Balsamico Sirkeli Yesil Mercimek

Yesil mercimek dedigin zaman akan sular durur benim icin. Bir cok sey icin gecerlidir ama yesil mercimek baskadir! Gecenlerde yemek dergisi karistirirken asagidaki tarifin benzeri bir tarife rastladim.

Bayildim bu tarife! Zaten son zamanlar balsamico sirkesi tutkunu oldum. Salatalarda eksik olmuyor, artik yemeklere bile ekler oldum. Simdi balsamico sirkesi turk mutfaginda ne kadar yaygin bilmiyorum ama bilmeyenleriniz icin biraz bilgi vermek istiyorum.

Balsamico Sirkesi

Balsamico sirkesi diger sirkelere gore farkli, cunku temeli alkol degil. Balsamico Trebbiano uzumlerinden yapiliyor. Bu uzumler Kuzey Italyanin Modena bolgesinde yetisiyor. Balsamico "aceto balsamico tradizionale" adini hak etmek icin en az 12 yil beklemis olmasi gerekiyor. Bazilari 100 yildan daha uzun bekletilmis
oluyor. Yarim bardak kadar cok eski basalmico sirkesi yuzlerce euro degerinde oluyor. Orjinal balsamico sirkesi pahali oluyor, cunku toplam senede 3000 litre uretiliyor. Ucuz balsamico sirkesi 12 seneden az bekletilmis oluyor.

Yapilisina gelince; uzumler ezilip kisik ateste isitiliyor. Bu islemi yaparken 30% ve 70% buharlasiyor. Sogutulan siviya en eski sirke ekleniyor ve fici'da bekletiliyor. Sivinin icerdigi sekerler alkola donusuyor ve alkol zamanla sirke oluyor. Hic bir sekilde tadlandirici ve baharat eklenmiyor. Ahsaptan yapilmis ficilarin icinde sirkeler bekletiliyor. Ficinin icindeki sirkeler cok yavas buharlaniyor, o yuzden zaman zaman ekleme yapiliyor. Eski sirkelere yeni sirkeler ekleniyor. Sirkelerin saklandigi yer ise cati kati. Bunun sebebi ise isi farkliligi. Isinin devamli degismesi sirkenin kalitesi icin onemli. Diger onemli unsur ise ficinin malzemesi. Kullanilan tahtanin iyi kalitede olmasi sirkenin tadi icin cok onemli. Genelde kestane, kiraz, yada dut ahsap kullanilir.

Kaynak Wikipedia - *Not: Hollandaca'dan ceviri yaptim. Turkcem super degil, hata gorurseniz kusuruma bakmayin arkadaslar.





































Malzeme:
-1 su bardagi yesil mercimek
-2 adet defne yapragi
-1 kirmizi sogan
-2 dis sarimsak
-1 yemek kasigi tereyag
-2 yemek kasigi balsamico sirkesi
-tuz, karabiber ve kurutulmus kisnis

Yapilisi:
-Bol suda mercimekleri 20-25 dakika haslayin + defne yapragi. (Dikkat edin fazla yumusamasin)
-Tavaya 1 yemek kasigi tereyag, ince kiyilmis sogan ve sarimsaklari koyun.
-Ocagin altini acin ve yavas yavas sogan/sarimsaklari karistirarak yumusamasini saglayin.
-Mercimekleri suzun ve tavaya ekleyin.
-Tuz, karabiber, kisnis ve 2 yemek kasigi balsamico sirkesi ekleyin ve karistirin.

Sicak servis yapin.

*Not: Bu mercimek tarifi somon baligin yanina cok guzel yakisiyor.

Yorumlar

  1. Mercimeği bende çok severim.Evde en çok yenenler arasında.Ama balsamik sirke dersen işte o yok :( ama kedi kafam bana ev yapımı sirke yaptı onu kullansam :)

    ellerine sağlık canım.Somonla özellikle birlikte yapacağım.Sana yazarım nasıl olduğunu :)

    YanıtlaSil
  2. A bende çok severim, çok da besleyici minikler için..

    Özellikle mercimekli bulguru sık yaparım, bak iyi aklıma düşürdün en kısa zamanda yapayım şekerim :)


    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bende tarifi okurken tam aklimdan geçiriyordum baligin yaninda güzel olur herhalde diye :)) Somon baligi ile denicem..
    Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik... Degisik bir lezzet olmali... Mercimegi cok severim, bu yüzden mutlaka deneyecegim.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik canim deyisik bir tarif afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  6. içindekilere bakınca güzel bir tat olduğu belli aklımın bir köşesine yazdım dondurucuda haşlanmış mercimekde hazır en kısa zamanda deneyip geri dönerim sana:)

    YanıtlaSil
  7. Canım merhaba..Blogumda ödülün var:)Uğrarmısın.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Guzel gorunuyor,balsamikde ispanak salatasind acok severim.
    Ellerinize saglik.
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  9. Oyy Oyy Oylandalı Teyzemiz ne hoş bir tarif sunmuş bize..
    Mercimek pek sevilir biz de lakin işin içine sirke girdiğinde Lulu Hanım " Öğğğğğ " ekşi bu diye feryat eder..
    Bu arada Mercimeğin adı lulu da 1 Bebi " minik taneli her şey Bebi onun için..
    Ellerinize sağlık..
    Yuvanızdan sağlık huzur eksık olmasın..
    Bal oğlana sağlıklı ömürler diliyorum..
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  10. çok sevdiğim bir lezzet mercimek ve gerçekten harika görünüyor bereketli olsunn

    YanıtlaSil
  11. ya senin şu castırıcas yimeklerin beni mahfediyo.evde bi kişniş yok diğerleri mevcut.benim ufak boy yeşilmercimeği yemiyo suratıma tükürüyo:)geçen rondoda ezdim ay gene aynı.korkumdan yapamıyom bi süre yapamayacağım galiba

    YanıtlaSil
  12. OFFFF SÜPER..ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Yeşil mercimeğe bayılırım:)sirke de pek yakışır..Ellerine sağlık.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Mercimek en sevdiğim baklıyatlardan. Garnitür olarak değil ana öğün olarak yemeği düşünüyorum bunu, yanına da garnitür somon :))

    YanıtlaSil
  15. Camım merhaba..Elleine sağlık..Çok farklı denemek istiyoum.Farklı bir lezzet vede güzel görünüyor..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. mercimek severek yaptığım ve yediğim bir yemek canım:) ama sirkeli oluşu iilginç geldi ilk fırsatta deniycem merak ettim

    YanıtlaSil
  17. selmacım denedim blogumdada belirttim çok güzel oldu gerçekten sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi