Kerevizli lezzetler!
Bugun sizlerle kafama cok takilan birseyi paylasmak istiyorum. Gecen gun internette bir yaziya rastladim. Okurlara ise siz E numaralarina ne kadar dikkat ediyorsunuz sorusunu sormuslar. Biliyorsunuz bir cok hazir aldigimiz seyler icinde E numaralar vardir. Ben sahsen E numaralarini gordugum zaman rahatsiz oluyorum, ozellikle 1-2 den fazla oldugu zaman. Birakip almiyorum. Hangisinin zararli olup olmadigini ezbere ogrenmemiz cok zor, arastirip liste tutmak lazim.
Simdi sizlerle bu E numaralardan 1 tanesinden bahsetmek istiyorum.
E 621 ( Monosodium glutamate (MSG) )
Bu tad guclendirici maddenin ne kadar zararli oldugunu ogrendigimde urktum. Ozellikle anne rahmindeki bebekler ve buyume caginda olan cocuklar icin cok zararli. Yetiskin insanlar icinde cok zararli.
Bu madde mutfakta sık kullandigimiz bulyon tableti, hazir corba, salata soslari, sucuk, salam, sosis, patates cipleri vs gibi hazir aldigimiz gidalarda bulunuyor.
Simdi ben hazir corba almam hic, ama corbalarima mutlaka bulyon tableti koyarim et/tavuk suyu olmadigi zaman. Eminim bu saydigim bir kac ornekti seyleri hepimiz kullaniyoruz.
Bilimsel olarak bu maddenin bir cok hastaliklara sebeb olabiliyormus. Bir kac ornek vereyim, MS hastaligina , kalp hastaliklari (ani olumler), kucuk cocuklardaki beyin gelismesinde sorunlara, Alzheimer hastaligina, hafiza kayibi , migren vs. Sonuc olarak beyine inanilmaz cok zarar verebiliyormus.
Bazi insanlar doymak bilmez, Amerikadaki cogu obez insanlari dusunun. Hep hazir, hep sagliga zararli seyler yediklerinden cok asiri kilo alirlar. Bu yedikleri hazir seylerin hepisinin icinde MSG varmis. Bu da bagimlilik yapiyormus. Neden disarida hazir yedigimiz seyler daha guzel tadiyor saniyorsunuz? Elbet bu madde yuzunden.
Daha cok bilgi icin google'dan arastirma yapmanizi tavsiye ediyorum.
Butun bunlari ogrendikten sonra mutfaga girip butun herseyi kontrol ettim. 2 adet soya sosunda cikti bu madde bir de bulyon tabletlerinde. Hepsini direk cope attim tabiki. Zaten bulyon tabletleri haric hazir pek birsey kullanmam. Yediklerimize dikkat edelim diye paylastim bu bilgileri. Umarim sizde bundan sonra benim gibi dikkat edersiniz. Bal oglana bulyon tablet ile hazirladigim corbalari dusundukce icim parcalaniyor:(
Gecelim bugunki tariflere! Kereviz ile tanisali cok olmadi. Ilk yedigim kereviz yemegi portakkali kerevizdi. Yedigimde cok hosuma gitmisti, ozellikle yemegin sosu. Portakal bu kadar mi guzel yakisir bir sebzeye. Inanilmaz birsey!
Ikinci tarif ise kereviz salatasi. Limon suyu yerine portakal suyu kullandim. Cok ferah bir salata, cok begeniyorum.
Zeytinyagli Portakalli Kereviz
Malzeme:
-1 kereviz (kup dogranmis)
-2 adet havuc (0,5 cm kalinliginda dogranmis)
-2 orta boy patates (kup dogranmis)
-1 sogan
-2 portakalin suyu
-2 bardagi su
-yarim limon suyu
-1 yemek kasigi un
-1 tatli kasigi toz seker
-tuz
-1/4 su bardagi zeytinyag
Yapilisi:
-Tencereye yagi, kerevizi, havucu, patatesi koyun.
-sogani soyduktan sonra tum olarak tencerenin ortasina yerlestirin (yemek pistikten sonra cikaracagiz).
-Portakal ve limon suyunu karistirip icine 1 yemek kasigi un ekleyip puruzsuz hale getirin.
-Bu karisimi tencereye doktukten sonra 2 su bardagi su daha ekleyin ve karistirin.
-1 tatli kasigi sekeri ve tuzu ekleyin karistirin.
-Kisik ateste kerevizi pisirin.
-Eger yemegin suyu fazla cekerse 1 cay bardagi kaynar su ekleyin. (Bu yemegi yediren sosu bence).
