Somon & Firinda Patates - Taze Fasulye & Avokado Salatasi
Gecen gun zeytinyagli fasulye tarifini sizlerle paylasmistim. Klasik bir tarif demistim ve bazi arkadaslar kolay tariflerinde paylasilmasi gerektigini soylemislerdi. Haklilardi, zaten tarifi ekledigimde bunu da dusunerek eklemistim. Fakat yorumlardada bu one cikinca dedim ki en iyisi yeni bir kategori eklemek lazim dusbahcesine. Simdi zeytinyagli fasulyeyi 12 yasimdan beri yapiyorum, suan 29 yasindayim. 17 senelik bir fasulye maceram var, ama aramizda eminimki daha yeni baslayanlar var. Onlar icin bu yeni kategoriyi aciyorum. Insallah yakin bir zamanda bu kategorideki tarifler artacak. Bugun starti vermek istedim.
Firin posetlerini bilmeyen yoktur. O kadar kolay ve pratik ki butun kullanmayanlara tavsiye ederim. Icine ne pisirirseniz pisirin sonuc herzaman icin enfes oluyor. Ben herzaman standard patates eklerim, onun yanina hangi sebze yada et eklerseniz ekleyin guzel yakisiyor. Ozellikle tavuk gogusu / patates ikilisi harika oluyor. Tuzot haric hic bir baharat eklemeye gerek yok.
Bugunki tarif somon ve sebze (patates+taze fasulye)'den olusuyor. Somon yanina ben herzaman patates hazirlarim. Ya actifry'da pisiririm yada firinda. Evde hemen hemen hic kizartma yapmam cok yagli oldugu icin.
Unutmadan, somonun yanina herzaman icin bol salata yapmak lazim. Salatasiz balik olmaz! Limonu da eksik olmamali.
Malzeme:
2 x 150 gr somon
400 gr patates
250 gr taze yesil fasulye
2 adet domates (her poset icin 1 tane)
1 tatli kasigi taze kekik
1 cay kasigi kurutulmus maydonoz
tuz, karabiber
2 adet firin poseti
2 yemek kasigi zeytinyag
her poset icin yarim cay bardagi su
Avokado salatasi icin malzeme:
-Yesil salata
-cherry domates
-1 avokado
-sari biber (paprika)
-taze yesil sogan
-1 limonun suyu
-1 yemek kasigi balzemik sirke (opsiyonel)
-tuz
Yapilisi:
Patatesleri soyun, fasulyeleri yikayip ayiklayin.
Derin bir kabin icine patatesleri cok kucuk olmayacak sekilde kesin (2x2cm).
Kabin icine fasulyeleri de ekleyin. 3cm uzunlugunda kesilmis olacak sekilde.
Patates/fasulye karisimina zeytinyag, taze kekik, tuz, karabiber ekleyin ve harmanlayin. Bu karisima kori de eklenebilir, pul biber, yada tuzot. Bu tamamen tercihe bagli. Bu karisimi 2 firin posetine paylastirin ve her poseste yarim cay bardagi su ekleyin.
Firin posetini 2-3 yerinden igne yardimi ile delin. Onceden 200C isitilmis firinda pisirin.
Somon:
Somonu patatesin pismesine yakin pisirin. Somon cok cabuk pisen bir balik turudur. Tava iyi isindiktan sonra yag ekleyin, bu tereyag/siviyag karisimi olabilir. Yada sade zeytinyag, tercihe gore. Ilk once deri olan kismi tavaya konulur. Somonun 3/4 renginin degismesini bekleyin. Ondan sonra obur tarafina cevirip pisirmeye devam edin. Somonu bir kac kere cevirmeye gerek yok, balik dagilir. Somona karabiber ve tuz eklemeniz yeterlidir.
Avokado Salatasi
Yesil salata iyi yikanip kurulandiktan sonra yarim cm kalinliginda kesin. Avokadoyu ikiye bolup icinden cekirdegini cikarin ve parcalar haline bolun. Sari biberleri serit halinde kesin ve taze sogani ince kiyin. Butun malzemeleri karistirin ve salata tabagina koyun ve cherry domatesi ile susleyin.
Limon suyu, tuzu ve 5 yemek kasigi zeytinyagini karistirarak salata sosu hazirlayin ve salatanin uzerine dokun. Bu salataya balzemik sirkede cok guzel yakisiyor. Salata sosuna 1 yemek kasigi balzemik yeterli oluyor.
Firin posetlerini bilmeyen yoktur. O kadar kolay ve pratik ki butun kullanmayanlara tavsiye ederim. Icine ne pisirirseniz pisirin sonuc herzaman icin enfes oluyor. Ben herzaman standard patates eklerim, onun yanina hangi sebze yada et eklerseniz ekleyin guzel yakisiyor. Ozellikle tavuk gogusu / patates ikilisi harika oluyor. Tuzot haric hic bir baharat eklemeye gerek yok.
Bugunki tarif somon ve sebze (patates+taze fasulye)'den olusuyor. Somon yanina ben herzaman patates hazirlarim. Ya actifry'da pisiririm yada firinda. Evde hemen hemen hic kizartma yapmam cok yagli oldugu icin.
Unutmadan, somonun yanina herzaman icin bol salata yapmak lazim. Salatasiz balik olmaz! Limonu da eksik olmamali.
Malzeme:
2 x 150 gr somon
400 gr patates
250 gr taze yesil fasulye
2 adet domates (her poset icin 1 tane)
1 tatli kasigi taze kekik
1 cay kasigi kurutulmus maydonoz
tuz, karabiber
2 adet firin poseti
2 yemek kasigi zeytinyag
her poset icin yarim cay bardagi su
Avokado salatasi icin malzeme:
-Yesil salata
-cherry domates
-1 avokado
-sari biber (paprika)
-taze yesil sogan
-1 limonun suyu
-1 yemek kasigi balzemik sirke (opsiyonel)
-tuz
Yapilisi:
Patatesleri soyun, fasulyeleri yikayip ayiklayin.
Derin bir kabin icine patatesleri cok kucuk olmayacak sekilde kesin (2x2cm).
Kabin icine fasulyeleri de ekleyin. 3cm uzunlugunda kesilmis olacak sekilde.
Patates/fasulye karisimina zeytinyag, taze kekik, tuz, karabiber ekleyin ve harmanlayin. Bu karisima kori de eklenebilir, pul biber, yada tuzot. Bu tamamen tercihe bagli. Bu karisimi 2 firin posetine paylastirin ve her poseste yarim cay bardagi su ekleyin.
Firin posetini 2-3 yerinden igne yardimi ile delin. Onceden 200C isitilmis firinda pisirin.
Somon:
Somonu patatesin pismesine yakin pisirin. Somon cok cabuk pisen bir balik turudur. Tava iyi isindiktan sonra yag ekleyin, bu tereyag/siviyag karisimi olabilir. Yada sade zeytinyag, tercihe gore. Ilk once deri olan kismi tavaya konulur. Somonun 3/4 renginin degismesini bekleyin. Ondan sonra obur tarafina cevirip pisirmeye devam edin. Somonu bir kac kere cevirmeye gerek yok, balik dagilir. Somona karabiber ve tuz eklemeniz yeterlidir.
Avokado Salatasi
Yesil salata iyi yikanip kurulandiktan sonra yarim cm kalinliginda kesin. Avokadoyu ikiye bolup icinden cekirdegini cikarin ve parcalar haline bolun. Sari biberleri serit halinde kesin ve taze sogani ince kiyin. Butun malzemeleri karistirin ve salata tabagina koyun ve cherry domatesi ile susleyin.
Limon suyu, tuzu ve 5 yemek kasigi zeytinyagini karistirarak salata sosu hazirlayin ve salatanin uzerine dokun. Bu salataya balzemik sirkede cok guzel yakisiyor. Salata sosuna 1 yemek kasigi balzemik yeterli oluyor.
nasıl severim somon... lokma lokma dağılır hele yanında patates ve salata.. daha güzeli güneşli bir gün:))
YanıtlaSilSelmacım ellerine sağlık canım özellikle salataya bayıldım.Kucak do
YanıtlaSillusu sevgiler...
canım hem somon,hem salata hem de patatesler birbirinden güzel olmuş.Ellerine sağlık,fırın poşeti kullanmanın zamanı geldi sanırım :) afiyet olsun..sevgilerimle..
YanıtlaSilcanımm bu şahane görüntüler arasında öylece kalakaldım hayranımmm fotoğraflarına...
YanıtlaSilmüthişsin..
baktıkça tatmış gibi bir duygu hissediyorum..
Somon ne guzel gıderdı sımdıyanında sızınkı gıbı guzel bır salata ıle..Uzun zamandır balık yemedıgımı farkettım.
YanıtlaSilcanımm selmacığımm sorularını yanıtlamaya geldiimm:))
YanıtlaSilbiz turşunun altına çiğden nohut koyuyoruz haşlamadan yani:))
birde domates ve karnabahar turşusunu sadece bu iki sebzeden yapacaksın anladığım kadarıyla ikisi yalnız başlarına turşuda nasıl olur hayal edemedim ama domates ve fasülye çok güzel oluyormuş:) annem öylede olur dedi.. ben oluyormuş dedim çünkü hiç ağzıma sürmem:))
umarım yardımcı olabildim tatlımm:))
bal oğlana ve sana öpücükler:))
bir sıkıntı olursa buradayım :)
taze fasulyeli hiç yemedim merak ettim canım ellerine sağlık:)
YanıtlaSilElline saglik Sel, cok guzel bir tarif olmus. Bende bu son zamanlar ne pisirecegimi sasiriyorum aksamlari. Buda iyi bir fikir oldu benim icin. Baloglanda sevdimi baligi?
YanıtlaSilMoet wel zeggen dat het openen van je pagina best lang duurt, niye ki?
optum canim! Yasemin
karnım acıktııı :) ellerine sağlık harika hepsii..
YanıtlaSilKolay ama hepsi çok leziz. sunumlarıda çok şık.. ellerine sağlık..
YanıtlaSilKocaman Sevgiler..
somon nasılda güzel görünüyor ?
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok lezziz bir yemek hazırlamışsın.
sevgiler
Ellerine sağlık, süper görüntü. Bayılırm ben de somona . Eminim çok da lezzetli olmuştur.
YanıtlaSilİyi hafta sonları
Hepsi cok harika ellerine saglik. Firin posetini bende cok seviyorum hem cok cabuk pisiyor yemekler hemde cok lezzetli oluyor. E, tavuk balik hepsini denedim cok hos oluyor. Avakado salatasini diri avakadodan mi yoksa biraz yumusak olanindan mi yaptin? Sevgiler...
YanıtlaSilArkadaslar degerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum.
YanıtlaSilSedacigim; avokadolar cok sert degil, asiri yumusak ta degil. Zaten sert avokadonun tadi da olmaz. Tam olgunlasmis avokado pamuk gibi olur. Yumusacik, kestigin zaman hafif ezilir.