Baguette Butter Pudding
Merhaba arkadaslar,
Bir kac tane yemek kitabim var. Zaman zaman icine bakip ben bunlari hayatta yapamam dedigim yemek kitaplari... Gecen hafta sonu elime bir tane kitap aldim tekrar basladim bakmaya, incelemeye. Ve dedim kendi kendime, neden yapamiyormusumki? Tamam, ben chef Gordon Ramsay degilim ama... deneyebilirim. Cesaretli olabilir ve hatta kreyatif bile olabilirim.
Yaratilisimda var biliyorum bu iki ozellik ama... iste bu ama'lar yokmu! Iste bu ama'lar cesaretli olmamaya tesvik ediyor. Evet, artik o ama'lar olmayacak. Yapcam iste... elime yuzume bulastirirsam ne olacakki sanki? Hic birsey olmayacak.
Elime aldigim kitap tahmin ettiginiz gibi chef Gordon Ramsay'e ait. Ben bu adami cok seviyorum, kendi sahsini degil tabiki ama inanilmaz yetekli. Insani gaza getiren bir tip iste. Ve insanda merak uyandiriyor. Bu kadar ovdukleri yemekler, tatlilar nasil tadiyor acaba? Bende tadmak istiyorum:) Kitabini bastan sona kadar okudum ve ilgimi ceken, rahatlikla yaparim dedigim, Hmmm bu baya zormus ama denenem lazim dedigim tarifleri isaretledim. Bugun sizlerle paylasacagim tarif "denemem lazim" kategorisine giriyor.. ve hatta "hmm bu baya zormus" kategorisinde! :)
Bu tarifin en alt kisminda aynen su yaziyor: "Bu tarif au bain-marie usulu hazirlanmasinin sebebi firinin isisini almasidir. Yoksa hazirladiginiz custard cok sicak olur ve topaklasir." Topaklasir kelimesi ne kadar dogru
bilmiyorum:) Oyle bir kelime varmi turkcede?
Herneyse, bu yazi gozumu fena korkuttu ama... yaptim iste. Iyiki yapmisim!Dusundugum kadar zor degildi. Ve denemenizi siddetle tavsiye ediyorum. Ben oturdum kasik kasik yedim (yaklasik 80% kadar ama tek seferde degil tabiki). Birazcik pisman oldum sonradan ama is isten gecti. Daha fazla yorum yapmama gerek yok sanirim.
Simdi bu ilk deneme basariyla tamamlandigina gore ikinci bir tarifi de deneyebilirim demektir! Oleeeeeeeeeey:)
Baguette Butter Pudding
Malzeme:- 50 gr oda sicakliginda tereyag
- 4 yemek kasigi kayisi receli
- ince dilimlenmis buyuk baget (200 gr). Bulmaniz mumkunse orginal Fransiz baget olsun.
- 60 gr beyaz uzum yada kurutulmus cranberries (kizilcik) - Ben kizilcik kullandim
- 2 buyuk yumurta
- 2 yumurta sarisi
- 40 gr toz seker
- 300 ml krema (ben 400 ml krema kullandim)
- 300 ml sut (ben 200 ml sut kullandim)
- 4 yemek kasigi cointreau ( ben 1 yemek kasigi vanilya ozutu kullandim)
-Borcami (1.5 litre) tereyag ile yaglayin. Yagladiktan sonra 1 yemek kasigi kayisi recelini firca yardimiyla borcamin heryerine yedirin. Cok ince bir tabaka olacak, 1 yemek kasigi yeterli oluyor. Ince dilimlenmis baget'in her iki tarafina tereyag surun ve borcama dizin. Uzum / kizilciklari baget dilimlerin ustune serpistirin.
-Baget dilimleri dinlenirken firini 180 C ayarlayin.
-Derin bir firin kabini kaynamis su ile doldurun ve baget dilimli borcami ortasina yerlestirin. Su borcamin yarisina kadar gelmeli. Baget dilimlerinin ustune esmer seker serpistirin. Ve direk firinin orta katina yerlestirin.
-40-50 dakikada ustu kizarana kadar pisirin.
-Pistikten sonra firindan cikarin ve 3 yemek kasigi kayisi receline 1 kasik kaynar su ekleyin. Receli baget dilimlerin ustune surun sicakken ve 15 dakika dinlendirin. Bu asama cok onemli cunku pudding pismeye devam ediyor ve tam kivamini aliyor. Sicak servis yapin.
Bir kac tane yemek kitabim var. Zaman zaman icine bakip ben bunlari hayatta yapamam dedigim yemek kitaplari... Gecen hafta sonu elime bir tane kitap aldim tekrar basladim bakmaya, incelemeye. Ve dedim kendi kendime, neden yapamiyormusumki? Tamam, ben chef Gordon Ramsay degilim ama... deneyebilirim. Cesaretli olabilir ve hatta kreyatif bile olabilirim.
Yaratilisimda var biliyorum bu iki ozellik ama... iste bu ama'lar yokmu! Iste bu ama'lar cesaretli olmamaya tesvik ediyor. Evet, artik o ama'lar olmayacak. Yapcam iste... elime yuzume bulastirirsam ne olacakki sanki? Hic birsey olmayacak.
Elime aldigim kitap tahmin ettiginiz gibi chef Gordon Ramsay'e ait. Ben bu adami cok seviyorum, kendi sahsini degil tabiki ama inanilmaz yetekli. Insani gaza getiren bir tip iste. Ve insanda merak uyandiriyor. Bu kadar ovdukleri yemekler, tatlilar nasil tadiyor acaba? Bende tadmak istiyorum:) Kitabini bastan sona kadar okudum ve ilgimi ceken, rahatlikla yaparim dedigim, Hmmm bu baya zormus ama denenem lazim dedigim tarifleri isaretledim. Bugun sizlerle paylasacagim tarif "denemem lazim" kategorisine giriyor.. ve hatta "hmm bu baya zormus" kategorisinde! :)
Bu tarifin en alt kisminda aynen su yaziyor: "Bu tarif au bain-marie usulu hazirlanmasinin sebebi firinin isisini almasidir. Yoksa hazirladiginiz custard cok sicak olur ve topaklasir." Topaklasir kelimesi ne kadar dogru
bilmiyorum:) Oyle bir kelime varmi turkcede?
Herneyse, bu yazi gozumu fena korkuttu ama... yaptim iste. Iyiki yapmisim!Dusundugum kadar zor degildi. Ve denemenizi siddetle tavsiye ediyorum. Ben oturdum kasik kasik yedim (yaklasik 80% kadar ama tek seferde degil tabiki). Birazcik pisman oldum sonradan ama is isten gecti. Daha fazla yorum yapmama gerek yok sanirim.
Simdi bu ilk deneme basariyla tamamlandigina gore ikinci bir tarifi de deneyebilirim demektir! Oleeeeeeeeeey:)
Baguette Butter Pudding
Malzeme:- 50 gr oda sicakliginda tereyag
- 4 yemek kasigi kayisi receli
- ince dilimlenmis buyuk baget (200 gr). Bulmaniz mumkunse orginal Fransiz baget olsun.
- 60 gr beyaz uzum yada kurutulmus cranberries (kizilcik) - Ben kizilcik kullandim
- 2 buyuk yumurta
- 2 yumurta sarisi
- 40 gr toz seker
- 300 ml krema (ben 400 ml krema kullandim)
- 300 ml sut (ben 200 ml sut kullandim)
- 4 yemek kasigi cointreau ( ben 1 yemek kasigi vanilya ozutu kullandim)
-Borcami (1.5 litre) tereyag ile yaglayin. Yagladiktan sonra 1 yemek kasigi kayisi recelini firca yardimiyla borcamin heryerine yedirin. Cok ince bir tabaka olacak, 1 yemek kasigi yeterli oluyor. Ince dilimlenmis baget'in her iki tarafina tereyag surun ve borcama dizin. Uzum / kizilciklari baget dilimlerin ustune serpistirin.
-Yumurtalari derin bir kapta sekerle cirpin. Bu islemi koyu kivama gelene kadar devam edin.
-Yumurtalar koyu kivama geldikten sonra kremayi, sutu ve vanilya ozutunu ekleyin ve cirpmaya devam edin.
-Sivi karisimi baget dilimlerin ustune dokun. Parmaklarinizla baget dilimlerine bastirin. Baget dilimleri krema karisimina gomulecek. 20 dakika dinlenmeye birakin. Baget dilimleri kremayi iyi emmesi lazimki pistikten sonra dilimlerin tadi guzel olsun.
-Baget dilimleri dinlenirken firini 180 C ayarlayin.
-Derin bir firin kabini kaynamis su ile doldurun ve baget dilimli borcami ortasina yerlestirin. Su borcamin yarisina kadar gelmeli. Baget dilimlerinin ustune esmer seker serpistirin. Ve direk firinin orta katina yerlestirin.
-40-50 dakikada ustu kizarana kadar pisirin.
-Pistikten sonra firindan cikarin ve 3 yemek kasigi kayisi receline 1 kasik kaynar su ekleyin. Receli baget dilimlerin ustune surun sicakken ve 15 dakika dinlendirin. Bu asama cok onemli cunku pudding pismeye devam ediyor ve tam kivamini aliyor. Sicak servis yapin.
Günaydın . Görüntü çok güzel. Tadını merak ettim . Tatlı sufle gibimi?
YanıtlaSilellerinize sağlıkk değişik bir tat sanırımm ama benim bu kadar cesaretim yok tabii şimdillik:))
YanıtlaSilMerak ettim tadınıı nasıl bir şey çıktı ortaya? Bazen böyle riskler almak iyi oluyor.Sonuş mükemmel olabiliyor.
YanıtlaSilGünaydın..Görüntü süper..Tadını merak etmek bir yana canım çok istedi:)Olmaz ki ama :)ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHarika anlatmışsın. Pudding denemeyi yazdan beri istiyordum ama vazgeçiyordum.İlk olarak seninkiyle başlayacağım.Gerçi gerçek Fransız bageti bulamam olsun ben çakması ile yaparım :)
YanıtlaSilellerine sağlık ..kitaptan daha çook tarif bekliyorum.
Bende bir kitap var ondan da vardı ama hiç cesaret edemedim.. sen yeni lezzetlere daha açısın.. ben hep korkarım :)) görüntüsü nefis,ellerine sağlık...
YanıtlaSilharika bir görüntü ellerine sağlık ca
YanıtlaSilnım sevgiler...
Aslında haklısınız.Bazen böyle tatlarada vakit ayırmak gerekiyor.Eminim ki tadı harika olmuştur.Bende mi yapsam.... :)) Çok merak ettim...
YanıtlaSilCanımcım ellerine sağlık, tadını çok merak ettim doğrusu ???
YanıtlaSilDenemek lazım en kısa zamanda :)
öptüm
Canım blogunun yeni hali çok değişik ve ferah olmuş:)))
YanıtlaSilÇok değişik bir tarifmiş hoşuma gitti:))
Canim,
YanıtlaSiltatlin icin yazacak söz bulamiyorum, müthis olmus, ellerine saglik diyorum canim.
Zaten hep gözümüzü korkutan tariflerden iyi sonuc alinca insanin mutluluk hormonlari tavan yaptiran, cok sevindim senin böyle iyi bir sonuc almana.
Canım,
YanıtlaSiletkinliğine blogumda 10 Aralıkta yayımladığım profiterol ile katılmak istedim.
Sevgiyle kal.
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Kolaylıklar ddilerim.
Sevgiyle kal.
Hilalland - Sufle gibi ama degil :) Cok degisik bisey.
YanıtlaSilKalpkurabiye - Cesaretli olun diye bene deniyorum. Korkulacak birsey yok ogrendim ve sizlerle paylastim.
Mahperi - Yerken bile cok degisik bir his veriyor. Risk almak insana cesaret veriyor!
Pasakizi Mutfakta - Tesekkur ederim :)
Zehra Gurgen - Tesekkur ederim, mutlaka denemen lazim. Baget konusuna gelince, sen bulursun bir alternatif:))
Pelince - Bence sende korkma, bak bende kormuyorum
artik!
Derya - Tesekkur ederim.
Ozlem - Bence sende yap:) Hic bekleme! Sizleri bilemiyorum ama ben yeni (hic bilmedigim) seyleri denedigim zaman acayip zevk aliyorum ve yaparken heyecanlaniyorum!
Pembe tatlar - Tesekkur ederim, begenmene sevindim. Hedefim zaten ferah bir bloga sahip olmakti, eski hali beni pek tadmin etmiyordu.
Tarifin hosuna gitmesine sevindim.
Kevser - Tesekkur ediyorum. Tam tarif etmissin hissettiklerimi!
Bulbulun yeri - Tesekkur ediyorum. Katilim icin tesekkurler!
Kesinlikle bende bu tarifi denemek ve tatmak istiyorum, nefisss....ellerinize sağlık..sevgiler
YanıtlaSilhttp://www.lezizbilgi.com/
Yine döktürmüşsün, harika görünüyor. Ben de ne zamandır ekmek pudingi tarifi arıyordum, artık buldum. Teşekkür ederim tarif için. Bu arada etkinlik için bir pasta yayınladım, şimdiden kolay gelsin..
YanıtlaSilÇok değişik bir tarif. Tadını çok merak ettim.Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilCANIM PASTA TARİFİM HAZIR..GELİP ALABİLİRSİN..KOLAY GELSİN SANA..
YanıtlaSilcok degisik hafif bir tatli olmus,elinize saglik
YanıtlaSilİlginç bir tarif
YanıtlaSilellerinize sağlık iyi haftalar...
harika bir tarifmiş hakkaten ve görüntüsü de çok hoş elinize sağlık.
YanıtlaSilAzmine hayranım ellerine sağlık görüntü nefis diyecek yok tadınıda gerçekten merak ettim.
YanıtlaSilSevgiler......
selma cığım
YanıtlaSilpasta tarifim hazır
zar zor yetiştim ;)
sana kolay gelsinnn