Kereviz salatasi
Malzeme:
-1/4 kereviz (rendelenmis
-2 yemek kasigi suzme yogurt
-1 yemek kasigi mayonez
-yarim portakalin suyu
-1 dis sarimsak
-tuz
Yapilisi:
-Kerevizi rendeledikten sonra derin bir kaba koyun.
-Yarim portakalin suyunu kerevizin ustune dokun ve iyi karistirin.
-Yogurdu ve mayonezi karistirin ve kerevize ekleyin.
-1 dis sarimsak rendeleyin ve en son olarak tuz ekleyip salatayi servise hazirlayin.
Simdi sizlerle bu E numaralardan 1 tanesinden bahsetmek istiyorum.
E 621 ( Monosodium glutamate (MSG) )
Bu tad guclendirici maddenin ne kadar zararli oldugunu ogrendigimde urktum. Ozellikle anne rahmindeki bebekler ve buyume caginda olan cocuklar icin cok zararli. Yetiskin insanlar icinde cok zararli.
Bu madde mutfakta sık kullandigimiz bulyon tableti, hazir corba, salata soslari, sucuk, salam, sosis, patates cipleri vs gibi hazir aldigimiz gidalarda bulunuyor.
Simdi ben hazir corba almam hic, ama corbalarima mutlaka bulyon tableti koyarim et/tavuk suyu olmadigi zaman. Eminim bu saydigim bir kac ornekti seyleri hepimiz kullaniyoruz.
Bilimsel olarak bu maddenin bir cok hastaliklara sebeb olabiliyormus. Bir kac ornek vereyim, MS hastaligina , kalp hastaliklari (ani olumler), kucuk cocuklardaki beyin gelismesinde sorunlara, Alzheimer hastaligina, hafiza kayibi , migren vs. Sonuc olarak beyine inanilmaz cok zarar verebiliyormus.
Bazi insanlar doymak bilmez, Amerikadaki cogu obez insanlari dusunun. Hep hazir, hep sagliga zararli seyler yediklerinden cok asiri kilo alirlar. Bu yedikleri hazir seylerin hepisinin icinde MSG varmis. Bu da bagimlilik yapiyormus. Neden disarida hazir yedigimiz seyler daha guzel tadiyor saniyorsunuz? Elbet bu madde yuzunden.
Daha cok bilgi icin google'dan arastirma yapmanizi tavsiye ediyorum.
Butun bunlari ogrendikten sonra mutfaga girip butun herseyi kontrol ettim. 2 adet soya sosunda cikti bu madde bir de bulyon tabletlerinde. Hepsini direk cope attim tabiki. Zaten bulyon tabletleri haric hazir pek birsey kullanmam. Yediklerimize dikkat edelim diye paylastim bu bilgileri. Umarim sizde bundan sonra benim gibi dikkat edersiniz. Bal oglana bulyon tablet ile hazirladigim corbalari dusundukce icim parcalaniyor:(
Gecelim bugunki tariflere! Kereviz ile tanisali cok olmadi. Ilk yedigim kereviz yemegi portakkali kerevizdi. Yedigimde cok hosuma gitmisti, ozellikle yemegin sosu. Portakal bu kadar mi guzel yakisir bir sebzeye. Inanilmaz birsey!
Ikinci tarif ise kereviz salatasi. Limon suyu yerine portakal suyu kullandim. Cok ferah bir salata, cok begeniyorum.
Zeytinyagli Portakalli Kereviz
Malzeme:
-1 kereviz (kup dogranmis)
-2 adet havuc (0,5 cm kalinliginda dogranmis)
-2 orta boy patates (kup dogranmis)
-1 sogan
-2 portakalin suyu
-2 bardagi su
-yarim limon suyu
-1 yemek kasigi un
-1 tatli kasigi toz seker
-tuz
-1/4 su bardagi zeytinyag
Yapilisi:
-Tencereye yagi, kerevizi, havucu, patatesi koyun.
-sogani soyduktan sonra tum olarak tencerenin ortasina yerlestirin (yemek pistikten sonra cikaracagiz).
-Portakal ve limon suyunu karistirip icine 1 yemek kasigi un ekleyip puruzsuz hale getirin.
-Bu karisimi tencereye doktukten sonra 2 su bardagi su daha ekleyin ve karistirin.
-1 tatli kasigi sekeri ve tuzu ekleyin karistirin.
-Kisik ateste kerevizi pisirin.
-Eger yemegin suyu fazla cekerse 1 cay bardagi kaynar su ekleyin. (Bu yemegi yediren sosu bence).
Kereviz salatasi
Malzeme:
-1/4 kereviz (rendelenmis
-2 yemek kasigi suzme yogurt
-1 yemek kasigi mayonez
-yarim portakalin suyu
-1 dis sarimsak
-tuz
Yapilisi:
-Kerevizi rendeledikten sonra derin bir kaba koyun.
-Yarim portakalin suyunu kerevizin ustune dokun ve iyi karistirin.
-Yogurdu ve mayonezi karistirin ve kerevize ekleyin.
-1 dis sarimsak rendeleyin ve en son olarak tuz ekleyip salatayi servise hazirlayin.
Canımmmm ellerine sağlık kerevize
YanıtlaSilbayılırım.E konusuna gelince bende mümkün olduğunca dikkat etmeye çalı
şıyorum ama bazende acele olunca at
lıyorum:))faydalı bilgilerin için
sağol canım öpüyorum.
Nasıl karnım acıktı, salata doyurur mu ki? E'lere ben de dikkat etmeye çalışıyorum. Hazır şeyleri pek tüketmemeye gayret ediyorum. 2. tarifi denemek için kenara ayırıyorum..
YanıtlaSilSelmacığım E konusunda bende çok hassasım ama bu kadar bilgim yoktu paylaşım için teşekkürler canım...
YanıtlaSilTariflerin ikiside birbirindne nefis ellerine sağlık canım...
Ben asla bulyon tablet kullanmıyorum. Kasaptan aldığım kemiklerle kendim hazırlıyorum . sağlıklı bir buz kalıplarına koyup çorbalara ve yemeklere tablet şeklinde atıyorum. Tavuk içinde bu böyle. Kerevize gelince her ikisine de bayılırım nefis gözüküyorlar ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu zamana kadar hiç kullanmadık..Kullanmak da istemem..
YanıtlaSilKereviz super görünüyor,ellerine sağlık..
Sevgiler..
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilAyrıca vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkürler.
Saygılar.
Kerevizin pişmemiş halini çok seviyoru. Cevizli salatasını özellikle. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilkerevizi bu haliyle çok seviyorum.
YanıtlaSilHarika görünüyor. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler.
Ellerine sağlık canım benim. E lerle ilgili söylediklerinde tamamen haklısın. hayatımızda asla yeri olmayan maddeler.
YanıtlaSilMSG malesef lezzeti artırdığı için çok kullanılıyor. Aslında çin mutfağında kullanılan bu madde modernleşmeyle birlikte fabrikasyon ürünlerin içine katılmaya başlamış. Evlerde bir ara çok kullanılan kurusebzeli tuzların esasının da bu madde olduğunu ben ekleyeyim.
YanıtlaSilKerevizler o kadar canlı ki fotoğraftan fırlayacak gibi. Salatayı yapmamıştım, listeme aldım. Ellerine sağlık.
Sevgili selma çok isabetli konuya açıklık etmişsin e'lere bende dikkat etmye çalışıyorum ayrıca yemek ve salata harika ellerine emeğine sağlık banada beklerim SELAMETLE...
YanıtlaSilnefis görünüyor canım yaaaaaa.süper bir görüntü..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor afiyet şeker olsun... sevgilerimle...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor afiyet şeker olsun... sevgilerimle...
YanıtlaSilİlgin alakan için bir kez daha teşekkür ederim canım.hollandadan kesin dönüş yaptığımızdan beri bir daha gitmedim ve yaklaşık 25 yıl oldu.Çocukluğum orda geçtiği için özlediğim yanları var tabii.Tatil için seneye gitmeyi düşünüyorum kısmetse.Görmeyi çok ama çok istiyorum ama yaşamak için asla değil:)Dank je wel voor je lieve aandacht!
YanıtlaSilNefis bir görüntü kereviz sevmeyen bile tatmak ister bence, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSon zamanlarda bende takmış durumdayım bu etiketlere. Ne yediğimi bilmek istiyorum artık. Maalesef çoğu şeyi yemek ve almak zorudna kalıyoruz..
YanıtlaSilSenin yazdığında çok önemli. bulyon elimden geldiğince az kulllanıyordum ama artık tamamen bırakacağım.
Kereviz şahane.. :)
Ben de sadece brokoli çorbasına bulyon kullanıyorum ne yazık ki:(
YanıtlaSilBizim evdekiler kereviz yemeğini değil ama kereviz salatasına bayılıyorlar. Gerçi kalan kereviz yemeğini köpeğimiz bulut bayıla bayıla yedi :))
Ellerine sağlık Selma'cım. Portakal ve kereviz birbirine çok yakışıyor gerçekten. Ama daha çok yoğurlu kereviz salatasını yapıyorum. Hayırlı cumalar cnm...
YanıtlaSilCanim merhaba ben seni mimledim.
