Hollandayi kesfedelim!

Merhaba arkadaslar,

Sizlere biraz Hollanda'dan bahsetmek istiyorum. Cogunuz bildiginiz gibi ben Hollanda'da yasiyorum. Burada dogdum - buyudum.

Hollanda nufusu yaklasik 16 milyon, kucuk bir ulke. Kuzey-Guney uzunlugu 306 km, dogu-bati genisligi yaklasik 250 km.

Hollanda kultur zengini bir ulkedir. Kendi kultur zenginliginden bahsetmiyorum. Burada inanilmaz cok farkli uyruklu insanlar yasiyor. Ozellikle buyuk sehirlerde sokaklar rengarenk. Bu cok guzel birsey. Bu nedenle farkli kulturlerle tanisiyoruz dunyayi gezmeden, farkli seyler goruyoruz. Benim ilgimi en cokta mutfak kulturleri cekiyor.

Hollandaya ait olan bir seyler var elbette. Mesela kasar peynirini, sut urunlerini, degirmenleri kim bilmez? Bir tek bunlarla bitmiyor, daha da cok sey var. Bugun sizlerle bir kac tanesini paylasmak istiyorum.

* Koffiebroodje (kahve ekmegi), icinde kahve olmasada, kahvenin yanina cok guzel yakisan tatli bir "pogaca". Milfoy hamurundan yapilmis, icinde uzum taneleri olan super birsey.


* Ontbijtkoek; Yag icermeyen bir kek. Fakat bol miktarda seker var icinde! Tadi tarcinli, bahartli tatli bir kek. Normal bildigimiz kekler gibi yumusak degil. Daha cok kahvaltilarda tuketilir bu kek, yada ara ogun olarak yenilen birsey. Ben sahsen cok seviyorum:)


*Stroopwafel; Iste bu harika birsey. Ontbijtkoek gibi tarcinli baharatli tatli bir kurabiye. Aslinda kurabiye degil, bu bir waffel! Arasinda karamelize edilmis seker var. Yani iki kat waffel ve arasinda karamelize edilmis seker.


*Stroop; Hollandada krep ya stroop (pekmez) ile yeniliyor yada appelstroop ile. Stroop sadece seker iceriyor.

Bu paylastiklarim sadece bir kac tanesi. Daha cok sey var. Insallah onlari da bir gun paylasirim sizlerle:) Simdilik bu kadar yeter!!!


Yorumlar

  1. Stroopwafel !! bu yaz kızım tatilde açım diye ağlarken bir çift bize ikram etmişti..
    Aman tanrım enfes birşey !!
    bize sanki içinde ballı karamel var gibi gelmişti?
    Çünkü ısırınca arasından birşey hafifçe akıyor gibiydi,akmaktan ziyade sünüyorda denebilir..bilemiyorum bu resimdekine çok benziyordu :)

    yumm yummm...sonra tüm Hollandalılarla tanışıp bu kurabiyeden br ısırık almak için uğraşarak geçti tatilimiz :))

    heee heee...
    Tabii diğerler resimdekilerde enteresan merak uyandırıyor

    YanıtlaSil
  2. paylaştıkların yettide arttı bile canım..keşke burda da olsa yesek..hollandayı zaten çok beğeniyorum..bir de bunları görünce..ee size afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba düsbahçesi ve digerleri bende Belçika'da yasiyorum. Stroopwafel gerçekten enfes birseydir. Yok denilebilecek kadar tarçin içerir ama özelligi yagin ve kahverengi sekerin karamelize edilmis olmasidir.

    sevgiler

    Yasemin

    YanıtlaSil
  4. Evet haklisin Yasemin, yag ve esmer seker karamelize edilmis. Fakat waffel'in kendisinde tarcin var karamel'de yok. Yorumun icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba canım.daha öncede söylemiştim sanırım yakın bir ark.var holl.da ve Ontbijtkoek anlata anlata bitiremez hatta yerken resim bile çektirmiş face'e koymuş:) inşallah gelip görmek nasip olur.
    Sevgilerle

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi