Kerevizli lezzetler!

Bugun sizlerle kafama cok takilan birseyi paylasmak istiyorum. Gecen gun internette bir yaziya rastladim. Okurlara ise siz E numaralarina ne kadar dikkat ediyorsunuz sorusunu sormuslar. Biliyorsunuz bir cok hazir aldigimiz seyler icinde E numaralar vardir. Ben sahsen E numaralarini gordugum zaman rahatsiz oluyorum, ozellikle 1-2 den fazla oldugu zaman. Birakip almiyorum. Hangisinin zararli olup olmadigini ezbere ogrenmemiz cok zor, arastirip liste tutmak lazim.

Simdi sizlerle bu E numaralardan 1 tanesinden bahsetmek istiyorum.

E 621 ( Monosodium glutamate (MSG) )

Bu tad guclendirici maddenin ne kadar zararli oldugunu ogrendigimde urktum. Ozellikle anne rahmindeki bebekler ve buyume caginda olan cocuklar icin cok zararli. Yetiskin insanlar icinde cok zararli.

Bu madde mutfakta sık kullandigimiz bulyon tableti, hazir corba, salata soslari, sucuk, salam, sosis, patates cipleri vs gibi hazir aldigimiz gidalarda bulunuyor.

Simdi ben hazir corba almam hic, ama corbalarima mutlaka bulyon tableti koyarim et/tavuk suyu olmadigi zaman. Eminim bu saydigim bir kac ornekti seyleri hepimiz kullaniyoruz.

Bilimsel olarak bu maddenin bir cok hastaliklara sebeb olabiliyormus. Bir kac ornek vereyim, MS hastaligina , kalp hastaliklari (ani olumler), kucuk cocuklardaki beyin gelismesinde sorunlara, Alzheimer hastaligina, hafiza kayibi , migren vs. Sonuc olarak beyine inanilmaz cok zarar verebiliyormus.

Bazi insanlar doymak bilmez, Amerikadaki cogu obez insanlari dusunun. Hep hazir, hep sagliga zararli seyler yediklerinden cok asiri kilo alirlar. Bu yedikleri hazir seylerin hepisinin icinde MSG varmis. Bu da bagimlilik yapiyormus. Neden disarida hazir yedigimiz seyler daha guzel tadiyor saniyorsunuz? Elbet bu madde yuzunden.

Daha cok bilgi icin google'dan arastirma yapmanizi tavsiye ediyorum.

Butun bunlari ogrendikten sonra mutfaga girip butun herseyi kontrol ettim. 2 adet soya sosunda cikti bu madde bir de bulyon tabletlerinde. Hepsini direk cope attim tabiki. Zaten bulyon tabletleri haric hazir pek birsey kullanmam. Yediklerimize dikkat edelim diye paylastim bu bilgileri. Umarim sizde bundan sonra benim gibi dikkat edersiniz. Bal oglana bulyon tablet ile hazirladigim corbalari dusundukce icim parcalaniyor:(


Gecelim bugunki tariflere! Kereviz ile tanisali cok olmadi. Ilk yedigim kereviz yemegi portakkali kerevizdi. Yedigimde cok hosuma gitmisti, ozellikle yemegin sosu. Portakal bu kadar mi guzel yakisir bir sebzeye. Inanilmaz birsey!

Ikinci tarif ise kereviz salatasi. Limon suyu yerine portakal suyu kullandim. Cok ferah bir salata, cok begeniyorum.

Zeytinyagli Portakalli Kereviz








































Malzeme:
-1 kereviz (kup dogranmis)
-2 adet havuc (0,5 cm kalinliginda dogranmis)
-2 orta boy patates (kup dogranmis)
-1 sogan
-2 portakalin suyu
-2 bardagi su
-yarim limon suyu
-1 yemek kasigi un
-1 tatli kasigi toz seker
-tuz
-1/4 su bardagi zeytinyag

Yapilisi:

-Tencereye yagi, kerevizi, havucu, patatesi koyun.
-sogani soyduktan sonra tum olarak tencerenin ortasina yerlestirin (yemek pistikten sonra cikaracagiz).
-Portakal ve limon suyunu karistirip icine 1 yemek kasigi un ekleyip puruzsuz hale getirin.
-Bu karisimi tencereye doktukten sonra 2 su bardagi su daha ekleyin ve karistirin.
-1 tatli kasigi sekeri ve tuzu ekleyin karistirin.
-Kisik ateste kerevizi pisirin.
-Eger yemegin suyu fazla cekerse 1 cay bardagi kaynar su ekleyin. (Bu yemegi yediren sosu bence).







