En cok sevdigim caylar...

Sevdenin blogunu gezerken caydan bahsettigi bolume rastladim. Bende cok severim cayi. En cok sevdigim caylari sizinle paylasmak istedim. Ama sunuda soylemek isterim; zaman zaman guzel bi demlenmis Rize cayi cok guzel oluyor!

Earl Grey

Charles, 2nd Earl Grey (1764-1865) 1830 yılından 1834 yılına kadar İngiliz Başbakanıydı. Büyük reformcu biriydi, fakat en iyi bilinen çay harmanı hala onun ismini taşımaktadır. Popüler bir efsaneye göre, bu harman minnettar Çin mandarininden bir hediyeydi. Earl grey tarafından Çine gönderilen bir elçiye mandarin tarafından yapılan bir iyiliğe benziyordu (belki de elçi mandarinin hayatını kurtarmıştı, detaylar bilinmemektedir). Bergamot Portakalı, Earl Grey çayında tatlandırmak amacıyla kullanıldı. Bergamot yağı, bergamot portakalının kabuğundan ekstrakte edildi (Citrus bergamia veya Citrus aurantium bergamia ), küçük armut şeklindeki bu ekşi portakal, güney İtalya'da çok fazla üretilmektedir, fakat asıl kökeni ise Vietnam ve Güney Çin'dir.



Rooibos
Rooibos Afrikaanca'da ‘'kırmızı çalı'' anlamına gelir. İğne gibi yeşil yapraklara sahiptir fakat işlendiğinde kırmızıya dönmektedirler. Bu cay yalnizca Güney Afrika'nın batısında bulunan Cedarberg Dağlarında yetişmektedir. Rooibos antioksidan ve flavonoidler bakımından zengindir ve diğer çaylardan daha yoğun miktarda içerir. Rooibos çayıyla ilgili sağlık bakımından henüz bilimsel bir ispat olmamasına rağmen, Rooibos'un sağlık üzerindeki faydalarıyla ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Quercetine, luteolin, isoquercetrin and rutin Rooibosta bulunan aktif anti-antioksidanlardır. Rooibos kafein içermez ve tanen oranı düşüktür.


Beyaz Cay
Beyaz çayın başlıca bulunduğu yerler Çin'in güneyindeki Fujian'ın dağlık bölgeleridir. Yaprakları açık havada yavaş ve hafifçe buğulanmıştır ve oldukça dikkatli bir şekilde muhafaza edilmelidir. Sadece tomurcuk (gümüş iğne) ve en üstteki iki yaprak toplanır.Tanen ve kafein miktarı çok düşüktür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swiss Buttercream

Çörekotlu Peynirli Bazlama - Turkish Flatbread with Cheese and Nigella Seed

Balli Hardalli Patates Salatasi