Mercimek Koftesi
Cok severim mercimek koftesini. Bir kac kez evde denemeye kalktim elime yuzume bulastirdim. Yahu bir tarifi oku, nasil yapiliyormus bir ogren. Ama yok! Bazen o kadar cok inatci olabiliyorumki, ve hatta cok bilmis. Bu yuzden bir cok seyi elime yuzume bulastiriyorum. Neymis efendim, kafama
gore yapcam, ben bilirim bu isleri havasina giriyorum sormayin gitsin.... Ders alma zamani geldigi icin bu sefer adim adim tarifi okuyup deniycem dedim. Cok sukur! Aklima basima geldi yani sonunda.
Gecen gun yemek bir ask blogunu okurken mercimek koftesi tarifine rastladim. Dedim Selma bu sefer adim adim okuyup yapcaksin. Canim bir kere cekti ya su kofteyi, basarmam sartti artik.
Buyrun iste sonuc!
Malzeme:
-1 su bardagi mercimek
-Ince bulgur
-3 yemek kasigi aci biber salcasi (mumkunse ev yapimi olsun)
-1 su bardagi zeytinyag
-1 demet taze sogan
-1 demet maydonoz
-Taze nane
-Karabiber, 1 cay kasigi kimyon ve tuz
Yapilisi:
-Mercimegi bol suda yikayin ve suzun.
-Mercimekleri tencereye koyup, mercimeklerin ustune cikacak kadar su koyun kaynatin. Baktinizki
mercimek pismedi ve su cok azaldi kaynar su ekleyin (dikkat edin cok eklemeyin, mercimekler
pistiginde olabildigince cok az su kalmasi lazim, hatta hic su kalmamali).
-Arkadasiminiz anlattigina gore ne kadar az su konulursa o kadar az bulgur eklenir. Boylece mercimek agirlikli oldugu icin mercimegin tadi daha cok one cikacaktir.
-Mercimekler lapa olana kadar pisirdikten sonra birer kasik bulgur ekleyin ve karistirin. Tam kivama gelene kadar bu isleme devam edin. Kivami yakaladinizi soyle anlayacaksiniz; kasikla artik zor karisiyorsa kivami yakaladiniz demektir.
-1 su bardagi zeytinyag ekleyin. Arkadasimiz sicak yag eklemis, ben ise soguk ekledim.
-Salcayi, karabiberi, kimyonu ve tuzu (tuza dikkat, salca cok tuzluysa az yada hic eklemeyin) ekleyip yogurun ve mercimekle bulgur bir butun olmasini saglayin.
-En son olarak ince kiyilmis nane, maydonoz ve yesil sogani ekleyin ve yogurun. Sekil verip bol yesil salata ve limon ile servis yapin.
gore yapcam, ben bilirim bu isleri havasina giriyorum sormayin gitsin.... Ders alma zamani geldigi icin bu sefer adim adim tarifi okuyup deniycem dedim. Cok sukur! Aklima basima geldi yani sonunda.
Gecen gun yemek bir ask blogunu okurken mercimek koftesi tarifine rastladim. Dedim Selma bu sefer adim adim okuyup yapcaksin. Canim bir kere cekti ya su kofteyi, basarmam sartti artik.
Buyrun iste sonuc!
Malzeme:
-1 su bardagi mercimek
-Ince bulgur
-3 yemek kasigi aci biber salcasi (mumkunse ev yapimi olsun)
-1 su bardagi zeytinyag
-1 demet taze sogan
-1 demet maydonoz
-Taze nane
-Karabiber, 1 cay kasigi kimyon ve tuz
Yapilisi:
-Mercimegi bol suda yikayin ve suzun.
-Mercimekleri tencereye koyup, mercimeklerin ustune cikacak kadar su koyun kaynatin. Baktinizki
mercimek pismedi ve su cok azaldi kaynar su ekleyin (dikkat edin cok eklemeyin, mercimekler
pistiginde olabildigince cok az su kalmasi lazim, hatta hic su kalmamali).
-Arkadasiminiz anlattigina gore ne kadar az su konulursa o kadar az bulgur eklenir. Boylece mercimek agirlikli oldugu icin mercimegin tadi daha cok one cikacaktir.
-Mercimekler lapa olana kadar pisirdikten sonra birer kasik bulgur ekleyin ve karistirin. Tam kivama gelene kadar bu isleme devam edin. Kivami yakaladinizi soyle anlayacaksiniz; kasikla artik zor karisiyorsa kivami yakaladiniz demektir.
-1 su bardagi zeytinyag ekleyin. Arkadasimiz sicak yag eklemis, ben ise soguk ekledim.
-Salcayi, karabiberi, kimyonu ve tuzu (tuza dikkat, salca cok tuzluysa az yada hic eklemeyin) ekleyip yogurun ve mercimekle bulgur bir butun olmasini saglayin.
-En son olarak ince kiyilmis nane, maydonoz ve yesil sogani ekleyin ve yogurun. Sekil verip bol yesil salata ve limon ile servis yapin.
Selmacığım bizde çok severiz merci
YanıtlaSilmek köftesini.Ellerine sağlık hari
ka olmuş.Bereketli iftarlar sevgi
ler...
Ellerine sağlık ben de bayılırım mercimek köftesine, dediğin gibi tutturması da zor ama malzemeleri yoluna koydun mu da bir o kadar kolay
YanıtlaSilSevgili Selma çok lezzetli olduğu belli..:)
YanıtlaSilafiyetler olsun..
sevgiler..
Çok canlı ve nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı iftarlar.
YanıtlaSilSaygılar.
Selmacığım,
YanıtlaSilsen başaramaz olurmusun hiç??
her ne kadar basit görünsede tutturması zor olan bir tarif ve vazgeçilmez birşey:)) başarmışsın tebrik ederim canım..
bu arada bende omlet yapamam bu bir gerçek:))
Canım ellerine sağlık..Bayılırım mercimek köftesine..Biraz bana gönderirmisin:)
YanıtlaSilCanım nasılda güzel yapmışsın...
YanıtlaSilBenimde canım çekti
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Canım ellerine sağlık nefis olmuş. bugün o kadar yoğundum ki blogunu anca ziyaret edebildim.
YanıtlaSilHayatım mercimek köftesini çok güzel yapmışsın.. ellerine sağlık...öyle bir anlatmışsın ki okumakta bile zorlandım.. Suyu az koymak her zaman avantaj...
YanıtlaSilafiyetler olsun..
Selmacığım çok nefis gözüküyor ellerine sağlık
YanıtlaSilSelma valla aynıyız. Burnumun dikine gidip kafama göre yapar toslarım. Buda benşm huyum ne yapayım? ama köfteler şahane olmuş, kesinlikle güzel yapmışsın, yanına marul yaprağı bir de limon offff....
YanıtlaSilyaktın benii :(
merhabalar..ben de çok severim ama halen cesaret edemedim yapmaya..tarif de kolay gibi :))çok ta güzel görünüyor..ellerinize sağlık ben de deneyeceğim..sevgiler
YanıtlaSilbende çok severim.. marula sarıp sarıp yemek nede güzel :)) ellerine sağlık
YanıtlaSilMercimek köftesini sevmemek mümkün mü ? ben de yaparım bazen öyle,kafama göre ayarlar yapmaya kalkarım ve başarısız olurum :) tariflere uymakta fayda var :) afiyet olsun..
YanıtlaSilSevdiğim ve sık sık yapdığım bir lezzet..
YanıtlaSilEllerine sağlık bereketi bol olsun.
offf nasıl da al beni ye diye bağırıyor fotoğraf. ellerine sağlık
YanıtlaSilMercimek köftesi her daim yenilecek bir lezzet elleriniz sağlık ;) Tebrikler :)
YanıtlaSilMercimek köftesi her daim yenilecek bir lezzet elleriniz sağlık ;) Tebrikler :)
YanıtlaSilSelmacığım,ellerine sağlık canım.Kırmızı mercimeği çok çok severim. Sık sık ta yaparım mercimek köftesini. Kıvamın tutması bazen zor oluyor gerçekten. İş, tam miktarları hep yapmakta. Sevgiler
YanıtlaSil