Kereviz salatasi




































Malzeme:
-1/4 kereviz (rendelenmis
-2 yemek kasigi suzme yogurt
-1 yemek kasigi mayonez
-yarim portakalin suyu
-1 dis sarimsak
-tuz


Yapilisi:
-Kerevizi rendeledikten sonra derin bir kaba koyun.
-Yarim portakalin suyunu kerevizin ustune dokun ve iyi karistirin.
-Yogurdu ve mayonezi karistirin ve kerevize ekleyin.
-1 dis sarimsak rendeleyin ve en son olarak tuz ekleyip salatayi servise hazirlayin.

Yorumlar

  1. Canımmmm ellerine sağlık kerevize
    bayılırım.E konusuna gelince bende mümkün olduğunca dikkat etmeye çalı
    şıyorum ama bazende acele olunca at
    lıyorum:))faydalı bilgilerin için
    sağol canım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Nasıl karnım acıktı, salata doyurur mu ki? E'lere ben de dikkat etmeye çalışıyorum. Hazır şeyleri pek tüketmemeye gayret ediyorum. 2. tarifi denemek için kenara ayırıyorum..

    YanıtlaSil
  3. Selmacığım E konusunda bende çok hassasım ama bu kadar bilgim yoktu paylaşım için teşekkürler canım...

    Tariflerin ikiside birbirindne nefis ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. Ben asla bulyon tablet kullanmıyorum. Kasaptan aldığım kemiklerle kendim hazırlıyorum . sağlıklı bir buz kalıplarına koyup çorbalara ve yemeklere tablet şeklinde atıyorum. Tavuk içinde bu böyle. Kerevize gelince her ikisine de bayılırım nefis gözüküyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Bu zamana kadar hiç kullanmadık..Kullanmak da istemem..


    Kereviz super görünüyor,ellerine sağlık..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
    Ayrıca vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkürler.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. Kerevizin pişmemiş halini çok seviyoru. Cevizli salatasını özellikle. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. kerevizi bu haliyle çok seviyorum.
    Harika görünüyor. Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım benim. E lerle ilgili söylediklerinde tamamen haklısın. hayatımızda asla yeri olmayan maddeler.

    YanıtlaSil
  10. MSG malesef lezzeti artırdığı için çok kullanılıyor. Aslında çin mutfağında kullanılan bu madde modernleşmeyle birlikte fabrikasyon ürünlerin içine katılmaya başlamış. Evlerde bir ara çok kullanılan kurusebzeli tuzların esasının da bu madde olduğunu ben ekleyeyim.
    Kerevizler o kadar canlı ki fotoğraftan fırlayacak gibi. Salatayı yapmamıştım, listeme aldım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili selma çok isabetli konuya açıklık etmişsin e'lere bende dikkat etmye çalışıyorum ayrıca yemek ve salata harika ellerine emeğine sağlık banada beklerim SELAMETLE...

    YanıtlaSil
  12. nefis görünüyor canım yaaaaaa.süper bir görüntü..

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor afiyet şeker olsun... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor afiyet şeker olsun... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. İlgin alakan için bir kez daha teşekkür ederim canım.hollandadan kesin dönüş yaptığımızdan beri bir daha gitmedim ve yaklaşık 25 yıl oldu.Çocukluğum orda geçtiği için özlediğim yanları var tabii.Tatil için seneye gitmeyi düşünüyorum kısmetse.Görmeyi çok ama çok istiyorum ama yaşamak için asla değil:)Dank je wel voor je lieve aandacht!

    YanıtlaSil
  16. Nefis bir görüntü kereviz sevmeyen bile tatmak ister bence, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  17. Son zamanlarda bende takmış durumdayım bu etiketlere. Ne yediğimi bilmek istiyorum artık. Maalesef çoğu şeyi yemek ve almak zorudna kalıyoruz..
    Senin yazdığında çok önemli. bulyon elimden geldiğince az kulllanıyordum ama artık tamamen bırakacağım.

    Kereviz şahane.. :)

    YanıtlaSil
  18. Ben de sadece brokoli çorbasına bulyon kullanıyorum ne yazık ki:(
    Bizim evdekiler kereviz yemeğini değil ama kereviz salatasına bayılıyorlar. Gerçi kalan kereviz yemeğini köpeğimiz bulut bayıla bayıla yedi :))

    YanıtlaSil
  19. Ellerine sağlık Selma'cım. Portakal ve kereviz birbirine çok yakışıyor gerçekten. Ama daha çok yoğurlu kereviz salatasını yapıyorum. Hayırlı cumalar cnm...

