26 Ekim 2010

Balkabak Corbasi ve Karnabahar Salatasi

Icimden pek yazmak gelmesede bir iki cumle birseyler yazmak istiyorum. Bir onceki yazima guzel ve degerli yorumlar biraktiginiz icin cok tesekkur ediyorum.

Bugun cok daha iyim.

Tarifler birikti, ben ise blogumu guncellemek icin firsat bulamiyorum pek. Bal oglan ogle uykusuna yatmisken biriken tariflerden 2 tanesini ekleyeyim dedim. Ikisini de cok begenerek yedigim iki tarif. Yapilisi da ustelik cok kolay. Iki tarifte kisnis cok onemli yer aliyor. Turkiye de ne kadar kolay bulunmasi bilmiyorum ama elinize gecerse mutlaka alip deneyin. Ozellikle tavuk yemeklerine cok guzel yakisiyor. Hazirlamis oldugum corbaya inanilmaz guzel bir lezzet katti. Karnabahar salatasina zaten diyecek sozum yok!


Burada kisnis gayet iyi bilinen bir yesilliktir. Daha once Hollandada bir cok kulturlerin bulundugunu soylemistim. Ozellikle Faslilar kisnisi cok tuketirler. Hind mutfaginda zaten eksik olmaz. Tadi bana inanilmaz lezzetli geliyor, cunku tadi baska bir yesillik ile kiyas bile edilmeyecek kadar degisik. Az bir miktar kullandiginiz zaman bile yemegin tadini cok etkiliyor. Pozitif yonden elbet. Ama sunu da soylemem gerekiyorki, kisnisi sevmeyeni de gordum!





Balkabak Corbasi


Malzeme:

-Yarim kilo balkabak
-1 orta boy sogan (4e bolunmus)
-1 cay kasigi toz (kurutulmus) kisnis
-1/2 cay kasigi hardal tohumu
-1 orta boy patates (4e bolunmus)
-1 havuc (parcalar halinde kesilmis)
-1 tavuk bulyon tablet
-tuz / karabiber
-su
-3 yemek kasigi zeytinyag
-Her corba kasesi icin 1 yemek kasigi taze kisnis



Yapilisi:

-Kabagi yikayip, 2 cm kalinliginda parcalar halinde kesin (kabugunu soymaniza gerek yok).

-Tencereye zeytinyag koyun, sogani ve hardal tohumunu ekleyin hafif yumusamasini saglayin.

-Diger butun malzemeleri ekleyin ve kabaklarin 1cm ustune cikacak kadar su koyun. Orta ateste corbayi pisirin. (Bulyon tablet + su yerine tavuk suyu da kullanilabilir)

-Kabaklar yumusadiktan sonra blender yardimi ile puruzsuz hale getirin.

-Uzerine ince kiyilmis taze kisnis ile servis yapin.




Karnabahar salatasi






































Malzeme:

-1 kucuk karnabahar
-2 yemek kasigi mayonez
-2 yemek kasigi sut
-3 yemek kasigi suzme yogurt
-1 cay kasigi kurutulmus maydonoz
-yarim cay kasigi kurutulmus nane
-tuz, karabiber
-1 kucuk dis rendelenmis sarimsak

Yapilisi:

-Karnabahari bir tencere suda haslayin. Fazla yumusamamasina dikkat edin.

-Mayonez, yogurt, sut, maydonoz, nane, sarimsak, karabiber ve tuzu karistirip sosu hazirlayin.

-Derin bir servis tabagina hazirlamis oldugumuz sosu dokun. Ustune de haslanmis karnabahari dizin.

-Uzerine tase kisnis serpistirin ve servis yapin. Kisnis yok ise maydonoz yada nane de kullanabilirsiniz.

12 yorum:

  1. İkisi de harika görünüyor, ellerinize sağlık. Balkabağı çorbasını hiç denemedim, tadını merak ettim. Belki ben de yaparım:)) Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. hepsi süper.kişnişi bende severim. Bal kabağı çorbasını Kore de içmiştim ama çok tatlı gelmişti. belki doğru bir yer değildi tatmak için. Ama yapmayı hiç düşünmedim. karnamabahara ise bayılırım eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar.
    Alttaki yazını okudum da haklısın bu dünya öylesine çabuk geçip gidiyor ki, bir bakmışız biz büyüklerin yerini almışız. Öbür dünyaya g,tmek zaten kaçınılmaz. Ama inşallah buradan güzel bir şeyler götürebiliriz.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık.Şimdi daha iyi olmana sevindim..
    balkabağı ve karnabahar benim sevildiğim yiyeceklerdendir..Traifler ilginç geldi denemek istiyorum bakalım fırsat bulursam .kiniş konusunda kullanmadığım için bilmiyorum ama bulursam alıp denemek isterim..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bu ara heryer balkabagi doluyken denemek lazim bu corbayi. Cok merak ettim tadini. Tesekkurler paylastiginiz icin...

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım.. karnıbahar salatasını biliorum ama balkabağını hiç tatmadım..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık arkadaşım hepsi de lezzetli olmuş
    kişniş taze olarak bizim pazarda bulunuyor ama alıp denemedim kuru,öğütülmüş halde kişnişi tavuk yemeklerinde kullanıyorum,tazesini de denemek lazım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Hic denemedigim bir corba bu yil deneycem ins.Eline saglik cnm her iki tarifte tam mevsime uygun :)
    Yasadigimiz zamani en iyi ve hayirli sekilde degerlendirmek gerek,kiymetini bilmek gerek zamanimizin.Altta ki post icin :)

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Karnıbaharı çok severim ...ilk defa böyle bir sos karşıma çıktı deniyecem mutlaka ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. canım daha iyi olmana çok sevindimm:))
    diyoruz ya hayat işte devam ediyor dünya döndükçe nefes aldıkça yaşam macerası sürüyor gidiyor..
    kişniş büyük şehirlerde daha yaygın bense bahçeye ekeceğim baharda kısmetse..:)
    balkabağından hep tatlı yaparız ya çorbası biraz acayip geliyor amma şans vermeli:)
    karnabahar ise kışın en güzel anı bence:)
    öpüyorum canım.. kendine, baloğlana, küçücüğe ve eevine dikkat et..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar. Sizi çok tebrik ediyorum. Kişnişi beyendiyiniz için ve bu güzel tariflerin bizimle paylaşdığınız için. Ben azerbaycanlıyim . bizde kişnişi çok tüketiriz. Ama tanıştığım türklerden bu otu seven hiç görmedim diycem. Sizin sevmenize şaşdım. Yazdığınız gibi bu yeşillik hiç bir yeşillikle kıyas edilemez. Amerikada yaşıyorum . Burda da en önemli yeşilliklerden biri. Burda bulduğuma sevindim. Her yemekde kullanılmalı bence. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık.

    Kişniş Azerbaycan'da salatalarda ve çoğu yemekte (dolmalarda) kullanılır. Annemin ellerinin kokusunu özledim - kişniş kokar genelde : )

    Dovğa pişirmek istiyorum ama İstanbul'da kişniş bulabilir miyim acaba? Dovğa için kullandığımız kever, dağkişnişi ve s. yeşillikleri bulabileceğimi sanmıyorum.belki de vardır, ismi farklıdır. Bir tek dereotu ve nane koyabileceğim sanırım :(

    Baktığım manav ve pazarlarda ben görmedim. Gören duyan var mı acaba? Önceden teşekkürler

    Könül

    YanıtlaSil

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.