Cikolatali "Super" Kek!
Daha once bahsettigim gibi bu sene fena kis oldu buralarda. Hava kac aydir 4-5 dereceyi gecmiyor. 4-5 derece oldugu zaman artik havalar isindi diyoruz! Hep 0 derece yada daha da soguk!! Her yerede istedigim zaman cikamiyorum maalesef, yerler ayna gibi. Araba oylece kapinin onunde yatiyor. Insallah yakin bir zamanda havalar birazda olsa isinmaya baslar. Yeterince kar ve soguk gorduk bence:-) Sikayet ettigimden degil ama… isinsin artik diyorum!
Gecen hafta sonu arkadasim pazartesi oglen oturmaya geliyoruz deyince hemen neler hazirlasam diye dusunmeye basladim. Elimde degil otomatik oluyor bu isler, yani bin bir turlu seyler canlaniyor gozumun onunde. Tatlisiz, cikolatasiz misafir agirlanmaz dedim kendi kendime (gerci misafirde sayilmazlar ama neyse)! Ilk once aklimdan Naomi bars gecti. Baktimki evdeki cikolata yetmeyecek, vazgectim (daha sonra gizli sakli cikolatalarimi buldum, dunyadan haberim yokmus benim). Belki daha da iyi oldu cikolatalarin sonradan ortaya cikmasi. Neyse, naomi bars olmayinca gecenlerde yaptigim cikolatali kek geldi aklima. Benim gibi cikolata delisi olanlar mutlaka denemeli diyorum, cunku bu kek gercekten super!
Cafe Fernando yu bilmeyen yok sanirim. Cok severek takip ettigim bir yemek sitesidir. Bu bahsettigim cikolatali keki de orada kesfettim. Iyi ki kesfetmisim, keklerde kesinlikle suan birinci sirada benim icin.
Minik bir degisiklik yaptim, o da kekin ustundeki sos oldu. Ben beyaz cikolata sos kullandim (tarif “Chocolate” kitabimdan). Cok guzel yakisti bence. Ama siz isterseniz normal cikolata sos hazirlayabilirsiniz.
Ben malzeme listesini ve yapilisini direk café Fernando dan kopyaladim (beyaz cikolata sos haric).
Malzemeler:
• 2.5 su bardağı un (350 gram)
• 1/4 su bardağı kakao (23 gram)
• 1 çay kaşığı karbonat
• 3/4 çay kaşığı tuz
• 1/2 su bardağı kefir (veya süt)
• 1/2 su bardağı krema
• 200 gram Toblerone sütlü çikolata, ince ince doğranmış (ben 78% kakao iceren Isvicre bitter cikolata kullandim)
• 225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az bir miktar daha (oda sıcaklığında)
• 1 + 1/4 su bardağı şeker (250 gram)
• 4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
• 1 çay kaşığı vanilya özütü
Yapılışı:
1. Fırınınızı önceden 170 derecede ısıtın.
2. 2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki Bundt tipi kek kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayın.
3. Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin ve bir kenarda bekletin.
4. Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın. İnce ince doğradığınız Toblerone çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.Kefiri ekleyin ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin (buz gibi olmasına gerek yok, oda sıcaklığına gelmesi yeterli).
5. Oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
6. Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
7. Vanilya özütünü ekleyip tekrar çırpın.
8. Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyip aralarda çırpmaya devam edin (önce unlu karışımın 1/3′ü, ardından kremalı karışımın yarısı, unlu karışımın 1/3′ü, kremalı karışımın geri kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanı şeklinde).
9. Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin. Yaklaşık 55-60 dakika sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa her 5 dakikada bir kontrol ederek pişirmeye devam edin.
10. Keki servis tabağına çevirip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
11. O sırada çikolata sosunu hazırlayın (tarifi altta). Kek soğuduğunda sosu üzerine gezdirin, sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.
Beyaz cikolata sos:
• 200 ml krema
• 200 gr beyaz cikolata
• 100 ml sut
1. Krema ve sut kaynama noktasina geldigi an ocaktan alin.
2. Sicak krema - sut karisimini beyaz cikolatanin uzerine dokun ve cikolata eriyene kadar karistirin. Sicak yada soguk servis yapin.