    YanıtlaSil
  20. Canim merhaba ben seni mimledim.

    YanıtlaSil
  21. Selmacığım ben de kerevizle 2 yıl önce elticiğim pişirince tanıştım kokusundan dolayı hiç yakınlık hissetmediğim bir sebzeydi ama şimdi çoook seviyorum portakallı yapınca lezzeti müthiş oluyor seninkinin görüntüsü de yemeyene yedirir yani:)
    maşaallah
    Hazırlar konusunda bende edebildiğim ölçüde dikkat ediyorum hiç hazır çorba, hazır salata sosu, bulyon, harçlar falan kullanmam kokularını da hiç sevmem zaten
    et suyunu ve tavuk suyunu evde kaynatırım ve minik kalıplarda yada küçük plastik kaplarda dondurur derin dondurucuda saklarım evden hiç eksik etmem pilava çorbaya kullanırım sana da tavsiye ederim öyle yap canım bal oğlan sağlıklı büyüsün:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Canım,
    öncalikle paylaştığın bilgi için teşekkürler.
    Ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  23. paylaştıgın bilgiler için saol hepimizde bile bile bazılarını kullanıyoruz günlük hayatımıza o kadar yer etmişler ki vaz geçemiyoruz.
    tarifler çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Msg mevzuuna,bilhassa Miya doğduktan sonra daha fazla dikkat eder olduk.Hazır tablet kullanmıyorum,hazır çorba desen üniversite yıllarımda kaldı:) (Lakin ara sıra noodle kaçamağı yapıyorum itiraf edeyim) Çok güzel bir konuya değinmişsin..
    İşin tuhaf tarafı,bunları bildiğimiz halde,tüketmeye devam etmemiz.Alışıyoruz,tüketim toplumu oldukça,çağın nimetlerinden istifade etme düşüncesiyle mamafih sağlıksız lezzetleri hayatımızın bir parçası haline getiyoruz.
    Kerevize gelince.Portakalla nasıl dayakışıyor.İki reçete de çok güzel.Ellerine sağlık,bal oğlana şifa olsun inşaAllah.Muhabbetle ..

    YanıtlaSil
  25. bayılırım kerevize ellerinize sağlık ikiside harika görünüyor,olsada yesem dedim..:))sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık çok güzel herşey...

    YanıtlaSil
  27. Kerevizi evde kimse sevmediği için yapmıyorum fakat öylesine güzel görüntü var ki şu an karşım da özellikle kendime yapıp yiyeceğim , kerevizlerin biçimi harika ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  28. selma merhaba.bu portakallı kerevizi denedim haftasonu.rengi maalesef duru olmadı sanırım unu fazla geldi ya da ben çok fazla pişirdim.bir ayarsızlık oldu ama tadı muhteşemdi.kereviz olduğunu anlamak bile çok zor..çok teşekkürler tarif için alttaki salatayı kaydetmemişim onu da denerdim o da birdahaya olsun bakalım..

    YanıtlaSil
  29. Selmacım uzun zaman oldu komşularımı dolaşmayalı,öncelikle çok özledim ;)
    Ne güzel şeyler olmuş,Lezzet dergisi için tebrik ediyorum...

    Kerevizin her iki halinide çok severim.. ellerine sağlık..

    Bal oğlanı öpüyorum,karnındaki minişide sev benim için;)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. canım portakal kerevize çoooook yakışıyor.
    denedim yedim gördüm.
    bu yüzden ellerine sağlık diyorum içtenlikle.
    ve herkese bu tarifi öneriyorum.

    YanıtlaSil
  31. kerevize bayılırım faydalı ve güzel bence
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  32. Her zaman doğal lezzetlerden yanayım çok mecbur kalmadıkça lezzet katan şeyleri kullanmıyorum. Zaten yediğim şeyde o lezzeti hemen alıyorum. Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  33. Kerevize bayılırım ama yemeğini hiç yapmadım bu foto harika tarif harika eline sağlık canım en kısa zamanda denemem lazım

    YanıtlaSil
  34. unutmam ben bu sayısı artık 621 - offf! yazık bize neler neler yiyoruz farketmeden. Dert etme, geçti gitti artık telafi etme vaktidir. Ellerine sağlık kereviz harika duruyor bu arada...

    YanıtlaSil
  35. kereviz nefis olmuş, eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  36. portakallı kerevizi çok seviyorum salatasını ise henüz denemedim her ikiside çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Sevgilerimle....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi