söylerdik akşam yatmadan:)Şimdi bunca yıldan sonra,pepernoot,kaas,pindakaas,haaring ve drop'u çok özlediğimi söylemek istiyorum.aah ah eskiye götürdün canım benim ya..

    YanıtlaSil
  27. beş on dakikakadır bloğunuzu gezmekteyim.Tariflerinizi ve sunumunuzu çok beğendim.Ellerininize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba ben tarifinizi denedim fakat muhallebinin kıvamı cok sıvı oldu

    YanıtlaSil
  29. Cok sivi olmasina sasirdim dogrusu. Belki kullandiginiz un ve nisasta az gelmis olabilir. Tepeleme kasik kullanmaniz gerekiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi