Cikolatali Cupcake
Uzun zamandir soyle guzel bir cikolatali cupcake tarifi ariyordum. Evdeki kitaplari kurcaladim, hicbir tarif beni tadmin etmedi nedense. Google'dan arayayim bari derken karsima muthis bir cupcake tarifi cikti. Muthis derken, ilgimi ceken birsey oldu. Bu cupcakelari hazirlarken en son olarak eklenen 240 ml kakao su karisimi oldu. Hmmm dedim kendi kendime, cok ilginc. Daha once hic duymamistim boyle birsey. Kakao'nun kaynar suda eritilmesinin sebebi kakao'nun tadi ve kokusu daha cok on plana cikmasiymis. Gercekten acayip birsey oldu. O yayilan kokuyu bi duyabilseydiniz... Tarif edilmez birsey, denemeniz lazim! Kesinlikle favorilerim arasinda.
Bu tariften yaklasik 16 tane cupcake cikiyor.
Ben herzamanki gibi bir kac cesit yapmaya kalkistim. Toplam 3 tane cesit oldu ama ben sizlerle 2 tane paylasacagim. Gecenlerde aldigim yildiz seklindeki silikon kaliplarini kullandim ve normal cupcake kagidi kullandim.
* Yildiz silikon kalipta pisirdim altaki keki. Dis tarafini firca yardi ile bal surdum ve hindizstan cevizine buladim. Yilbasi icin guzel bir alternatif diye dusunuyorum.
Malzeme (Tarif Stephanie Jaworski'a ait):
-50 gram kakao (yarim cup)
-240 ml kaynar su (1 cup)
-175 gram un (1, 1/3 cup)
-2 cay kasigi kabartma tozu
-1/2 cay kasigi tuz
-113 gram tereyag (1/2 cup)
-200 gram toz seker (1cup)
-2 buyuk yumurta
-2 cay kasigi vanilya extract
Yapilisi:
-Kaynar suyu ve kakao karistirdiktan sonra sogmasi icin bir kenara koyun.
-Derin kabin icine un, kabartma tozunu ve tuzu eleyin.
-Bir baska kabin icine yag ve sekeri mikserle cirpin. Yagin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Bu asamadan sonra yumurtanin birini ekleyip, iyi cirptiktan sonra ikinciyi de ekleyin ve cirpmaya devam edin.
-Vanilyayi ekleyin.
-Un karisimina da ekleyip mikserle cirpmaya devam edin.
-En son olarak oda sicakliginda olan kakao karisimini ekleyin ve cirpin.
-Firini 190C isitin.
-Cupcake kaliplarini 2/3 hazirladigimiz hamurla doldurun. 16-20 dakikada pisirin. Kurdan ile kontrol etmeyi unutmayin. Bu kontrolu 16 dakikadan sonra yapin.
-Pistikten sonra sogmaya birakin.
Frosting (Tarif "Chocolate Bar" kitabindan - Matt Lewis and Alison Nelson):
-120 gram unsweetened bitter cikolata
-150 gram tuzsuz tereyag (oda sicakliginda)
-160 gram pudrasekeri
-1,5 cay kasigi vanilya extract
Yapilisi:
-Au bain-mari usulu cikolatayi eritin. Eridikten sonra sogmaya birakin.
-Bir derin kapta mikserle odasicakliginda olan tereyagi cirpin (yaklasik 1 dakika).
-Pudra sekerini ekleyin ve yaklasik 2 dakika cirpin
-Vanilya ekledikten sonra erimis cikolatayi ekleyin ve en dusuk ayarda mikserle cirpmaya devam edin (2-3 dakika).
-Hazirladigimiz frosting cupcake'lerin ustune paylastirin.
Bu tariften yaklasik 16 tane cupcake cikiyor.
Ben herzamanki gibi bir kac cesit yapmaya kalkistim. Toplam 3 tane cesit oldu ama ben sizlerle 2 tane paylasacagim. Gecenlerde aldigim yildiz seklindeki silikon kaliplarini kullandim ve normal cupcake kagidi kullandim.
* Yildiz silikon kalipta pisirdim altaki keki. Dis tarafini firca yardi ile bal surdum ve hindizstan cevizine buladim. Yilbasi icin guzel bir alternatif diye dusunuyorum.
Malzeme (Tarif Stephanie Jaworski'a ait):
-50 gram kakao (yarim cup)
-240 ml kaynar su (1 cup)
-175 gram un (1, 1/3 cup)
-2 cay kasigi kabartma tozu
-1/2 cay kasigi tuz
-113 gram tereyag (1/2 cup)
-200 gram toz seker (1cup)
-2 buyuk yumurta
-2 cay kasigi vanilya extract
Yapilisi:
-Kaynar suyu ve kakao karistirdiktan sonra sogmasi icin bir kenara koyun.
-Derin kabin icine un, kabartma tozunu ve tuzu eleyin.
-Bir baska kabin icine yag ve sekeri mikserle cirpin. Yagin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Bu asamadan sonra yumurtanin birini ekleyip, iyi cirptiktan sonra ikinciyi de ekleyin ve cirpmaya devam edin.
-Vanilyayi ekleyin.
-Un karisimina da ekleyip mikserle cirpmaya devam edin.
-En son olarak oda sicakliginda olan kakao karisimini ekleyin ve cirpin.
-Firini 190C isitin.
-Cupcake kaliplarini 2/3 hazirladigimiz hamurla doldurun. 16-20 dakikada pisirin. Kurdan ile kontrol etmeyi unutmayin. Bu kontrolu 16 dakikadan sonra yapin.
-Pistikten sonra sogmaya birakin.
Frosting (Tarif "Chocolate Bar" kitabindan - Matt Lewis and Alison Nelson):
-120 gram unsweetened bitter cikolata
-150 gram tuzsuz tereyag (oda sicakliginda)
-160 gram pudrasekeri
-1,5 cay kasigi vanilya extract
Yapilisi:
-Au bain-mari usulu cikolatayi eritin. Eridikten sonra sogmaya birakin.
-Bir derin kapta mikserle odasicakliginda olan tereyagi cirpin (yaklasik 1 dakika).
-Pudra sekerini ekleyin ve yaklasik 2 dakika cirpin
-Vanilya ekledikten sonra erimis cikolatayi ekleyin ve en dusuk ayarda mikserle cirpmaya devam edin (2-3 dakika).
-Hazirladigimiz frosting cupcake'lerin ustune paylastirin.
nefis otesi gorunuyorlar ercektende
YanıtlaSilkakaonun kokusunu duyar gibi oldum
ellerine saglik
en kisa zamanda denemek isterim
sevgiler...
www.yenitadlar.blogcu.com
yani öyle bir anlatmışsınızki izmire kadar geldi kokusu. tarifler çok güzel de ben bal sürüp hindistan cevizine bulama fikrine bayıldım gercekten tam yılbaşı keki olmuş. ellerinize sağlık
YanıtlaSilCanım muhteşem ellerine sağlık çokta
YanıtlaSilşık olmuş sunum şekli sevgiler...
Selma her iki halide süper!
YanıtlaSilEce huu gel bizde yapalım bu kekten? İzmir mis gibi kakao koksun :)
Ellerine sağlık Selmacım, ben gerçekten deneyeceğim..
ellerine sağlık
Canım ellerine sağlık ne kadar güzel olmuşş böyle....
YanıtlaSilNasıl anlatmışsın resmen aklım takılı kaldı :) ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgiler..
öyle bir anlatmışsınki kakaonun kokusunu hissetmemk mümkün değil:) şahane olmuş ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilDegerli yorumlariniz icin tesekkur ediyorum arkadaslar.
YanıtlaSilSiz beni gorecektiniz o kokuyu duyarken. Abartmiyorum, acayip birsey. Mutfakta boyle maceralara attigim zaman cocuk gibi oluyorum, o kadar mutlu oluyorumki anlatamam!
merhaba canımcım uzun bir ara oldu yorumlaşmayalı bende hata sanırım, bu aralar bloğuma girmemle çıkmam bir oluyor vakitsizlik, kim ne yapmış diye bakınırken amaninn duşbahcem, hani sitesine vize alamadığım:) beni uğraştıran kıs. özlemişim. sevgilerimi yolluyorum mutlu kal by.
YanıtlaSilseni anlıyorum derken'i anlamadım ölürüm merakımdan açıkla
YanıtlaSilayy çok cici olmuşş yemelik değil seyirlikk
YanıtlaSilOf, of ,of diyorum.İkiside birbirinden güzel olmuş.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık komşum.
YanıtlaSilHarika görünüyor, tam benim gibi çikolata delileri için bu tarif, en kısa zamanda deneyip yapmam lazım, sonucu paylaşırım artık, ellerine sağlık...
YanıtlaSilEllerine sağlık ikiside nefis olmuş. Denemek lazım.
YanıtlaSilSelamınaleyküm,
YanıtlaSilSelma'cım ellerine sağlık nefis görünüyor. Sevgiler...
Ellerine sağlık Selma müthiş bir görüntü olmuş arkadaşım... En kısa zamanda bende deneyeceğim yldızlardan :)
YanıtlaSilHayırlı cumalar
Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor.
YanıtlaSilOylandalı Teyzemiz Lulu görmesin bunu inan ki ister annesi iş den dolayı yoğun susdur susdurabilirsen o zaman !
YanıtlaSilEllerin dert görmesin nefis görünüyor..
Sevgilerle...