Gecen hafta sonu arkadasim pazartesi oglen oturmaya geliyoruz deyince hemen neler hazirlasam diye dusunmeye basladim. Elimde degil otomatik oluyor bu isler, yani bin bir turlu seyler canlaniyor gozumun onunde. Tatlisiz, cikolatasiz misafir agirlanmaz dedim kendi kendime (gerci misafirde sayilmazlar ama neyse)! Ilk once aklimdan Naomi bars gecti. Baktimki evdeki cikolata yetmeyecek, vazgectim (daha sonra gizli sakli cikolatalarimi buldum, dunyadan haberim yokmus benim). Belki daha da iyi oldu cikolatalarin sonradan ortaya cikmasi. Neyse, naomi bars olmayinca gecenlerde yaptigim cikolatali kek geldi aklima. Benim gibi cikolata delisi olanlar mutlaka denemeli diyorum, cunku bu kek gercekten super!
Cafe Fernando yu bilmeyen yok sanirim. Cok severek takip ettigim bir yemek sitesidir. Bu bahsettigim cikolatali keki de orada kesfettim. Iyi ki kesfetmisim, keklerde kesinlikle suan birinci sirada benim icin.
Minik bir degisiklik yaptim, o da kekin ustundeki sos oldu. Ben beyaz cikolata sos kullandim (tarif “Chocolate” kitabimdan). Cok guzel yakisti bence. Ama siz isterseniz normal cikolata sos hazirlayabilirsiniz.
Ben malzeme listesini ve yapilisini direk café Fernando dan kopyaladim (beyaz cikolata sos haric).
Malzemeler:
• 2.5 su bardağı un (350 gram)
• 1/4 su bardağı kakao (23 gram)
• 1 çay kaşığı karbonat
• 3/4 çay kaşığı tuz
• 1/2 su bardağı kefir (veya süt)
• 1/2 su bardağı krema
• 200 gram Toblerone sütlü çikolata, ince ince doğranmış (ben 78% kakao iceren Isvicre bitter cikolata kullandim)
• 225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az bir miktar daha (oda sıcaklığında)
• 1 + 1/4 su bardağı şeker (250 gram)
• 4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
• 1 çay kaşığı vanilya özütü
Yapılışı:
1. Fırınınızı önceden 170 derecede ısıtın.
2. 2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki Bundt tipi kek kalıbınızı tereyağıyla iyice yağlayın.
3. Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin ve bir kenarda bekletin.
4. Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın. İnce ince doğradığınız Toblerone çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın.Kefiri ekleyin ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin (buz gibi olmasına gerek yok, oda sıcaklığına gelmesi yeterli).
5. Oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
6. Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
7. Vanilya özütünü ekleyip tekrar çırpın.
8. Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyip aralarda çırpmaya devam edin (önce unlu karışımın 1/3′ü, ardından kremalı karışımın yarısı, unlu karışımın 1/3′ü, kremalı karışımın geri kalanı ve son olarak da unlu karışımın geri kalanı şeklinde).
9. Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin. Yaklaşık 55-60 dakika sonra bir kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa her 5 dakikada bir kontrol ederek pişirmeye devam edin.
10. Keki servis tabağına çevirip oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
11. O sırada çikolata sosunu hazırlayın (tarifi altta). Kek soğuduğunda sosu üzerine gezdirin, sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.
Beyaz cikolata sos:
• 200 ml krema
• 200 gr beyaz cikolata
• 100 ml sut
1. Krema ve sut kaynama noktasina geldigi an ocaktan alin.
2. Sicak krema - sut karisimini beyaz cikolatanin uzerine dokun ve cikolata eriyene kadar karistirin. Sicak yada soguk servis yapin.
ELLERİNE EMEKELRİNE SAĞLIK CANIM ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ÇOK SUNUMDA ÇOK ŞIK
YanıtlaSilSEVGİLER
Ellerine sağlık canım gerçekten süper bir kek olmuş.
YanıtlaSilÇok güzel olmuş, beyaz çikolata sosuda ayrı bir güzellik katmış keke. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilMERHABA,
YanıtlaSilÇOK ZARİF BİR KEK,
TADININ DAHA DA GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM,
ELİNİZE SAĞLIK.
Tarifini okurken bile ağzım sulandı (: Ellerine sağlık Didem harika olmuş.
YanıtlaSilkızım gibi içinde çikolata ve kakao olan her şeye bayılırım.bu kek de adına yakışır bir süperlilik sergiliyor....
YanıtlaSilellerine sağlık...
emin ol en kısa zamanda deneyecem :)
sevgiler...
Mmmm... Cikolata... cikolata denince akan sular duruyor benim icin.... Inanin 24 saat cikolatayla yasayabilirim... Bir dilim bu muhtesem cikolatalinizdan aliyorum... Sevgilerimle,
YanıtlaSilgörüntü mükemmel olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine saglik canim
YanıtlaSilkekin tadini hissediyor gibiyim:))
kesin deniycem
sevgiler...
www.yenitadlar.blogcu.com
Merhaba,ellerinize sağlık gerçekten,bende tatlı ve çikolata delisiyim enfes gözüküyor yaptıklarınız:)Sevgiler...
YanıtlaSilgörüntüye diyecek laf yok . lezzetede öyledir eminim . ama ben tabağa bittim . o ne güzel şey öyle:) eline sağlık selmacığım
YanıtlaSilayyyy başlık çok baştan çıkarıcı şu kafe fernandoyu bilmiyodum öğrendim ellerine sağlık
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Ekrana yapıştım. Çikolatalı tatlara hayır demem. Görüntüsü muhteşem olmuş.
Sevgiyle kal.
BAYILDIM... SABAH SABAH YE BENİ DİYOR KEK:) MALZEMELERE BAKARKEN KEFİR DİKKATİMİ ÇEKTİ, AÇIKÇASI BEN HİÇ ALMADIM KEFİR. MARKETLERDE GÖRÜYORUM AMA NASIL BİR ŞEYDİR Bİ FİKRİM YOK. ONU KOYMASAK AYNI SONUCA ULAŞIRMIYIZ ACABA?
YanıtlaSil(ÜZERİNDEN AKAN BEYAZ SOSTAN BİR PARMAK ALDIM HABERİN OLSUN:))ELLERİNE SAĞLIK...
ellerinize sağlık.çikolatalı kçtü olan bir lezzet olabilirmi.beyaz çikolata sosouda pek yakışmış
YanıtlaSilnefiisss,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSelmacım ellerine sağlık muhteşem bir kek olmuş çok öpüyorum...
YanıtlaSilcidden SÜPER kek olmuşş ellerinize sağlıkk fenalardayım sayenizde bugün akşam olmaaazz:))
YanıtlaSilSelma'cım ellerine sağlık canım, enfes görünüyor
YanıtlaSilSelma'cım ellerine sağlık nefis görünüyor canım da bir istediki sorma gitsin:(
YanıtlaSilEllerine saglik canim afiyet seker olsun sevgiler.
YanıtlaSilmmm,pek bir lezzetli gözüküyor ,eline sağlık canım süper olmuş
YanıtlaSilsevgiler
Arkadaslar degerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum.
YanıtlaSilNuralp - kefir yerine sut kullanabilirsin. yarim bardak sut, yarim bardak krema.
Hilal - O tabagi daha yeni aldim ve ilk kez kullandim. El yapimi, Boch marka, Boerenbont koleksiyonundan. Googledan ara istersen, bak bak usanmayacaksin:)
harika olmuş canım.
YanıtlaSilBeyaz sos ta süper yakışmış.
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Yalanıyorum şu an :))
YanıtlaSilellerine sağlık...
öpüyorum..
Ellerine saglik arkadasim! Gorundugu gibi tadida cok guzeldi. Cok eglenceli bir arkadas toplantisi oldu. Bidakine bende gorusuruz! Sitende super zaten fotograflar cok kaliteli, sende zaten supersin!
YanıtlaSilCok optum senide Bal oglanida:-)
Yasemin
Selmacığım ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilKefir kullanmak harika bir fikir keklerde...
O sosa bayılmamak elde değil !!
YanıtlaSilKesinlikle albenisi süper !
Bu sosunu da deneyeceğim :)
Canim,
YanıtlaSilcok süper bir kek ile karsiladin beni sana gelince, biliyormusun Toblerone benim en cok sevdigim cikolatadir ve bu kekin icinde de bundan varmis, bayildim valla, en kisa zamanda bende denemek istiyorum bu Toblerone düskünlügümden dolayi:))
Senin de ellerine saglik diyorum ve kocaman öpüyorum.
Ellerine sağlık, çok güzel olmuş, eminim tadı da nefistir...
YanıtlaSilHarikasin, ellerine saglik :)
YanıtlaSilNefis görünüyor, ellerine sağlık Selma'cığım.
YanıtlaSilGörüntü süper, beyaz çikolata delisi biri olarak bayıldım bu tarife, hatta sosu başlı başına farklı keklerde de kullanabilirim. Ellerine sağlık canım, Sevgiler.
YanıtlaSilGelip gidip okuyorum bu tarifi de 225 gr tereyagi hic icime sinmiyor bir turlu. Acaba sivi yag ile yapilsa nasil olur? Ne kadar sivi yag koymak gerekir?
YanıtlaSilSelen - Sivi yag kekin kivamini, dokusu etkileyebilir. Nasil bir sonuc alirsin bilemiyorum. O yuzden olur yada olmaz diyemiyecegim. Yag miktari cok gorunsede, aynen tarife uymani tavsiye ediyorum.
YanıtlaSil