YanıtlaSilSelmacığım ben de kerevizle 2 yıl önce elticiğim pişirince tanıştım kokusundan dolayı hiç yakınlık hissetmediğim bir sebzeydi ama şimdi çoook seviyorum portakallı yapınca lezzeti müthiş oluyor seninkinin görüntüsü de yemeyene yedirir yani:)
YanıtlaSilmaşaallah
Hazırlar konusunda bende edebildiğim ölçüde dikkat ediyorum hiç hazır çorba, hazır salata sosu, bulyon, harçlar falan kullanmam kokularını da hiç sevmem zaten
et suyunu ve tavuk suyunu evde kaynatırım ve minik kalıplarda yada küçük plastik kaplarda dondurur derin dondurucuda saklarım evden hiç eksik etmem pilava çorbaya kullanırım sana da tavsiye ederim öyle yap canım bal oğlan sağlıklı büyüsün:))
sevgiler
Canım,
YanıtlaSilöncalikle paylaştığın bilgi için teşekkürler.
Ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar.
Sevgiyle kal.
paylaştıgın bilgiler için saol hepimizde bile bile bazılarını kullanıyoruz günlük hayatımıza o kadar yer etmişler ki vaz geçemiyoruz.
YanıtlaSiltarifler çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler...
Msg mevzuuna,bilhassa Miya doğduktan sonra daha fazla dikkat eder olduk.Hazır tablet kullanmıyorum,hazır çorba desen üniversite yıllarımda kaldı:) (Lakin ara sıra noodle kaçamağı yapıyorum itiraf edeyim) Çok güzel bir konuya değinmişsin..
YanıtlaSilİşin tuhaf tarafı,bunları bildiğimiz halde,tüketmeye devam etmemiz.Alışıyoruz,tüketim toplumu oldukça,çağın nimetlerinden istifade etme düşüncesiyle mamafih sağlıksız lezzetleri hayatımızın bir parçası haline getiyoruz.
Kerevize gelince.Portakalla nasıl dayakışıyor.İki reçete de çok güzel.Ellerine sağlık,bal oğlana şifa olsun inşaAllah.Muhabbetle ..
bayılırım kerevize ellerinize sağlık ikiside harika görünüyor,olsada yesem dedim..:))sevgiler...
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel herşey...
YanıtlaSilKerevizi evde kimse sevmediği için yapmıyorum fakat öylesine güzel görüntü var ki şu an karşım da özellikle kendime yapıp yiyeceğim , kerevizlerin biçimi harika ellerinize sağlık...
YanıtlaSilselma merhaba.bu portakallı kerevizi denedim haftasonu.rengi maalesef duru olmadı sanırım unu fazla geldi ya da ben çok fazla pişirdim.bir ayarsızlık oldu ama tadı muhteşemdi.kereviz olduğunu anlamak bile çok zor..çok teşekkürler tarif için alttaki salatayı kaydetmemişim onu da denerdim o da birdahaya olsun bakalım..
YanıtlaSilSelmacım uzun zaman oldu komşularımı dolaşmayalı,öncelikle çok özledim ;)
YanıtlaSilNe güzel şeyler olmuş,Lezzet dergisi için tebrik ediyorum...
Kerevizin her iki halinide çok severim.. ellerine sağlık..
Bal oğlanı öpüyorum,karnındaki minişide sev benim için;)
Sevgiler...
canım portakal kerevize çoooook yakışıyor.
YanıtlaSildenedim yedim gördüm.
bu yüzden ellerine sağlık diyorum içtenlikle.
ve herkese bu tarifi öneriyorum.
kerevize bayılırım faydalı ve güzel bence
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Her zaman doğal lezzetlerden yanayım çok mecbur kalmadıkça lezzet katan şeyleri kullanmıyorum. Zaten yediğim şeyde o lezzeti hemen alıyorum. Paylaşım için teşekkürler:)
YanıtlaSilcanım blogumda bir ödülün var
YanıtlaSilKerevize bayılırım ama yemeğini hiç yapmadım bu foto harika tarif harika eline sağlık canım en kısa zamanda denemem lazım
YanıtlaSilunutmam ben bu sayısı artık 621 - offf! yazık bize neler neler yiyoruz farketmeden. Dert etme, geçti gitti artık telafi etme vaktidir. Ellerine sağlık kereviz harika duruyor bu arada...
YanıtlaSilkereviz nefis olmuş, eline sağlık
YanıtlaSilsevgiler..
portakallı kerevizi çok seviyorum salatasını ise henüz denemedim her ikiside çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Sevgilerimle....
YanıtlaSilKereviz Mükemmell
YanıtlaSil