Tarte Tartin - Karamelli Elmali Solen!
Uzun zamandir denemek istedigim tariflerden biri "Tarte Tartin". Goruntusu bana inanilmaz guzel geliyor. Isin icinde karamel olunca zaten bir baska oluyor!
Simdi tadina gelince, tarif edilmez birsey cikti ortaya. Ilk basta malzeme listesine bakinca ne kadar azmis diye dusundum. Icinde ne tarcin var, ne vanilya hicbirsey. Bu kadar az malzemeden nasil boyle bir tad ortaya cikti
hala hayret ediyorum. Siddetle denemenizi tavsiye ediyorum. Cok sasiracaksiniz, agziniz mideniz bayram edecek:)
Malzeme:
-180 gram soguk tereyag (80 gram hamur icin, 100 gram karamel icin)
-150 gram un
-150 gram seker + 1 yemek kasigi hamur icin
-4 elma (braeburn)
Yapilisi:
80 gram tereyagi (kup kup dogranmis), unu, 1 yemek kasigi seker ve 50 ml soguk suyu yogurup kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin. Eger cok kuru olursa hamur biraz daha su ilave edebilirsiniz. Hamuru en az 30 dakika buzdolabinda dinlendirin.
Elmalari soyup, icini temizleyin ve dorde bolun.
Diger kalan tereyagi kup kup kesip bir tencereye koyup kisik ateste eritin. Yag eridikten sonra sekeri ekleyin ve orta ateste karamellesmesini bekleyin. Sakin karistirmayin, sadece izleyin. Karamel tam kivama geldikten sonra ocaktan alin. Kullanacaginiz 26 cm kaliba karameli dokun.
Onceden 195 derece isitilmis firinda yaklasik 50 dakika pisirin.
Pistikten sonra yaklasik 12 dakika dinlendirin. Sonra da genis bir pasta tabagina ters cevirin. 1 kasik creme fraiche yada kaymak ile sicak servis yapin.
Simdi tadina gelince, tarif edilmez birsey cikti ortaya. Ilk basta malzeme listesine bakinca ne kadar azmis diye dusundum. Icinde ne tarcin var, ne vanilya hicbirsey. Bu kadar az malzemeden nasil boyle bir tad ortaya cikti
hala hayret ediyorum. Siddetle denemenizi tavsiye ediyorum. Cok sasiracaksiniz, agziniz mideniz bayram edecek:)
Malzeme:
-180 gram soguk tereyag (80 gram hamur icin, 100 gram karamel icin)
-150 gram un
-150 gram seker + 1 yemek kasigi hamur icin
-4 elma (braeburn)
Yapilisi:
80 gram tereyagi (kup kup dogranmis), unu, 1 yemek kasigi seker ve 50 ml soguk suyu yogurup kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin. Eger cok kuru olursa hamur biraz daha su ilave edebilirsiniz. Hamuru en az 30 dakika buzdolabinda dinlendirin.
Elmalari soyup, icini temizleyin ve dorde bolun.
Diger kalan tereyagi kup kup kesip bir tencereye koyup kisik ateste eritin. Yag eridikten sonra sekeri ekleyin ve orta ateste karamellesmesini bekleyin. Sakin karistirmayin, sadece izleyin. Karamel tam kivama geldikten sonra ocaktan alin. Kullanacaginiz 26 cm kaliba karameli dokun.
Elmayi karamelin uzerine dizin.
Buzdolabinda dinlenmeye biraktigimiz hamuru 28 cm genisliginde acin ve elmalarin ustunu ortun. Kenarlara ozellikle dikkat edin ve iyi kapatin.
Onceden 195 derece isitilmis firinda yaklasik 50 dakika pisirin.
Pistikten sonra yaklasik 12 dakika dinlendirin. Sonra da genis bir pasta tabagina ters cevirin. 1 kasik creme fraiche yada kaymak ile sicak servis yapin.
bu nasıl değişik bişey!!!
YanıtlaSilellerine kollarına sağlık canm...
gerçekten malzemelere bakınca nasıl olur acaba dedirtiyor ama çok güzel anlatmışsın merak ettim tadını doğrusu, ellerine sağlık
YanıtlaSilCanim öyle güzel anlatmissin ki denemek lazim gerçekten..
YanıtlaSilEllerine saglik..
Gerçektende çok değişik bir tarifmiş. Hemde bu kadar az malzeme ile.
YanıtlaSilMutlaka deneyeceğim canım
Ellerine sağlık
sevgiler
çok değişik birşey..:)) ellerinize sağlık:) çok güzel görünüyor:))
YanıtlaSilyahu başlık yeter be.zaten karamelli tatlılar favorimdir
YanıtlaSilÇok farklı ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok değişik bir tarif olmuş. Ama görüntüsü ağzımın sularını akıtmayayetti. En kısa zamanda ben de denemeliyim.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Çok değişik bir tarif, ilgimi çekti. Size afiyetler olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilSELAMCIM MUHTEŞEM BU AKŞAM DENEYECEĞİM. VE YARIN HERKESLE PAYLAŞACAĞIM . ÖPÜCÜKLER
YanıtlaSilBen de etkinlik konusu olarak karamelli tarifler seçmeyi düşünüyorum, o zaman da yaparsın belki.
YanıtlaSilanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Muhteşem bir görüntü.
Sevgiyle kal.
Elmalı Tartini çok severim, yapmak kısmet olmadı hala. Ama yediğiniz yer çok önemli. Bizim burda tatlıları ile ünlü bir yer var, orda yedim bir heves, midem kendine gelemedi uzun bir zaman. O kadar ağır olmuştuki bi daha yemem diyordum senin tarifi görene kadar...
YanıtlaSilHarika olmuş, karameli seven birisi olarak en kısa zamanda denenecektir. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilmuhtesem bi goruntusu var ellerine saglik...
YanıtlaSilçok ilginç hiç yemedim yapmadımda... denemem gerekli....
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor ben dayanamam elmalı tatlılara...
YanıtlaSilGünmaydın . Evet denedim. Zencefilin dediği gibi biraz ağır bir tatlı. Yapımı çok kolay pişmesi çok zevkli görüntü süper. Ama yağ oranı fazla olduğu için ağır olabiliyor. Belki de tereyağından kaynaklı olabilir. ilk deneyimim için evden olumlu yanıt almadı. ama pes etmek yok . en hafif olacak şekilde bir kez daha deneyeceğim . tekrar teşekkürler selmacığım . :)
YanıtlaSilSelma'cığım, harika görünüyor. Dediğin gibi çokta basite benziyor. Ama, ben karamel yapmaktan korkuyorum biraz. Sanki kıvamını tutturamıycakmışım gibime geliyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilArkadaslar degerli yorumlarniz icin cok tesekkur ediyorum.
YanıtlaSilNarince - O zaman bu da etkinlik icin ilk tarif olsun, ne dersin? :)
Zencefil - Bu tatliyi yiyen kisi kesinlikle tereyagi sevmeli. Ve iyi kalitede tereyag kullanilmasi cok onemli. Yoksa mide bulandirabilir!
Hilal - Tarte tartin'in ev halkinin begenmemesine inan cok uzuldum. Yaziyi yazdiktan sonra aklima geldi sonrada bir eklme yapmadim: Iyi malzeme kullanmak gerekiyor. Margarin vs kullanmani kesinlikle onermiyorum. Iyi kalite tereyag bu tarifte cok onemli. Ozellikle tuzsuz olmasi. Karameli yaptiktan sonra kaliba dokunce o yag tabakasini gorunce cok sasirdim. Eyvah dedim :) Ama hersey pistikten sonra o kadar farkli bir tad ciktiki ortaya ben bayildim. Tereyagin kokusu bile muhtesemdi. Hatta o tadi bir yerden taniyorum ve hala cikaramadim nerden bildigimi. Daha once yedigim birseyin tadina benziyor. Hatta bu tatli hafif soguduktan sonra hamuru yapis yapis oluyor. Kiyir kiyir, harika oluyor yemesi.
Keske sendende pozitif bir sonuc alabilseydim:)
Bence sen pes etme:)
Hatta bi dahaki sefer 100 gram tereyag degilde 50 gram ile dene. AYni sonuc cikarmi bilmiyorum ama denemek lazim.
Bengu - Bence hic korkma, bende pek deneyimli degilim karamel konusunda. Yaparken bir sekil anliyorsun kivama gelip gelmedigini. Renk koyulasiyor, kivam koyulasiyor. Ve kokuya dikkat etmek gerekiyor!
Üzülme selmacım.Ben denemekten vazgeçmeyeceğim. o yağ görüntüsü benide ürküttü, kulladığım malzeme oldukça kaliteli:)O koku ban iskender kebabının üzerine dökülen tereyağı anımsattı. belki seninde hatırlayamadığın koku buydu. çok öptüm canım sevgiler
YanıtlaSilEVET bu kadar az malzeme ve tarçın olmadan elma nasıl böyle güzel oldu?
YanıtlaSilkaramel işin sırrı:) ben de çok severim bu arlara ben de karamelli pastlara dadandım senin yaptığın gib kuru yöntemle karmek yapıyorum şekeri
tarfi defterime yazıyorum en kısa sürede denemeliyim
çok sevgiler
Hilal - Benim bahsettigim tereyag tadi iskender kebap ta bildigimiz tad degil:) Karamel tadindan bahsediyorum, o tereyagin verdigi tad muhtesemdi! :)
YanıtlaSilBen bir şekilde tabağa takıldım. Sanıyorum hala piyasada var. Fakat her gördüğümde ben nedense 70’lere giderim. Annemin de vardı, şimdilerde İstanbul’da. Bu tabak/desen sanırım benim için hep 70’li yıllarla hatırlanacak. Gülerek kullanın! :)
YanıtlaSilEn iyi dileklerimle,
Gül
Bu gece peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V 'in dünyaya şereflendirdiği gecedir. O peygamber ki insanların sapıklıkta sınır tanımadığı, cehalette en üst seviyelere ulaştığı, küfür ve şirkin kölesi olduğu bir zamanda dünyaya şeref vermiş ve dünyaya ilahi bir nur, rahmani bir şifa olmuştur.. Dularımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun, kandiliniz mübarek olsun..
YanıtlaSil