Firinda Patatesli Kofte & Manti

"Kaç yil geçti aradan ayri ayri
Bitsin artik bu hasret bulusalim gayri"


Bloguma tekrar baslamak beni heyecanlandirdi. Aklima Sezen Aksunun sarkisi geldi. O yillardan bahsediyor, ben ise aylardan. Ama inanin bana ayri kaldigim bir kac ay bana yillar gibi geliyor. En son mayista yazmisim. Cocuklar bu arada tabiki biraz daha buyudu. Mayista uzun bir Turkiye tatilinden sonra temmuzun ilk haftasi Hollandaya geri donduk. Ramazani agirladik ve ugurladik. Guzel bir Ramazan gecirdik. Umarim sizlerde guzel bir Ramazan gecirmissinizdir.

Sanirim daha once bal oglumun ana okuluna baslayacagindan bahsetmistim. Agustosun 3. haftasi basladi. Cok heyecan vericiydi. Size biraz buradaki okul sisteminden bahsetmek istiyorum. Daha once anaokula hazirlik icin haftada 4 yarim gun okula gittiginden bahsetmistim. 2 yasindan - 4 yasina kadar haftada 4 kere (isteyen) cocugunu "okula" gonderebiliyor. Cocuklarin 98% bu egitimi aliyor. Bu cok ciddi bir rakam. Okulu parantez icinde yazdim cunku bu cocuklar elbet okuma yazma vs ogrenmiyorlar. Daha cok dil egitimi veriyorlar. Konusmalarini gelistirmek icin sarkilar soyluyorlar, ogretmenleri kitap okuyorlar, sohbet ediyorlar. Cocuklar beraber oturup meyve yiyorlar, oyun oynuyorlar. Cocuklara birbirlerine nasil davranmalari gerektigini ogretiyorlar, paylasmayi, beraber oynamayi vs. Bu cocugun gelisimi icin cok onemli. Evde ogretemiyecegin seyler. Sosyal yonunu pozitif sekilde gelistiriyorlar.

Bal oglum bu yaz 4 yasina girdi. Kocaman delikanli oldu artik. Hollandada zorunlu egitim 5 yasindan itibaren basliyor. Okula 4 yasinda basliyor, bu da demektir ki ana okulundaki ilk yil zorunlu degil. Fakat gondermezsen 4 yasinda diger cocuklara gore cok geride kaliyor. Bu da 1, belki 2 sene kaybetmesine sebeb oluyor.

Bence 4 yas okula baslamak icin cok iyi bir yas. Bal ogluma baktigim zaman onun bilgiye ne kadar ac oldugunu goruyorum. Evde ona bir cok sey ogretmeye calisiyorum. Harfleri ogreniyoruz, hangi kelimelerin hangi harfle basladigini vs. Okula basladigindan beri cok daha sakin bir cocuk oldu. Cunku tatmin oldugunu goruyorum. Haftada 5 gun sabah 8den oglen 3e kadar ders aliyor, carsamba gunleri haric (12ye kadar). Okulunu sevdi cok sukur.

Simdi cogu takipcilerim Turkiyede yasiyor. Okul icin yas sinirini indirdiler. Cocuklarini okula gondermemek icin rapor bile alan oluyormus. En cok merak ettigim sey ise bazi velilerin neden kucuk yasta cocuklarinin okula gitmelerine karsi olduklari. Bu konuda fikirleriniz nedir? Sizce 66 aylik cocuk (yanlis hatirlamiyorsam) neden daha cok kucuk okula baslamak icin? Bu yastaki cocuga neler ogretecekler? Direk okuma yazma mi ogretiliyor? Yoksa okuma yazmaya hazirlikmi? Fikirlerinizi ogrenmek istiyorum.

Bal oglan okula basladi, kucum prensimle daha cok vakit gecirmeye basladik. 1 bucuk yasinda simdi, tek tuk kelimeler soyluyor artik. Ilk soyledigi kelime mamam (aciktigi zaman), ikinci ise anneeeee! :) Bal oglan 21 aylikken anne demeye basladi. Baska kelimeler biliyordu fakat anneyi cok gec soyledi:( kucuk prensimde yasini 1-2 ay gectikten sonra basladi anne demeye. Zaten belliydi ilk anne diyecegi cunku o tam bir anne kuzusu!


"Ben seni cok seviyorum. Ben seni buyuk buyuk, kocaman kocamaaaaan seviyorum"

Evin icinde pat pat pat ayak sesleri, o gulusunu duymak harika. Masallah cok guzel gelisiyor. Abisi okula basladigindan beri beraber alis verisimizi yapiyor, butun islerimizi beraber hallediyoruz.

Bal oglumda hafta sonu yuzme dersine gidiyor. Ilk dersler cok zor gecti, sudan cok korkuyor nedense. Bogulma korkusu var sanirim. Son ders cok daha iyidi, artik gulerek cikiyor havuzdan.

Yine cok yazdim. Diyecegim su ki; bal oglan okula basladi, kucuk prensimle yalniz kalinca kendime ayiracak cok daha vaktimin oldugunu soylemek istedim. Bu da demektir ki..... ver elini dusbahcesi :) Daha cok zaman ayirip daha sık beraber olacagiz insallah!

Bugunki paylasacagim tarif hepimizin bildigi klasik bir tarif.

Firinda patatesli kofte





































Malzeme:
300 gram koftelik kiyma (orta yagli)
1 adet sogan
3 dis sarimsak
1/3 demet maydonoz (yikanmis ince kiyilmis)
1 tatli kasigi kimyon
1/2 cay kasigi kara biber
1/2 cay kasigi pul biber
1 yumurta
bayat ekmek ici (bir avuc kadar)
tuz

Yapilisi:
Kiymanin icine sogani ve sarimsagi rendeleyin. Ince kiyilmis maydanozu ekleyin. Yumurtayi, baharatlari, ekmek icini ve tuzu ekleyip iyice yogurun.
Patatesleri halka halka dograyin (1cm kalinliginda).
Patatesleri ve kofteleri yagda hafif kizartin.
Borcama kofteleri ve patatesler dizin. 2 s.bardagi su ile 1 yemek kasigi domates salcasini karistirin. Az miktarda tuz ve kara biber ekleyin. Salcali suyu kofte/patateslerin ustune dokun (Salcali su kofte ve patatesin ustune cikmayacak miktarda olacak). Uzerini en sonra olarak domates ile susleyin.
200C onceden isitilmis firida pisirin.


Manti






































Malzeme:

Hamur:
-Yarim su bardagi su
-1 yumurta
-1 cay kasigi tuz
-aldigi kadar un

Kiyma icin:
-250 gr kiyma
-1 ince kiyilmis sogan
-5 dal maydonoz
-tuz
-karabiber

Uzeri icin:
-yarim kg suzme yogurt
-2 - 3 dis sarimsak
-1 yemek kasigi domates salcasi
-1 tatli kasigi biber salcasi
-1/3 cay bardagi sivi yag

Yapilisi:
Un haric butun malzemeleri karistirin. Azar azar un ekleyerek sert bir hamur elde edin. Yumusak olursa zor acilir.
Hamuru acin ve uzun serit halinde kesin. Yaklasik 2cmx2cm kare hamur parcalari elde etmeniz gerekiyor. Icine yeterince kiyma koyup kapatin. Yada benim yaptigim gibi 2 esit kare hamur acip, kiymayi hamurun ustune esit sekilde dizip kapatin. Kullandigim manti bicagi ile kesin.
Bol suda mantilari yaklasik 10 dakika haslayin. Suya tuz eklemeyi unutmayin.
Yogurda rendelenmis sarimsak ve tuz ekleyin.
Tavaya yagi ve salcayi ekleyin ve kavurun. Gerekirse 1-2 yemek kasigi su ekleyin homojen kivam elde etmek icin. Eklemesenizde olur, ben sahsen sos seklinde degil parca parca salcayi daha cok severim.

Mantiyi sarimsakli yogurt ve salca ile servis yapin.

Afiyet olsun!



Yorumlar

  1. Mantınızda süper bir görüntü yakalamışsınız. Tablo gibi muhteşem. Piştiğinde kimbilir nasıldır. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldiniz...Oğlunuzun okulu hayırlı olsun...Köfteli patatesi bende çok yaparım,köfteler hazırr olunca pratik oluyor..Mantilarınıza bayıldım,çok şık...Ruletle kesme fifrine bayıldım.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. öncelikle soruna cevap vereyim tatlım. ben de o altmış altı aylık karşıtı olanlardan biri olarak rapor aldım. çünkü bu sene tam herşey belli değil 1. ikincisi ise okullar bu iş için yeterli değil. Mesela bizim okulumuzda sınıflar 50-60 arası niye göndereyim ki bu yaştaki çocuğumu büyüklerle birlikte. önce şartlar oluşsun sonra ben de gönül rahatlığıyla göndereyim.
    yemeğe gelince kesinlikle harika bir görüntü olmuş ve sunum da şahane ellerine emeklerine sağlık sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  4. Bi anlayabilsem burdaki velilerin itirazlarını.İk begrijp het helemaal niet:)Köfte ve mantılar harika görünüyor canım,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Oh şükür kavuşturana:) Manti çiğ bile yenecek kadar güzel duruyor selmacıım. Hoş geldin diyorummm:) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. @Tombul tarifler - Evet, sana da hak veriyorum. Buradaki sistem ile orasi cok farkli. 50-60 cocuklu sinif ne kadar dogru olabilir ki? Oglumun sinifinda 13 cocuk var sadece, bu yil icerisinde 4 tane daha eklenecek. Sayi cikacak 17'ye. 50 cocuga ders vermek ile fazla 20 cocuklu gruba ders vermek arasinda buyuk fark var. Fikir guzel, fakat sistem ilk once iyi oturtmali ki egitim seviyesi yuksek olsun. Yorumun icin tesekkur ediyorum. Sevigiler.

    YanıtlaSil
  7. Limon Cicekleri - Hollandadaki gibi olursa sistem elbet cok guzel olur. Ama Tombul Tarifler'in soyledigi gibi 50-60lik siniflar olursa bunun ne derece iyi olacagini bilemiyorum. Ozellikle o kucuk yasta. Egitim kalitesi cok onemli. Dedigim gibi fikir cok iyi, cunku burada goruyorum. Fakat egitim seviyesi iyi olmali, yoksa hic bir espirisi kalmiyor!

    Yorumun icin tsk ediyorum:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. @Hilal, evet sukur kavusturana! Cok ozledim blogumu ve sizleri. Insallah daha sık gorusecegiz. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık. nefis olmuş..

    YanıtlaSil
  10. Mantının kareleri ne kadar mükemmel kesilmiş hepsi aynı ölçüde:) ellerinize sağlık harika görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  11. Her iki yemeğeide çok severim,ellerine sağlık....ama mantının görüntüsü muhteşem nasıl güzel kesmişsin öyle,bayıldım...bal oğlanla kardeşini öpüyorum...sağlıkla huzurla büyüsünler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi