14 Temmuz 2009

Peach Cake

Bugun sizlerle yine bir Jamie Oliver tarifi paylasacagim. Bu tarifi televizyonda bir programinda paylasmisti. Cok hosuma gitti, uzun zamandir denemek istiyordum. Seftali gerektigi icin yazi beklemek zorunda kaldim:)

Bir cok blog gezdim, fakat hic birinde gercek vanilya kullanani gormedim. Ben de sahsen bugun
ilk kez kullandim! Hic bir chef bizim kullandigimiz sekerli vanilin kullanmaz! Haklilar tabiki! :)

Cok gordum televizyonda, hep ilgimi cekmistir. Rengi cok sasirtici cunku, SIYAH! Cok pahali birsey oldugunu duymustum.

Gecen gun marketteyken 1 tane vanilya aldim. 1 tanesine yanilmiyorsam 1,15 euro verdim. Kalitesi super birsey degildi ama ilk tanisma icin yeterli oldu!

Simdi google'dan sizler icin arastirma yaptim. Size genel bilgi vermek istiyorum.

Vanilya hakkinda:

Alm. Vanille (f), Fr. Vanille (f), İng. Vanilla.

Familyası: Salepgiller (archidaceae), Birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bitkiler. Vatanı Meksika, Madagaskar, Java ve Antillerdir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür. Kokusu özel ve tadı acıdır.

Kullanıldığı yerler: Yeşilken toplanıp, sonra suda haşlandıktan sonra kurutulan meyveleri
kullanılır. Özel kokulu vanilin maddesi ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana
gelmektedir. Vanilin meyveden glikosit ile bağlı durumdadır. Ancak böyle bir kurutma esnâsındaki mayalanma ile serbest hâle geçmektedir. Mîde ve sinir sistemini uyarıcı etkilere sâhiptir. Koku verici olarak gıdâ sanâyiinde kullanılmaktadır. Kaynak


*Bicakla bir cizik atip icindeki cekirdekleri cikariyorsun. Kum taneleri gibi.


Tarife gecmeden once;
  1. Bu seftali'li keki ancak receli seven kisi
    yiyebilir;
  2. ve islak keki seven yiyebilir...:)

Simdi gecelim tarife:

Malzeme:
-125 gr tereyag
-125 tozseker
-2 yumurta
-kabartma tozu
-alabildigi kadar un

Yagi ve sekeri cirpiyoruz. Tereyag oda sicakliginda olmali. Ondan sonra yumurtalari tek tek ekliyoruz. En son olarak kabartma tozu ve unu ekliyoruz. Hamur kek hamuru gibi olmali, fazla un katmamaya dikkat edelim!!

-6 tane seftali
-4 kasik seker
-1 vanilya

Sefaliyi soyup ikiye bolelim, tencereye alip sekeri ve vanilyayi ekleyeyim. Kisik bir ateste hafif yumusayincaya kadar pisirelim.

*Seftaliler cok yumusakti, ikiye bolemedim:) Ben bir kactane kayisi ekledim.




*Borcama seftalileri doktukten sonra ustune hazirlamis oldugumuz hamuru kasikla paylastirin. Rastgele kasik kasik koyun, seftalilerin ustunu kaplamasina gerek yok, hamuru firina koyunca kendiliginden yayilacak. Onceden 170 C isitilmis firinda hamur pisene kadar pisirin.

5 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık ben ilk defa görüyorum canım...
    Ve harika bir tarif :))

    YanıtlaSil
  2. Canım değişik bir tarifmiş ellerine sağlık:)
    kandilin mübarek olsun.
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. degisik bir tarif denemek isterim. ayrica vanilyada cok ilgimi cekti. ilk kez goruyorum. ayrica kandilinde mubarek olsun.selamlar

    YanıtlaSil
  4. Canım geçmiş kandilin mübarek olsun mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle..

    YanıtlaSil
  5. 3-4 tane Vanilya çubuğunu ikiye ayırıp içlerini bıçakla küçük bir kavanoza kazıyarak koyduktan sonra üzerine votka ekleyip (çubukları da içine atmayı unutmadan) çalkalayıp yaklaşık 8 hafta bekletirsen (ara ara çalkalayarak) ev yapımı vanilya özütü olarak her tarifte kullanabilirsin.Ellerine sağlık bu arada kek çok güzel belli ki.

    YanıtlaSil

Degerli yorumlariniz icin tesekkurler.