Gorgonzola Soslu Bruksel Lahanasi
Kendimi bildim bileli peynir delisiyim. Hollanda peynir ulkesi, bilmeyeniniz yok sanirim. Taze kasar, eski kasar say say bitmez hepsi birbirinden guzel. Bir tek Hollanda peynirleri degil, yabanci peynirleri de cok severim. Cocuklugumdan beri cok sevdigim Fransiz peyniri Roquefort vardir. Taze ekmekle bayila bayila yerdim! Hala da yiyorum...
Gecenlerde alis veris yaparken Roquefort yerine Gorgonzola alayim dedim. Iyiki almisim, cunku cok hosuma gitti. Birbirlerine tad olarak yakin olmasina ragmen Roquefort tercih ediyorum, cunku tad olarak biraz daha farkli ve peynirin kendisi sert. Sonucta farkli sut kullaniliyor.
Biraz arastirma yaptim. Roquefort ile Gorgonzola arasindaki fark:
Roquefort:
-Yagli koyun sutu ile yapilmistir ve sadece Lacuane koyunlarin sutu kullanilmistir.
-Koyunlar mutlaka acik havada yetisiyor ve o bolgede otlamasi gerekiyor.
-Fransiz peyniridir (Roquefort bolgesi)
-Roquefort ismini sadece o bolgede yapilmis peynire kullanilabiliyor. Roquefort ismini tasiyorsa o bolgeye aittir.
-Bu peynir Roquefort magralarinda yapiliyor.
-Roquefort peyniri gorgonzola ya gore daha sert.
Gorgonzola:
-Italyan peyniri
-Inek sutuyle yapilir
-Italyanin kuzeyinde yapilir
-Roqueforta gore cok daha yumusak bir peynir
Gorgonzola Soslu Bruksel Lahanasi
Malzeme:
-500 gram bruksel lahana
-1 yemek kasigi zeytinyag
-1 kucuk sogan
-1 cay kasigi un
-150 ml sut
-150 gram gorgonzola
Yapilisi:
-Lanahalari yikayin ve koklerini kesin. 10-15 dakika bol suda haslayin.
-Bu arada bir tencedere ince kiyilmis soganlari 5 dakika zeytinyaginda kavurun. Unu ekleyin ve cok kisa kavurmaya devam edin. Karabiber ekledikten sonra sutu de ekleyin. Sutu 2-3 dakika kaynattiktan sonra gorgonzola'yi parcalar haline bolup sute ekleyin. Sos koyulasincaka kadar karistirmaya devam edin. Peynir eridikten sonra kalin sos haline gelecektir.
Pismis olan lahanayi servis tabagina aldiktan sonra hazirlamis oldugumuz sosu uzerine dokelim. Sicak servis yapin.
* Not:
Bu sos haslanmis patatesin yanina da cok guzel yakisiyor.
Gecenlerde alis veris yaparken Roquefort yerine Gorgonzola alayim dedim. Iyiki almisim, cunku cok hosuma gitti. Birbirlerine tad olarak yakin olmasina ragmen Roquefort tercih ediyorum, cunku tad olarak biraz daha farkli ve peynirin kendisi sert. Sonucta farkli sut kullaniliyor.
Biraz arastirma yaptim. Roquefort ile Gorgonzola arasindaki fark:
Roquefort:
-Yagli koyun sutu ile yapilmistir ve sadece Lacuane koyunlarin sutu kullanilmistir.
-Koyunlar mutlaka acik havada yetisiyor ve o bolgede otlamasi gerekiyor.
-Fransiz peyniridir (Roquefort bolgesi)
-Roquefort ismini sadece o bolgede yapilmis peynire kullanilabiliyor. Roquefort ismini tasiyorsa o bolgeye aittir.
-Bu peynir Roquefort magralarinda yapiliyor.
-Roquefort peyniri gorgonzola ya gore daha sert.
Gorgonzola:
-Italyan peyniri
-Inek sutuyle yapilir
-Italyanin kuzeyinde yapilir
-Roqueforta gore cok daha yumusak bir peynir
Gorgonzola Soslu Bruksel Lahanasi
Malzeme:
-500 gram bruksel lahana
-1 yemek kasigi zeytinyag
-1 kucuk sogan
-1 cay kasigi un
-150 ml sut
-150 gram gorgonzola
Yapilisi:
-Lanahalari yikayin ve koklerini kesin. 10-15 dakika bol suda haslayin.
-Bu arada bir tencedere ince kiyilmis soganlari 5 dakika zeytinyaginda kavurun. Unu ekleyin ve cok kisa kavurmaya devam edin. Karabiber ekledikten sonra sutu de ekleyin. Sutu 2-3 dakika kaynattiktan sonra gorgonzola'yi parcalar haline bolup sute ekleyin. Sos koyulasincaka kadar karistirmaya devam edin. Peynir eridikten sonra kalin sos haline gelecektir.
Pismis olan lahanayi servis tabagina aldiktan sonra hazirlamis oldugumuz sosu uzerine dokelim. Sicak servis yapin.
* Not:
Bu sos haslanmis patatesin yanina da cok guzel yakisiyor.
Canım sayfan baştan aşağıya orjinal.ellerine ağlık olsun.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık.Değişik hiç duymamıştım..Tadını merak ettim ne olcak şimdi:) Sevgiler..
YanıtlaSilPeynir benim içinde tutku!!
YanıtlaSilAma öyle fazla yabancı peynirleri denemedim.Ama rokforu bende çook severimm..
bu yazı beni benden aldı ..zaten evde en sevdiğim peynirim bitmiş :(
cnm ellerine sağlık ,çok farklı bir sos olmuş,enfes gözüküyorlar
YanıtlaSilsevgiler
Canım 2 defa okudum çok değişikmiişş:))
YanıtlaSilEllerine sağlık
Oldukca değişikk, peyniri bende severim çeşit çeşit kahvaltıda iyi oluyor.
YanıtlaSilöptüm canım
çookk değişik bir tarif ama kesinlikle mükemmel olacaktır değişik soslar ve tarifler mutfak heyecanını yoğunlaştırıyor bende ellerinize sağlıkk
YanıtlaSilbrüksel lahanasınada peynirede bayılırım . zeytinyağlı yapmaya alışmışım . butarfi değişik mutlaka deneyeceğim. eline sağlık canım.hilal
YanıtlaSilya ben bu rokfor peynirini sevemdim gitti.gözünü sevdiğimin beyaz peyniri nireeeeeee rokfor nireeeee:)
YanıtlaSilMerhaba. Oldukça farklı ve güzel bir tarif, ellerinize sağlık. Afiyet olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilÇok değişik ve şık bir sunum olmuş,ellerine sağlık...
YanıtlaSilŞimdiden sağlıklı,huzurlu,mutlu bir yeni yıl diliyorum...
Sevgiler...
Ellerinize saglik nefis görünüyor esimin sevdigi peynir ama hic böyle denemedim güzel tarif emeginize saglik
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilyeni yıl sağlık, mutluluk,neşe getirsin.Tüm dileklerinin olması dileğiyle,
sevgiyle kal
canım geride kalan yılın güzel anılar bırakması yeni senenin de umut ve başarı getirmesini dilerim.mutlu yıllar..
YanıtlaSilUmutlar sarsın dört bir yanınızı mutluluklar serpilsin etrafınıza yeni gelen yıl size ve sevdiklerinize sağlığı , huzur u sunsun her daim.
YanıtlaSilMUTLU YILLAR
Sevgilerle … SeViL :…
Yeni yilini tüm yüregimle kutlar daha nice yillar saglikla, basariyla, sevdiklerinle birlikte görmeni ve geçirmeni diliyorum... Dün rüya yarin hayaldir...
YanıtlaSilRüyayi mutlu, hayali umutlu yapan bugündür, gönlün neyin özlemini çekiyorsa yarinlar sana onu getirsin.. YENI YILIN KUTLU OLSUN..!!
Yeni yılda herşey gönlünce olsun.Mutlu Yıllar....
YanıtlaSilof of bu tam benlikmiş. süper yakıştırmışsın ikisini birbirine. eline sağlık. sevgiler.
YanıtlaSilharika görünüyor gorgonzola soslu brüksel lahanası.eline sağlık
YanıtlaSiltabağamı baksam lahanayamı şaşırdım...enfes görüntü...ellerinize sağlık...
YanıtlaSil