Mantarli Kolay Su Boregi
Turkiyedeki o tazecik yufkalari cok ozluyorum. Burada maalesef taze acilmis guzelim yufkalar yok. Hazir paket halinde satiliyor ve cok kalin oluyor. Bu da boregin tadini etkiliyor. Ama bunada sukur diyorum, cunku hic yoktan iyidir, degilmi?
Bugunki paylasacagim tarifi Portakal Agacinda gormustum ve denemek istedim. Kolay su boregi diye geciyor. Su boregi oldugu icin denemek istedim, belki bu sefer guzel bir borek yaparim diye dusundum. Cunku boreklerim fazla basarili sayilmaz (istisnalar oluyor tabiki). Bu da o istisnalardan biri.
Ben orjinal tarifteki gibi beyaz peynir/maydonoz kullanmadim. Buzdolabinda taze mantar ve havucu gorunce ic malzemeyi secmek zor olmadi. Nefis bir borek cikti ortaya. Birdahaki seferde peynirli deneyecegim. Klasik peynir/maydonozun verdigi lezzet herzaman icin bambaskadir benim icin!!!
Kolay Su Boregi
-4 yumurta
-2 su bardağı süt
-1 su bardağı sıvıyağ
-2 su bardağı su
Ic Malzeme:
-500 gr mantar
-2 adet rendelenmis havuc
-1 sogan
-tuz, karabiber, yarim tatli kasigi tuzot, sivi yag
Yapilisi:
-Mantarlari ince dilimleyin ve havuclari rendeleyin. Derin bir tavanin icine 1/4 cay bardagi kadar siviyag dokun ve ince kiyilmis soganlari ekleyin pembelesinceye kadar pisirin. Mantari ve havucu ekleyin yumusayinca tuzot, karabiber ekleyin ocaktan alin. * Tuzot tuzlu oldugu icin belki tuz eklemenize gerek kalmayabilir. Mantar karisimi tuzsuz geliyorsa size damak tadiniza gore tuz ilave edebilirsiniz. Eger tuzot kullanmiyorsaniz sadece tuz eklerseniz de olur.
- Yumurta, süt, sıvıyağ ve suyu derin bir kapta iyice karıştırın. Yağladığınız büyük boy fırın tepsisine bir yufkayı serin. Taşan kenarları koparın.
- Başka bir yufkayı rulo halinde sarıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopararak hazırladığınız sütlü karışıma batırın ve yanyana tepsiye dizin. Diğer bir yufka ile daha aynı işlemi tekrar edin. İç malzemesini yayın. Diğer 2 yufkayı yine parça parça kopararak sütlü karışıma batırıp iç malzemesinin üzerine dizin.
3.Kalan son yufkayı da en üste kapatarak artan sütlü karışımı böreğin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 190C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
* Sivi malzeme bana gore biraz cok oldu ve hepsini kullanmadim. 1/6 miktar kadar artti, ona da biraz un ekleyip krep yaptim.
Bugunki paylasacagim tarifi Portakal Agacinda gormustum ve denemek istedim. Kolay su boregi diye geciyor. Su boregi oldugu icin denemek istedim, belki bu sefer guzel bir borek yaparim diye dusundum. Cunku boreklerim fazla basarili sayilmaz (istisnalar oluyor tabiki). Bu da o istisnalardan biri.
Ben orjinal tarifteki gibi beyaz peynir/maydonoz kullanmadim. Buzdolabinda taze mantar ve havucu gorunce ic malzemeyi secmek zor olmadi. Nefis bir borek cikti ortaya. Birdahaki seferde peynirli deneyecegim. Klasik peynir/maydonozun verdigi lezzet herzaman icin bambaskadir benim icin!!!
Kolay Su Boregi
Malzeme:
-6 adet yufka
-4 yumurta
-2 su bardağı süt
-1 su bardağı sıvıyağ
-2 su bardağı su
Ic Malzeme:
-500 gr mantar
-2 adet rendelenmis havuc
-1 sogan
-tuz, karabiber, yarim tatli kasigi tuzot, sivi yag
Yapilisi:
-Mantarlari ince dilimleyin ve havuclari rendeleyin. Derin bir tavanin icine 1/4 cay bardagi kadar siviyag dokun ve ince kiyilmis soganlari ekleyin pembelesinceye kadar pisirin. Mantari ve havucu ekleyin yumusayinca tuzot, karabiber ekleyin ocaktan alin. * Tuzot tuzlu oldugu icin belki tuz eklemenize gerek kalmayabilir. Mantar karisimi tuzsuz geliyorsa size damak tadiniza gore tuz ilave edebilirsiniz. Eger tuzot kullanmiyorsaniz sadece tuz eklerseniz de olur.
- Yumurta, süt, sıvıyağ ve suyu derin bir kapta iyice karıştırın. Yağladığınız büyük boy fırın tepsisine bir yufkayı serin. Taşan kenarları koparın.
- Başka bir yufkayı rulo halinde sarıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopararak hazırladığınız sütlü karışıma batırın ve yanyana tepsiye dizin. Diğer bir yufka ile daha aynı işlemi tekrar edin. İç malzemesini yayın. Diğer 2 yufkayı yine parça parça kopararak sütlü karışıma batırıp iç malzemesinin üzerine dizin.
3.Kalan son yufkayı da en üste kapatarak artan sütlü karışımı böreğin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 190C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
* Sivi malzeme bana gore biraz cok oldu ve hepsini kullanmadim. 1/6 miktar kadar artti, ona da biraz un ekleyip krep yaptim.
Canım eline sağlık. bende peynirli yi hep tercih ederim ama mantarlı da arada iyi oluyor:)
YanıtlaSilSelmacım ellerine sağlık canım benim oğlanlar tam börek canavarı:)
YanıtlaSilYapsam her gün bakmadan yiyecekler börek harika öpüyorum.
selmacım nefis olmuş böreklerin haksızlık ediyorsun gibi geldi kendine :)
YanıtlaSilsevgiler..
selmacım nefis olmuş böreklerin haksızlık ediyorsun gibi geldi kendine :)
YanıtlaSilsevgiler..
sen oradan pepela's garden diğer taraftan, yufka yok milföy yok diye özleminizi dile getirmiyor musunuz hakikaten fena hissediyorum kendimi... Gelecek olursam oralara kapıp getireceğim yufkaları söz. Ellerine sağlık!
YanıtlaSiltatlımm mükemmel görünüyo ellerine sağlıkk:))
YanıtlaSilmantarla ne güzel olur:)
İç malzemesi bence süper. Hiç denememiştim. Ama en kısa zamanda deneyeceğim canım
YanıtlaSilEllerine sağlık
sevgiler
Eline sağlık, bende bu böreği bol sütlü peynirli olarak hazırlıyorum.
YanıtlaSilElerine sağlık canım,çok güzel olmuş..Memleketimizde herşey bambaşka değilmi ? Ama senin de söylediğin gibi,şükretmek lazım..Mantarla denememştim hiç,çok güzel olacağı garanti gibi görüntüye bakınca :) afiyet olsun sevgilerimle..
YanıtlaSilBenim de bir mantarlı böreğim var, bu ara mantara takık durumdayım zaten. ellerine sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık nefis görünüyor olsada yesem mantarlı böreği çok severim
YanıtlaSilNefis görünüyor,ellerine,gönlüne sağlık bal oğlanın anneciği:)
YanıtlaSilBu arada soğanlı kaşarlı ekmeği iki defa yaptım,muhteşem oldu..
Şükran ve sevgilerimi gönderiyorum
Muhabbetle
mantarlı böreklere bayılırım
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım
börek nefis olmuş
Selmacığım iç malzemesine bayıldım ellerine sağlık afiyetler olsun
YanıtlaSilAyy,citir citir olmus eline saglik.Hic denemek gerek mantarlisini da.
YanıtlaSilSevgiler...
ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilBÖREK VE PEYNİR KALIPLAŞMIŞ İKİLİ.AMA ARALARDA BÖYLE DEĞİŞİK MALZEMELER BÖREĞİN İMAJINI YENİLİYOR:))
SEVGİLER
ELLERİNE SAĞLIK CANIM..SEVGİLER...
YanıtlaSilŞu ana kadar sadece bir kez denedim gerçek su böreğini yapmayı,inanılmaz zahmetliydi.
YanıtlaSilAncak tarifinle çok daha pratik bir su böreği deneyebiliriz:)Teşekkürler
Sevgiler,
Ellerinize sağlık.. mantarlı böreği çok severim ama havuçlu filan değişik bi tarif olmuş denenmeli.. sevgiler..
YanıtlaSilHastayım kesin su böreğine:)
YanıtlaSilkolayı yalanı farketmez yiyebilirim:)
ellerinize sağlık
Ellerine sağlık canım nefis görünüyor:))
YanıtlaSil