15 Ocak 2010

Güzdüşleri - Baklava Hamurlu Elmali Pasta

Bu pasta ile Tuz Biber dergisinin duzenledigi yarismaya katiliyorum arkadaslar. Desteklerinizi bekliyorum!



Oylama baslamistir!!




















Daha once buralarda kar yagdigini ve aliskin olmadigimi yazmistim sanirim. Ne hikmetse bu sene fena kis oldu burada. Hava isisi 0 dereceyi cikmiyor, her yer buz ve ince tabaka kar ile kapli. Ben sahsen kisi cok severim, ne kadar cok soguk o kadar iyi benim icin:) Ozellikle gokyuzu mavi oldugu ve gunesin yuzune sicak sicak vurdugu zaman. Degme o zaman keyfime. Maalesef bu kis daha gormedim masmavi gokyuzunu ama insallah olur. Ne diyeyim, siparis veremiyoruzki :) Herseyi daha iyi bilen biri var. Bir bildigi vardir.



Uzun zamandir yapmak istedigim pastlardan birini gecen hafta cumartesi gunu yapmak kismet oldu. Yine hava buz gibiydi, bal oglani sogan gibi kat kat giydirdim ve dogru annemlere! Daha once bahsettimmi bilmiyorum ama, annem fotografci. Dedim anne durum boyle boyle, iste yarisma var katilmak istiyorum, tarifim hazir fakat fotograf konusunda yardima ihtiyacim var filan. O da tabiki beni kirmadi tamam yardim ederim sana dedi. Pastayi yaparken o bir kac fotografimi cekti. Isi cikinca gitmek zorunda kaldi ve fotograf makinasinin nasil calistigini tarif etti, ayarladi filan. Kaldim kocaman makinayla basbasa! Inanin cok buyuk zevk aldim pastayi yaparken ve fotograflari cekerken. Sonuc ise cok cici oldu. Dusundugumden de cici:) Anneme buradan tesekkur ediyorum.

Bu pasta icin bir isim bulamadim. Sizce nasil bir isim yakisir??? Simdilik Baklava Hamurlu Elmali Pasta olsun.

Bu pasta ile Tuz Biber dergisinin duzenledigi yarismaya katiliyorum arkadaslar. Desteklerinizi bekliyorum!


*Bayiliyorum yumurta fotograflarina!
















*Baklava hamurunu kaliba yerlestirin. Iki kat yaptiktan sonra seritler halindeki baklava hamurlarini dizdim. Daha sonraki fotografta goreceksiniz zaten.















*Yumurta firca yardimi ile surelim.














*Firca poz veriyor bize:)
















*Bu da ben hizlica baklava hamurunu yerlestirirken.  
















*Tekrar yumurta suruyoruz.
















*Ayri bir kapta kek hamuru hazirliyoruz. Tereyag mutlaka oda sicakliginda olmali.























* Unu elerken. Poz verdigim nasil da belli olmus degilmi... olacak o kadar!






















*Bayiliyorum unun beyazlagina!
















*Cok iyi cirpiyoruz.















*Hoooop! Kalibin icine dokuyoruz kek hamurunu.

*Elma dilimleri. Tabiki dilimledikten sonra diger malzemeleri  katiyoruz.






















*Hamuru ice dogru katliyoruz. Yumurta suruyoruz ve dogru firina! Firini onceden 160C dereceye getirip isitmayi unutmayalim.















*Firin 160C dereceye ayarlanmis.















*Afiyet bal seker olsun! Gorunus gercekten muhtesemdi.

















Baklava Hamurlu Elmali Pasta
 
Malzeme:
26 cm kek kalibi icin;

-100 gram uzum
-3 adet yesil elma (Golden Delicious)
-1 yemek kasigi tarcin
-130 gram seker
-3 yemek kasigi bal
-110 gram ceviz
-1 limon
-100 gram tereyag + kalibi yaglamak icin
-3 yumurta
-125 gram un
-1 cay kasigi kabartma tozu
-tuz
-1 paket hazir baklava hamuru
-pudra sekeri


Yapilisi:
-Uzumleri sicak suya koyun ve bekletin.
-Elmalari yikayin, icini temizleyin ve ince dilimler halinde kesin.
-Tarcin, 30 gram seker, bal ve cevizleri elmalara ekleyip harmanlayin.
-Firini 160C dereceye ayarlayin.
-Limonun kabugunu rendeleyin.
-Oda sicakligindaki tereyaga rendelenmis limonun kabugunu, sekeri, 1/4 cay kasigi tuz, 2 yumurta, un ve kabartma tozunu ekleyin ve mikserle 5 dakika cirpin. Unu ve kabartma tozunu mutlaka eleyin.
-26cm yuvarlak kaliba taban kismina yagli kagit koyun. (Makasla daire sekilde kestim ve yerlestirdim)
-Kalibin kenarlarini tereyag ile yaglayin.
-Sonuncu yumurtayi cirpin ve kenara koyun.
-1 adet baklava hamurunu kaliba yerlestirin (kenarlardan sarkabilir problem degil). Firca yardimiyla yumurta surun.
-Ikinci bir kat baklava hamurunu yerlestirin, ama bu sefer capraz olacak. Ve yine yumurta surun.
-3 adet baklava hamurunu uzun serit seklinde 3e bolun ve 9 adet parca elde edin.
-Fotograftaki gibi kenardan sarkacak sekilde kaliba dizin. (Yumurta surmeyi unutmayin)
-Hazirlamis oldugumuz kek hamurunu kalibin icine dokun.
-Onun ustune de hazirlamis oldugumuz elma harcini dokun.
-Dikkatli bir sekilde kalibin kenarinda sarkan baklava hamurlarini ice dogru kapatin. Ortasinin acik kalmasina dikkat edin.
-En son olarak ustune file badem serpistirin ve firinda 70 dakikada pisirin. Eger hamur gerektiginden fazla kararmaya baslarsa ustunu aluminyum folyo ile kapatin. Pisme sureci tam 70 dakika, ustu kararmaya basliyor diye cikarmayin firindan.

30 yorum:

  1. şansınız açık olsun harika bir pasta olmuş tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  2. şansınız açık olsun harika bir pasta olmuş tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  3. blogu açınca baklava hamuru gibi değilde beyazz çikolata sandım.daha sonra farkettim çok nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Oylandalı Teyzemize ;
    Yarışmada başarılar diliyor kucak dolusu sevgiler gönderiyoruz..
    Ellerine sağlık pasta çok değişik ..

    YanıtlaSil
  5. Süper görünüyor!!
    Fotoğraflar kesinlikle çok güzel, yufkalı elmalı pasta da denebilir belki?

    başarılar canım-ki bu pasta kesinlikle dereceye girecektir !!

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel anlatmışsın tatlım .Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. İlginç bir lezzet olmuş ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ay canııım çok kısmetlisin,annene bizde teşekkür ederiz.Görüntüler süper ve çok güzel bir lezzet ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Şansınız bol olsun:)Çok beğendim detaylı anlatmanızda iyi olmuş emeğinize,ellerinize sağlık...en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum:)Bugün bile olabilir canım çektiii:))))

    Sedo'dan Lezzetli Tarifler

    YanıtlaSil
  10. Canım harika bir pasta olmuş ellerine
    sağlık.Elmaya bayılırım sunumda muhteşem.Ayrıca hediyelerde çok şık iyi günlerde kullan öpüyorum...

    YanıtlaSil
  11. Canımmm bu gerçekten haria ötesi ya ellerine sağlık fotolar süper...
    Bunu mutlaka denemek istiyorum canım sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  12. Süper fikirmiş ya görüntüye de bayıldım fikre de, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. çok güzel olmuş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Harika bir görüntü! Ben de ilk görüşte beyaz çikolata sandım:) Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  16. Arkadaslar, degerli yorumlariniz icin cok tesekkur ediyorum.

    YanıtlaSil
  17. ÇOK ŞIK VE LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR CANIM,AŞAMA AŞAMA RESİMLERDE ÇOK HOŞ ..ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık resimler anlatımın ve pasta çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  19. harika gorunuyor, ellerine emegine saglik.
    üstündeki parcalari kuru yapraga benzettim o yüzden isim önerim; "güzdüşleri" blog ismine de bir gonderme olabilir hem. simdiden basarilar:))

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. Değişik ve muhteşem görünen bir pasta, ellerinize, emeğinize sağlık. Yarışmada bol şans. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. ellerinize saglik görüntü sahane lezzeti de öyledir eminim cok degisik ve ve hos bir pasta olmus..
    sansiniz bol olsun yarismada,ziyaretiniz icinde tesekkurler..

    YanıtlaSil
  22. off bu görüntüde bence ismi süpriz pasta olsun sanki hediye paketi gibi durmuş bayıldımmmm... En kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  23. harika görünüyor canım ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar degisik bir tatli olmus! Ellerine saglik canim. Cok nefis inan insanin cani çekiyor:)

    YanıtlaSil
  25. Hi Sel, maak je deze nog weleens? yani denemek istiyorum, cok zor gorunmuyor. Birde bi artistlik var bu pastada, hosuma gitti:-) puf noktalari var mi yoksa tarifteki gibi yaparsan succes olur mu diyorsun, bi soruyum dedim baslamadan:-)
    Cok opuyorum, kendine iyi bak! Yasemin

    YanıtlaSil
  26. Bunu bugun yaptim ama sizin goruntu gibi:( olmadi tadi guzel ama.sevinc

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Sevinc,
    Ilk denemen oldugu icin belki sekil olarak tam istedigin gibi olamamis olabilir. Eminim birdahaki yaptiginda daha guzel olacaktir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Evet düşünüyorum gene yapmayı.tarif paylaşmayı devam dusunmuyormusunuz acaba?sevinc

    YanıtlaSil
  29. Evet evet!:) Blogumu cok ozledim. En kisa zamanda tekrar tarif paylasmaya devam edecegim insallah.
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.